Jouw verlanglijstje voor de New Green Deal?

Morgen 6 december praat de tweede kamer over het energiebeleid. De minister heeft al gekozen voor kernenergie, en staand op het eeuwig giftige, radioactieve afval bij de COVRA, verklaard dat kernenergie “schoon” is, en gelogen dat het geen CO2 uitstoot oplevert.

Verhagen is een stroman die zijn lobbyisten papegaait. Dat is natuurlijk in de beste CDA traditie.
In die context staat er nog een splintertje duurzaam in het regeerakkoord, de New Green Deal. De PvdA kon in het vorige kabinet, het CDA niet overtuigen, maar de nu mag er over gepraat worden.Het CDA ziet er nog steeds niets in, want ze willen een “hoorzitting” over wat “de bevolking” wil met de new green deal. Dat is natuurlijk alleen maar een truc om de invulling van de new green deal buiten het debat te houden, op 6 december.

Toch is het nuttig wel aan de invulling te werken van een echte New Green Deal. Ook al gaan steeds meer onderdelen van de new green deal aan ons land voorbij.

Zo heeft de Chinees Nederlandse windmolen bouwer XEMC Darwind besloten zijn eerste windmolen fabriek in Belgie te bouwen, in de buurt van internationaal centrum Antwerpen, en niet Amsterdam.
Op zich heel verstandig, je geeft een hufter die je al eens te pakken nam, geen tweede kans dat nog eens te doen.

Dus

Wat zou jij willen dat dat er in de New Green Deal geregeld wordt

Enkele voorzetten:

– Verplichting voor woning corporaties alleen nog energie neutrale nieuwbouw aan te bieden.
– Huurders van bestaande woningen moeten verplicht voor.
– Nieuwe kantoor achtige en woongebouwen, mogen alleen nog energieneutraal worden opgeleverd. Architect Thomas Rau laat zien dat dat heel gewoon altijd kan, zonder veel og geen extra kosten. Op het VNG Klimaatcongres luisterden ca 500 mensen uit gemeentes naar hem, zonder veel vragen te stelen, dus ze hebben het helemaal begrepen. Aan de slag dus.

– VVD en PvdA hebben overeenstemming over het invoeren van het Zelflevermodel, of de Corpoductie regeling voor duurzame stroom. ook dat bleek op het VNG klimaatcongres. Een groep burgers die samen in een cooperatie een lokale zonnestroom centrale of een windpark exploiteren, mogen de stroom gebruiken, zonder daar BTW en Energiebelasting over te betalen. Dat mag al van de Elektriciteitswet, maar het CDA was tegen, en zaaide onzekerheid. Nu kan de VVD de minister van EZ/ELI gezond verstand bijbrengen Zie http://bit.ly/co-productiestroom-is-belastingvrij

– Staatsbosbeheer stelt zijn gebied beschikbaar voor windparken. Niet zomaar overal, maar als mogelijk onderdeel van regionaal ontworpen windparken.

Het gebied van Staatsbosbeheer is van ons allemaal, veel gebieden heten “natuur” maar zijn meestal voormalige agrarische gebieden. Dennebossen werden aangeplant voor de staatsmijnen. Toen had staatsbosbeheer ook al een nutsfunctie. Waarom zouden ze nu niet een rol spelen bij de winning van duurzame energie? Kunnen ze met een deel van die windparken, hun eigen broek ophouden en meer investeren in mooi bosbeheer. En bijvoorbeeld meer fietspaden. Zo kan Staatsbosbeheer wat van de CO2 uitstoot voorkomen waar ze mede schuldig aan is met onze kolenmijnen.

– Gemeentes krijgen de plicht om in hun regio mee te werken aan een regionaal windpark ontwerp, zoals de Wieringermeer dat heeft gedaan, en Zeewolde, en anderen. Maar de Wieringenermeer is het mooiste voorbeeld

Zie Duurzame Brabanders

De aanpak van Duurzame Brabanders:

– Neem als gemeente het voortouw in de regio, laat een groep burgers, voorstanders van windenergie, een windpark ontwerp maken, met de ontwerpregels zoals ze ook gelden in de Wieringermeer. Natuurlijk met hulp van een geschikte architect.

– Een visueel windpark ontwerp, met zo weinig mogelijk visuele imperfecties.

– Enkele rijen windmolens, met alleen vloeiende bochten.
– Altijd voldoende afstand tussen de rijen windmolens, zodat er overal duidelijk verschil is tussen voor en achtergrond.
– Lijnen waarmee betekenis gegeven wordt in het landschap.
– Maak eerst een plan, onafhankelijk van eventuele initiatiefnemers.

Daarna krijgen de inwoners van het gebied als eerste de kans er in te investeren. Zodat ze met de “coproductie stroom is belastingvrij” regeling, hun eigen duurzame stroom gaan opwekken. Voor 7 tot 9 cent per kWh.

Motto: “Hou het geld voor energie in de eigen regio”

Ondernemende burgers verdienen dat bij een VVD regering.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, guldenlijn, invloed, politiek en getagd, , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *