Onze bodem openscheuren voor schaliegas gaat niet samen met de eindberging van radioactief afval

Gebieden met in de bodem gekreukelde kleilagen voor radioactief afval? en tegelijk het open scheuren van de bodem voor schalie gas?

Stel je bent drinkwater maker bij het waterleiding bedrijf en gebruikt eeuwen oud grondwater om gezond drinkwater van te maken. Hoe slim vind je het dan als de gemeente toestemming geeft om in jouw drinkwatergebied, en de omgeving, elke paar honderd meter een gif buis door jouw drinkwater te boren? Geheid dat dat een paar keer fout gaat, jij maakt al jaren schoon en betrouwbaar drinkwater.  Komt er een onverlaat die wat geld wil verdienen met boren van putten voor schaliegas. Hij betaalt de gemeente geld voor het gebruik van de bodem en daar gaat het gif de grond in. Elke paar honderd meter een gat van 3 km diep, dwars door jouw schone grondwater.

De schalie gas winner, perst vervolgens zwaar gif in dat gat, daarmee wordt de bodem op 3 km diepte open gescheurd. Het gif in het water moet voorkomen dat algen en bacterien de nieuuw gemaakte scheuren verstoppen, de komende paar jaar. Hydrologisch scheuren heet dat, ook wel “fracking” genoemd, van het Engelse “fracturing”.
Om de paar honderd meter moet er zo’n gif pijp de bodem in, vinden de fossiele bestuurders.

Na een paar jaar is het gas er uit en blijft het gif zitten. Alleen de boorder verdient er geld aan, want het groningse aardgas, en de hebberigheid in den haag, bepalen hoe duur het gas is.

De regio blijft zitten met giftig drinkwater, en afhankelijkheid van regio’s waar nog niet is geboord naar schaliegas. Die hebben nog veilige drinkwater bronnen.
Deze techniek is het allerlaatste wat je wilt, we hebben genoeg windenergie en zon om duurzame energie van te maken.

Wat antwoord je je kleinkinderen straks: “Opa, jij maakt toch drinkwater? Die boortorens die overal staan, maken die ons water niet vies?”
En: “Vindt u ook niet dat windmolens veel schoner zijn dan gas”

“We hebben laatst een energiemix spel gedaan op school, we hebben ook hier genoeg plaats voor windmolens. Opa, die windmolens zijn toch veel mooier als boortorens?”

Eindberging van radioactief afval in opengescheurde bodem, kan dat?
Het is nog erger, prins kernafval, CDA minister Verhagen, zoekt gebieden voor de eindberging van zijn radioactieve afval. Dat spul blijft 200 tot 500.000 jaar giftig, langer dan de mens bestaat.
In de bodem zit een dunne kleilaag. Die laag heet de Boomse klei. Variërend van 0 tot een paar honderd meter dik, ligt die klei verkreukeld in onze bodem. Geologische bodembeweging heeft de laag overal op een andere diepte gebracht. Wie weet waar de laag de komende 500.000 jaar  naar toe beweegt? En juist daarin wil het CDA ons radioactief afval bewaren. De laag is alleen dik genoeg in ZO Brabant, de Veluwe, de Noord Oost Polder en ZO Friesland, Noord Groningen en een puntje bij Texel. De zoekgebieden voor mogelijke eindberging van het afval cvan de COVRA bij bij Borsele.

De eerste plek waar de bodem opengescheurd gaat worden is in de gemeente Boxtel, ZO Brabant, is dat gebied dan nog geschikt voor de opslag van radioactief afval?

Milieueisen aan fracking projecten
Laat fracking projecten moeten aantonen dat de scheuren die ze aanbrengen, geen effect hebben in die beschermde gebieden, de komende 500.000 jaar.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *