Welke financiele ramp gaat Tennet over ons uitstorten?

Tennet is een staatsbedrijf  dat ons hoogspannings net exploiteert, onderhoud en uitbouwt. De meeste hoogspannings masten die je ziet in ons landschap zijn van Tennet. Als er een hoogspanningslijn bij moet komen dan is dat meestal in opdracht van de overheid, die dat dan ook betaalt.

Nu heeft ons staatsbedrijf Tennet vrijwel het gehele hoogspannings net van het voormalige West Duitsland gekocht. http://www.fd.nl/artikel/13585514/tennet-koopt-transpower-885-miljoen
Inclusief de taak om de duitse offshore windparken aan te sluiten met een stopcontact op zee

Dat duitse hoogspannings net kent veel achterstallig onderhoud, het is zo zwak dat veel duitse windstroom uit Noord Duitsland  op weg naar Zuid Duitsland, vanzelf een weg vindt door ons land. Het duitse net moet voor ca 10 miljard verbeterd worden.

Tennet heeft dat net met die verbeter opgave gekocht voor 800 miljoen Opmerkelijk is ook dat het Nederlandse net ca 9000 km lang is, en het veel grotere duitsland bedient wordt met slechts 11000 km.

Zijn de Duitsers dan zo veel efficienter bezig, en hebben wij zo’n overkill aan hoogspannings net laten ontstaan? Wie is verantwoordelijk voor deze verspilling van gemeenschaps geld in Nederland: EZ ?

En nu?

Waar gaat het Nederlandse Tennet het geld vandaan halen om het duitse net te verbeteren wat de duitsers zelf niet wilden betalen? Vorige week stond al in de krant dat tennet de provincies gevraagd had of het hun miljarden van de Essent en Nuon aandelen kon lenen. In een lening met oneindige looptijd.

Maar het wordt nog interessanter.

In de elektriciteitswet staat dat als tennet ons net versterkt, dat consumenten dat dan moeten betalen. Nu worden er aan onze kust duitse, belgische, deense en zweedse kolencentrales gebouwd. Zelf hebben we die stroom niet nodig. Die buitenlandse bedrijven bouwen hun kolencentrales in Nederland omdat ze hier nog gratis mogen vervuilen.

Die achterlijke Nederlanders zijn zo dom en rijk, die betalen wel als straks voor de extra CO2 moeten worden betaald.

Minister Cramer zij vorig jaar nog hoopvol dat die extra CO2 in EU verband wel verrekend zou gaan worden, maar daar heb ik niets meer van gehoord.

Wel wordt het voor die buitenlandse kolencentrales aan onze kust, interessant als Tennet ook kabels in Duitsland heeft, dan kunnen ze straks hun storom meteen bij hun duitse klant krijgen, zonder zelf eigen kabels te kopen. Op Nederlands grondgebied betaalt de nederlandse consument voor het transport van deze stroom waar ze niets mee heeft, niet nodig heeft, en alleen de vervuilings kosten betaalt.

Voor het duitse net moeten we maar afwachten hoe Tennet zijn verplichtigen betaalt. Zou onze limburgse minister van EZ, de baas van Tennet, zich eigenlijk niet meer duitse voelen?
En daarom toestaat dat een nederlands staatsbedrijf mag ondernemen in Duitsland, met geld van nederlandse consumenten, om duitse kolencentrales aan onze nederlandse kust te bedienen in Duitsland?

Hoe gek mag het CDA het maken in dit land?

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn, politiek en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *