Klimaatstraat Peter Corneliusstraat in Waalwijk, wil een windmolen

De Peter Corneliusstraat in Waalwijk wil een eigen windmolen. Ze doen mee met de klimaatstraat competitie. daarin krijgt een straat  punten voor allerlei energiebesparende acitiveiten die iemand in de straat doet, of wat ze collectief aanpakken.

De klimaatstraten zijn een landelijke competitie, en deze straat staat opmerkelijk hoog. Het is een jaren 70 buurt, dus op energie gebied is er nog veel te verbeteren. Als gemeenschap is de straat goed bezig, dat blijkt ook als ze een energiecafe organiseren.
Een van de bewoners heeft hun huis omgetoverd tot een feestlocatie, ballonnen en slingers met het Hier logo, statafels met folders over energie besparende produkten, en de hele straat maakt de huiskamer stampvol.

Lucy Maijer is een van de actiefste kartrekkers in de straat, ze organiseert veel, en houdt in een boek bij wat ze al onder de aandacht gebracht heeft en wat er nog bij kan.
Voor al die inspanningen krijgt ze van GL wethouder Santi een oorkonde  “klimaatambassadeur”

De Peter Cornelius straat staat op dat moment 3de van de ca 5000 klimaatstraten in Nederland, maar ze worden op de hielen gezeten door de Langendijk uit Tilburg. Het organiseren van een energiecafe levert punten op.
Lid worden van een windmolen coöperatie ook. Daarom hebben ze mij uitgenodigd om te vertellen wat een windmolen coöperatie doet, en hoe ze een eigen windmolen kunnen krijgen.

Ze zijn samen lid geworden van cooperatie de Windvogel, die heeft een regeling om lokale initiatieven verder te helpen, maar dan moeten er wel een reele kans zijn dat er ergens in de buurt een windmolen gebouwd kan worden.

Ze hadden ook kunnen kiezen voor de cooperaties Texel Energie, of Meerwind uit de Haarlemmermeer, beide verkopen ook groene stroom. Daar kun je lid worden en tegelijk klant voor groene stroom.

Ze willen een eigen windmolen voor de wijk, ik vertel dat een windmolen veel meer levert dan zij verbruiken, dus dat ze de andere klimaatstraten in Waalwijk, ook moeten interesseren om ook mee te doen. Met een grotere groep maak je meer indruk bij de gemeente. Vervolgens moet de gemeente een windmolenlocatie aanwijzen en voor die locatie,  het burger initiatief een voorkeurs recht geven.  De wethouder houdt zijn mond, want hij gaat er niet meer over, hij is demissionair, net na de gemeenteraads verkiezingen.

Maar aan de oostkant van Waalwijk komt een bedrijventerrein, daar zou wel eens plaats gevonden kunnen worden. Wat verder staan daar al 5 windmolens in het Ecopark Waalwijk.

De gemeente geeft de straat binnenkort een speciale rondleiding op het Ecopark, een teken dat ze waardeert wat de Peter Corneliusstraat allemaal voor elkaar krijgt.

1 windmolen van 3 MW en 100 m hoog, de standaard tegenwoordig, levert stroom voor ca 8000 inwoners van Waalwijk. Dus veel meer dan deze ene straat verbruikt.

Een inwoner oppert een kleinere windmolen, dat kan, maar is weer duurder per kWh. Een tweede hands windmolen kan ook, maar dan zijn de procedure kosten weer relatief hoog. Mijn advies is, eerst meer mensen verzamelen en bij de gemeente een voorkeurs positie zien te krijgen. Bijvoorbeeld bij de andere klimaatstraten in Waalwijk

Daarna vanuit die voorkeurs positie een partner vinden voor de vervolgstappen naar de bouw van een eigen windmolen.  Het echt bouwen van een windmolen is een langdurig proces, dat gaat rustig verder na de jacht van de competitie.

Zelf geïnteresseerd lid te worden van een windmolen coöperatie?
Kies er een uit op de lijst met beschikbare windmolen cooperaties

Er zijn flinke verschillen, ze hebben allemaal een eigen werkgebied, maar als je daar toevallig niet woont, de meeste accepteren nieuwe leden uit het hele land. Veel spannender is natuurlijk zelf een eigen cooperatie beginnen, of actief worden in een bestaande coöperatie in je eigen regio.

Met de lidmaatschapsgeld steun je het werk van de coöperatie. Dat werk is meestal meer windmolens bouwen. En meer leden geeft een coöperatie meer gewicht.

Al zijn ze ook trots op het aantal molens dat ze al hebben draaien, en terecht, of het aantal MW van hun molens.

Toen ik de lijst samenstelde, bleek Delta Wind uit Goeree Overflakkee de grootste in MW, maar een kritisch mailtje van Zeeuwind, uit Zeeland, meldde al snel dat zij eind dit jaar de grootste worden, als hun nieuwe park gaat draaien. Anno 2011 werken Delta en Zeeuwind aan enkele gezamelijke windpark projecten. Maar een kenmerk van coöperaties is dat ze elkaar niet beconcureren en elkaars werkgebied respecteren.

De windmolen coöperaties samen vertegenwoordigen ca 7000 leden, en samen hebben ze ca 5% van het totale windvermogen in het land. Dat moet beide veel groter worden

Je eigen duurzame stroom is heel goedkoop

Het aparte van een windmolen coöperatie is dat de leden samen eigenaar kunnen zijn van de windmolens. Ze zijn dan ook eigenaar van de duurzame stroom die hun gezamelijke molen produceert.

Dus in theorie kunnen ze zo stroom krijgen van hun eigen windmolen, tegen kostprijs.

Want als ze, als lid van een cooperatie, hun eigen stroom gebruiken, wordt er niets verhandeld, en is er dus geen BTW en Energiebelasting verschuldigd.

EZ vindt dit niet leuk, maar ze kunnen er niets tegen doen. Deze aanpak heet zelflevering. Op dit moment doet alleen de Windvogel er een pilot mee, met een beperkt aantal leden. Doordat EZ het niet leuk vindt, hangt er een ingreep van de belastingdienst boven de markt.

Coöperaties leveren hun duurzame stroom meestal nog tegen groothandels prijzen aan een gewoon energiebedrijf.

Hopelijk gaat dat binnenkort veranderen, zodat leden van een windmolen coöperatie bij elke coöperatie, duurzame stroom tegen kostprijs kunnen krijgen.

Van mij mag deze duurzame ontwikkeling inzet van de verkiezingscampagne worden.

Of liever nog dat de nieuwe coalitiepartijen al voor de verkiezingen helder maken waar ze voor staan.

Voor de rijksbegroting kan het even negatief zijn, als ze een beetje minder belasting ontvangen. Echter, als maatschapij worden we meer zelfvoorzienend, dankzij dit soort klimaatstraten, daardoor zal er minder import van groene stroom of fossiele brandstof nodig zijn. We zijn dan als maatschappij goedkoper uit.

Op de Hier website een video reportage van de Peter Corneliusstraat

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, guldenlijn, invloed en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

5 Reacties op Klimaatstraat Peter Corneliusstraat in Waalwijk, wil een windmolen

 1. paco painter zegt:

  Avatar van paco painter
  Wat krijgt de winnaar? de Piet paulusma award?

 2. Henk Daalder doet het Regionale Energie Mix Spel zegt:

  Avatar van Henk Daalder doet het Regionale Energie Mix Spel
  Alle deelnemers krijgen lagere woonkosten, omdat alle acties in de competitie met energiebesparen te maken hebben.

  En de 500 beste klimaatstraten krijgen de kosten van een straatfeest vergoed

  De winnaar van die 500 krijgt een giga straatfeest, dat voor ze georganiseerd wordt en dat meer op een TV show lijkt, met bij behorende voorbereiding, kosten, BN’ers, en natuurlijk de TV

  daarnaast zijn er nog troostprijzen, zoals een elektrische fiets, en een grote energiezuingie TV

  Tussendoor zijn er kleine prijzen te verdienen, de mevrouw op de foto krijgt een energiemeter, naast de waardering.

 3. Jim Hasenaar zegt:

  Avatar van Jim Hasenaar
  Een prachtig initiatief en goed beschreven.
  Het is nu te hopen dat meerdere bloggers dit gaan lezen.
  Succes.

 4. martin zegt:

  Avatar van martin
  Zelflevering een vriend van me is er ook mee bezig. Misschien
  ook eens iets voor mij om in een windmolen te stappen.

 5. Henk Daalder doet het Regionale Energie Mix Spel zegt:

  Avatar van Henk Daalder doet het Regionale Energie Mix Spel
  Je kunt meteen lid worden van een windmolen cooperatie http://tr.im/kieswind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *