Initiatief wet feed-in in Nederland

Nu CDA “minister” van der hoeven een van haar laatse bestuurlijke wandaden heeft verricht, is het hoog tijd vor een initiatiefwet van de kamer.

Van der hoeven trok een wetsvoorstel terug dat al bij de eerste kamer was. daarmee zou duurzame energie een beetje voorrang krijgen, dat moet van de EU. Het is ook goed voor de energiemarkt. Duurzame energie is goedkoper, maar de macht van grote energie bedrijven houdt Nederland afhankelijk van vervuilende kolen centrales

In die nieuwe initiatiefwet voor een feed-in systeem naar duits model kan de kamer regelen dat wij net zoals in Duitsland vooruit kunnen met duurzame energie.

Het feed-in systeem omvat 3 delen:
– een eerlijk, stabiel investerings perspectief, vooral voor kleine bedrijven en burgers, zonder leger lobbyisten, zoals grote bedrijven inzetten in den haag.
– voorrang op de markt, voor duurzame stroom (en gas, maar dat is minder belangrijk)
– voorrang op het net, bij transport en aansluitingen van bijv windparken

Dit alles wettelijk geregeld zoals het hoort in een strak geregeerd land. Zie het succesvolle Duitsland.

Dit is goed voor lokaal ondernemerschap en ondernemende burgers.
Het geeft lagere maatschappelijke kosten voor energie. Dus uiteindelijk ruimte voor lagere belastingen of andere doelen.
Bovendien kan het beter geregeld worden dan met het vorige beperkte wetsvoorstel.

Wel is het verstandig te inventariseren welke beloftes de vorige regering al gedaan heeft aan grote bedrijven die de feed-in regeling voor Nederland duurder maken dan in Duitsland.
Mevrouw van der Hoeven heeft daar al voor gewaarschuwd.

Binnenkort staat ook het burger initiatief ‘Nederland krijgt nieuwe energie” op de agenda.

Daarin wordt dat ook al voorgesteld.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Initiatief wet feed-in in Nederland

 1. edu zegt:

  Avatar van edu
  Heeft Minister Van der Hoeven toch nog iets goeds gedaan in haar loopbaan als minister. Een dergelijk wetsvoorstel hoort er niet doorgedrukt te worden terwijl er een regeringswissel plaatsvindt. Dan kan er nu mooi naar worden gekeken en kunnen de inhoudsloze show-elementen uit het wetsvoorstel worden gehaald. Duurzame stroom is objectief gezien amper duurzaam te noemen. Voorrang geven op dergelijke dubieuze gronden is dan ook bespottelijk. Overigens levert het in Duitsland niets op voor het milieu, terwijl het daar wel om zou moeten gaan.

 2. Henk Daalder speelt het regionale energie mix spe zegt:

  Avatar van Henk Daalder speelt het regionale energie mix spe
  @edu
  – de wet werd er niet doorgedrukt, het loopt al meer dan een jaar, de eerste kamer had alleen maar een bekend probleem aangwezen, niets blokkerends.

  Onderbouw eens dat duurzame stroom niet duurzaam zou zijn
  En het enige dubieuze aan deze wet was dat hij niet ver genoeg ging in wat de EU voorschrijft, behalve dat EZ ook nog een jaar of 10 te laat is.
  Duitsland was wel op tijd en heeft nu een sector van 300.000 mensen met een baan, Nederland heeft bina geen werkgelegenheid in deze sector, enkele duizenden. In vergelijking met Duitsland zouden het er minstns 60.000 moeten zijn.

 3. Vinofresco zegt:

  Avatar van Vinofresco
  Dat feed-in systeem moet er inderdaad zo snel mogelijk komen.
  @edu, ik ben inderdaad wel benieuwd naar jouw onderbouwing….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *