Energie wordt gratis, maar blijft wel geld kosten.

Onze toekomstige energievoorziening zal grotendeels of geheel duurzaam zijn.
Energie zal ook vooral decentraal worden opgewekt, duurzame energie zoals wind, zon en aardwarmte zijn decentraal beschikbaar, dus het winnen er van, kan alleen maar decentraal gebeuren.

Zon, wind en aardwarmte zijn gratis, daarom zal energie gratis worden. Maar de manier waarop je energie wint,  moet wel betaald worden.

Als het windlint er eenmaal staat, of de dakpannen vervangen door zonnepanelen, de boorput geboord,  is de energie verder gratis.  Net zoals je gratis in de zon kunt zitten.

 

Het is wel een gemeenschappelijke voorziening, dus als je er veel gebruik van maakt is het wel zo eerlijk dat je er ook meer in investeert. Eigenlijk koop je opwek capaciteit of generator vermogen. 

 

Omdat duurzame bronnen op jaarbasis een voorspelbare hoeveelheid energie leveren, moet je dus een voldoende groot stuk windlint  tot je beschikking hebben en zonnestroom.  De variatie in vraag en aanbod past natuurlijk niet op elkaar, maar dat is een soort dienstverlening waar energie bedrijven al van af het begin van hun bestaan in gespecialiseerd zijn.
Zo zijn er ook dienstverleners in ledenadministratie, verzekeringen, onderhoud, vervolgplanning, voor als het windlint vervangen moet worden.

 

Opwekcapaciteit koop je, of krijg  je in bezit door een aandeel te nemen in een  cooperatieve installatie, zoals een windlint. Dat aandeel kan bij het perceel of het huis horen, of als familiebezit worden doorgegeven.

Voor het betalen van zo’n aandeel, kunnen beginners  een lening bij de gemeente afsluiten, die kan het goedkoopst lenen. En het windlint is ook een regionaal bezit, een vorm van infrastructuur. Een beleidsdoel van de gemeente om dergelijke infrastructuur in stand te houden.
Bij het  plannen van het windlint hebben ze natuurlijk een hoofdrol gespeeld, samen met de provincie.

Windlinten zijn lijnvormige windparken, die vaak door meerdere gemeentes van een regio gaan.
Naast het windlint is even geen ruimte voor windmolens.

 


Windlint een lintvorming windpark

Het windlint is ontstaan omdat er steeds maar weerstand tegen te grote windparken bleef. Dat heeft de rijksoverheid in de jaren na 2010 zelf veroorzaakt door voor te stellen grote concentratie gebieden aan te wijzen. Een kluit windmolens op elkaar is geen mooi gezicht, omdatze door elkaar draaien en er geen structuur in is te herkennen.

Windlinten zijn enkelvoudige rijen windmolens, met regelmatige onderlinge afstand. Het ziet er uit als een heldere structuur in het landschap. Bovendien zijn de mensen in de regio er zelf eigenaar van, het zijn hun windmolens. Je voelt je weer thuis als je na de vakantie  jouw windlint ziet.

 

Cooperaties zijn nog steeds een belangrijke organisatie vorm, omdat de belasting vrijstelling geeft aan leden van cooperaties voor de energiebelasting. Er is een tijdje een roep geweest om gehele belastingvrijstelling van duurzame energie, maar aangezien alle energie duurzaam wordt, helpt dat niet om de inkomsten van de overheid op peil te houden.

 

Fossiele bronnen, ze zijn er nog steeds, maar de energie er uit wordt wel een stuk zwaarder belast. De kolencentrales staan er ook nog steeds, maar ze worden alleen nog gebruikt als de duurzame bronnen door heel Europa weinig energie kunnen pakken van wind en zon.


Sinds Essent/RWE zijn laatste kolencentrale bouwde bleek dat het vooral reputatie schade opleverde. In 2010 startte de bouw van die laatste  kolencentrale en Essent hield een internet enquete. Daarbij bleek dat 95% van de reageerders tegen de bouw was.  Ook het acceptatie onderzoek van de tweede kerncentrale bij Borsele leverde hetzelfde beeld op. Slechts 3% was voor een kerncentrale en ook slechts 3% was voor een kolencentrale. 70% van de nederlanders, de zeeuwen en de inwoners van Borsele vinden dat windenergi e de beste vorm van energie is.

 

Sindsdien zijn verouderde en vervuilende technieken slecht voor het imago van een energie dienstverlener. Borsele 2 is er ook nooit gekomen.

 

Dit blog is onderdeel van de VKblogdag voor toekomstvisies

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn en getagd, , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *