Apeldoorn, wat wordt het? Duurzaam of net niet?

Apeldoorn heeft heel ambitieus gesteld dat het in 2020 energieneutraal wil zijn.

dat kan ook, maar bij een recente evaluatie bleek dat het nog niet zo opschiet, ze staan  nu op 1%.

Wat moet er gebeuren?

Een gemeentelijk energiebedrijf, denkt de gemeente. Maar dat lijkt vooral bedoeld om de duurzame taak van het bordje van de gemeente naar een andere stoepje te schuiven.

Dat Apeldoornse energie bedrijf moet natuurlijk vooral van de inwoners worden, niet van de gemeente. Ook niet van bedrijven, laat die maar diensten verlenen in opdracht van de inwoners van Apeldoorn, via dat cooperatieve energiebedrijf.

Een cooperatie voor en door mensen uit Apeldoorn. Natuurlijk geholpen met adviezen  van anderen en steun van bestaande duurzame energie cooperaties. Als het voor de inwoners maar herkenbaar “van ons in Apeldoorn” is.


Natuurlijk is de gemeente essentieel voor de regie en werkzame voorwaarden. Op die manier kunnen de deelnemers in het energiebedrijf duurzame stroom tegen kostprijs kopen, ipv de winst voor het fossiele energiebedrijf er bij te betalen.
Met eeneigen cooperatie kunnen ze ook vrijstelling van BTW en energiebelasting hebben.

Om in 2020 energie neutraal te zijn moeten er 2 hoofdzaken gebeuren.


1. er moeten enkele flinke windparken in de buurt van Apeldoorn gebouwd worden, en daar is ruim voldoende plaats voor, vooral westelijk van Apeldoorn.
In tegenstelling tot wat je zou denken hoeft daar geen subsidie bij, al kan het wel. De staat kan buiten de financiering blijven. Maar dat werkt alleen als veel mensen in de regio meedoen met het windpark in de regio.
Mensen die een windpark op zee willen, ipv in de regio, zullen veel meer moeten gaan betalen. Want op zee is een windpark veel duurder.

2. vrijwel alle woningen zullen veel beter geisoleerd gaan worden, ook de woningen die al geisoleerd zijn. Dat is gebeurd volgens verouderde normen. De bouw is conservatief, dat breekt ons nu op.
Dat isoleren zal voor de meeste huizen aan de buitenkant gebeuren, een huis
krijgt dan een extra isolatie laag en daarop stucwerk.
Door die extra isolatie zal er veel minder aardgas nodig zijn. Die energie hoeft dan ook niet ergens anders opgewekt te worden.

Dus energie voorziening en verwarming is eigenlijk geen probleem
De techniek is al jaren beschikbaar, bestuurders durven het allen niet toe te passen, ook al is het op de langere termijn een stuk goedkoper.

Duurzaam transport
Het vervangen van de huidige auto’s door elektrische auto’s, dat wordt nog een klus, omdat voor 2020 te doen. EV’s zijn nog duur, al zal dat tegen 2020 heel anders zijn. Ook in bijv 2015 zullen mensen in Apeldoorn nog ouderwetse auto’s kopen, met benzine motor, net zoals er nu suffe SUV’s verkocht worden.


EV’s zijn op zichzelf al zuiniger met energie, maar ze kunnen vooral geladen worden met stroom uit het regionale windpark.

Het verschil tussen EV’s en windparken, is dat die windparken allerlei procedures moeten doorlopen, en daarbij kunnen aanhangers van de fossiele industrie voor vertraging zorgen. En daarbij hun goedwillende plaatsgenoten op steeds hogere kosten jagen.
Wie wil er nu nog 23 cent voor een kWh betalen? Als je ook maar 10 cent kan betalen voor stroom van je eigen windmolen.
Dan kun je ook je huis verwarmen met een elektrische warmtepomp op windstroom uit de regio

Een EV kan door iedere burger gekocht worden, zoals er nu ouderwetse auto’s gekocht worden. Dat is een individuele keuze, heb je geen vergunning voor nodig. Hooguit moet je je buurman uitleggen dat hij niet jaloers hoeft te worden.

Zo zou het nog best kunnen dat bange bestuurders er voor zorgen dat niet de energievoorziening duurzaam en betaalbaar wordt, en dat de inwoners zelf het goede voorbeeld gaan geven, door vooral in Apeldoorn vroeg EV’s aan te schaffen.

Overigens kunnen de inwoners ook zelf een duurzaam energiebedrijf oprichten, als dat windpark locaties kiest in de regio, dan gaat de politiek daar vast achter staan. Want dat duurzame energiebedrijf dat IS Apeldoorn, en ook de kiezer.

Heeft u in Apeldoorn belangstelling voor een eigen energiebedrijf, meld u aan op

Pak de Wind Apeldoorn

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn en getagd, , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Apeldoorn, wat wordt het? Duurzaam of net niet?

  1. Gerben zegt:

    Avatar van Gerben
    Er is natuurlijk niets tegen een duurzame samenleving. Elke gemeente heeft hiervoor wel haar eigen beleid en toekomstvisies. Door het energiegebruik te beperken hoeft er dus ook minder energie geproduceerd te worden (duurzaam en niet duurzaam), dus kunnen we langer met de beschikbare fossiele brandstof voldoen, maar met name ook efficiënter omgaan met duurzaam opgewekte energie dat nu nog niet altijd toepasbaar is op grotere schaal.
    Isolatie (vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie) is dan ook de snelste en efficiëntste stap op weg naar een duurzamere samenleving. In dat kader zijn ook http://www.vloer-isolatie.nl en http://www.isolatie.startpagina.nl interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *