Bevrijd jezelf van fossiele energiebedrijven, kies duurzaam

Duitsland, bevrijd gebied. Jij gaat Nederland bevrijden.

Dag in dag uit gebruiken we energie van een fossiel energie bedrijf, zoals Essent, Nuon, Eon, Elektrabel, RWE. Wij gebruiken die energie, het lijkt alsof we niets te kiezen hebben.
Dag in dag uit komt de zon op, en gaan zonnepanelen stroom leveren.
Als consument kunnen we onszelf wel gedeeltelijk bevrijden van de vanzelfsprekende fossiele dwang, met zonnepanelen. Uiteindelijk maken we ons dan letterlijk minder afhankelijk van de steeds maar stijgende fossiele prijzen. Met zonnepanelen en een aandeel in een windpark, zijn we steeds onafhankelijker van de stijgende prijzen van de fossielen. Straks rijden we toch allemaal in een Elektrische auto. Zonnepanelen kun je zo kopen, een windpark gaat indirect, je wordt lid van een lokale windwerkgroep, via Pak de Wind, daar ga je in je eigen regio geschikte windpark locaties aanwijzen.

Hoe lang zou het duren voordat het voormalige staatsbedrijf NS ook groene stroom gaat inkopen?

De vraag is vaak of die zonestroom ook nodig is op dat  moment dat ze zon volop schijnt. Daarom werken die fossiele energie bedrijven een beetje samen om te zorgen dat er altijd precies genoeg stroom wordt opgewekt.

Duitsland is al grotendeels bevrijd van de fossiele energiebedrijven, dankzij het doorzettingsvermogen van socialistisch parlementslid Hermann Scheer. Ze zijn er nog lang niet, in Duitsland, maar ze zijn goed op weg.

Nederlandse regeringen wilden het Duitse succes niet. Wij staan vrijwel stil in de fossiel houdgreep, of bezetting. Onze minister van EZ (CDA) collaboreert met buitenlandse fossiele energiebedrijven, zoals Vattenfal, RWE , Eon, Elektrabel en het Russische Gazpom.
Opeenvolgende kabinetten, de laatste 12 jaar, regelden juist een voortdurende bezetting van ons land, door fossiele energiebedrijven.
Opeenvolgende Nederlandse regeringen wilden ook de economische groei niet van een Nederlandse duurzame energie sector, want ze lieten het een na de andere bedrijf in deze sector kapot gaan.
Zo werd het ontstaan van een Nederlandse thuismarkt effectief tegen gewerkt, vooral door het CDA. Ten gunste van de economische ontwikkeling in het buitenland.

Zo werkt het de techniek
Als de zon opkomt en de panelen op het dak stroom gaan leveren, gaan de fossiele centrales steeds een beetje minder leveren. Bij een klein beetje zonnestroom zoals in Nederland, hoeven ze er geen rekening mee te houden, maar in Duitsland staat het equivalent van 20 Borsele centrales aan zonnestroom vermogen opgesteld, 18 GW. Nu zal dat niet vaak echt dat vermogen leveren, maar bij 10 tot 15 GW komt het wel. De Duitse fossiele centrales moeten dan echt wel terug regelen, en daarvoor moet de zonnekracht voorspelbaar zijn. Uit het plaatje blijkt dat dat inderdaad voorspelbaar is. Ook op bewolkte dagen is er bijna altijd een mooie klokvorm in de opbrengst van de zonnestroom installaties.

Als je op de betreffende Duitse website door de verschillende dagen bladert, valt op dat elke dag zo’n klokvormige verdeling heeft, ook op bewolkte dagen. Het zou een daad van verzet zijn als ook Nederland zo’n website krijgt.

Ga er maar van uit dat dat ook in Nederland het geval is.

Voorrang voor duurzaam
Duitsland heeft zichzelf bevrijd van de fossiele dwang, Hermann Scheer heeft met een wetsvoorstel gezorgd dat duurzame stroom voorrang kreeg.

  1. Voorrang bij het aansluiten
  2. Voorrang op het net
  3. Voorrang  op de markt

In Nederland is er wel een wetsvoorstel “Voorrang voor duurzaam” maar in tegenstelling toto Duitsland, is dat in Nederland vooral rechtse newspeak.

Er is geen voorrang bij het aansluiten van een windpark. Daarom moeten tuinders in het Westland hun WKK installaties regelmatig stoppen, omdat de kolencentrale van EON voorrang krijgt.
Voorrang op het net, dat zou het Nederlandse wetsvoorstel wel moeten regelen, maar dat is schijn. Als een fossiele centrale stoom uit een windpark voorrang moet verlenen, dan wordt de fossiele centrale gecompenseerd voor de gederfde omzet. En die kostne betalen de verbruikers zelf. Ze kopen dan duurzame stroom, maar betalen ook nog een s de gederfde inkomsten aan de fossiele centrale. Dat is wat collaborateur CDA ziet als voorrang voor duurzaam. Helaas heeft een meerderheid van de tweede kamer ingestemd met deze aanpak. Er lopen heel veel fossiele lobbyisten rond in de Tweede Kamer gebouwen.

Wat dat betreft moet ook die kamer meerderheid zich schamen voor hun collaboratie met de fossiele industrie.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *