Het Groene Hart moet weer onder water

Groene Hart weer onder water, stop CO2 uitstoot

Het Groene Hart moet weer onder water. Zo remmen we de CO2 uitstoot af van steeds verder weg rottend veen

 

Onze Veenweide gebieden in Noord Holland, hier bij Zaanstad, in Utrecht en Zuidholland, het Groene Hart, moeten weer onder water gezet worden.

Tot die conclusie ben ik gekomen door het werk voor OCF2, Our Common Future 2.0, een project waarbij 400 vrijwilligers een toekomstvisie schrijven voor 2035

Dat onder water zetten van het Groene Hart heeft 2 redenen.

Het wegrottende veen is een CO2 bron. Dat moet stoppen.
Het veen slinkt, het zakt steeds verder weg, door verrotting juist omdat het boven water staat.Dat veen wordt de laatse paar honderd jaar omgezet in CO2.
Misschien zijn onze VeenWeide gebieden straks wel onze grootste CO2 uitstoot bron, als de bekende menselijke activiteiten grotendeels duurzaam zijn geworden.

Tegelijkertijd stijgt het zoute grondwater omhoog, zodat het toch een eindig verhaal is met die veengebieden. Daarom moeten ze weer onder water, want dan stopt de CO2 uitstoot van het veen. En het gebied blijft behouden voor landbouw, als is dat in zoet water.

Algenteelt in Nederland

Tegelijkertijd hebben we duurzame energie nodig, dat gaat goed met algenteelt, in de onder water gezette veen weide gebieden.Ik pleit er niet voor dat alles algenweide wordt, maar wel wat nu weiland of akker is, in laag Nederland. In die gebieden zullen dorpen en steden drooggehouden moeten worden met een eigen ringdijk, en bereikbaar met verhoogde wegen.

Dus het snelweg panorama van de A12, van Utrecht naar Den haag zal onontkoombaar veranderen in een nat gebied, waar je hier en daar algen-akker bewerkings-machines ziet voortkruipen door het ondiepe water.

De algen zelf worden geoogst door het water rond te pompen en de algen er uit te filteren. Maar de grond zal hier en daar ook bewerkt moeten worden.

Waar zou je zo’n vlakte met groene water nog meer voor kunnen gebruiken?
En hoelang zou de politiek deze onontkoombaarheid nog negeren?Wie gaat de onnodig veroorzaakte CO2 betalen?

Inunderen dat gebied. Windmolens passen er ook in, ze kunnen bereikbaar gemaakt worden met dwarsdijken op de verhoogd aangelegde wegen.
Een mooie combinatie windmolens en algenteelt.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Het Groene Hart moet weer onder water

  1. Pingback: Fossiele subsidie, gratis klimaatkosten, schulden aan onze kinderen - Iedereen een stukje windparkIedereen een stukje windpark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *