CCS is de ultieme domheid

CCS in een oud aargas veld is de ultieme domheid.

Zowel in Barendrecht als grootschalige CCS in het noorden van het land

CCS is op zich al niet duurzaam, dus fout.


Maar het belangrijkste is dat  dat oude gasveld veel meer opbrengt door er tijdelijk ander gas in op te slaan, bijv biogas.

Eenmaal gevuld met CO2 , moet het eeuwig op slot blijven.
Zo besteelt den haag het noorden andermaal, eerst het gas, nu de opslagmogelijkheid van gas.

Het Noorden kan straks in de zomer energie opslaan voor de winter en onze onafhankelijkheid van corrupte regimes. Heeft onze limburgse kolen-miss van der Hoeven straks een zetel in een russische raad van bestuur?

Zij plant onze afhankelijkheid van fossiele gasleveranciers.

Niet een beetje dom, maar domme diefstal, van onze kinderen.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op CCS is de ultieme domheid

 1. Henk Veenstra zegt:

  Avatar van Henk Veenstra
  OVER-DRACHTE-LIJK

  In het Botlek-gebied worden met aardgas WATERSTOFfabrieken gestookt, waarbij als afval CO2 vrijkomt. Dat goedje wordt geconcentreerd tot 99%. Nu willen kapitaalkrachtige en belanghebbende voorstanders van CO2-opslag dat gemene gas onder de woonwijk Carnisselande van Barendrecht injecteren.
  Het college, de gemeenteraad, de bevolking van Barendrecht en de politici van de Provincie Zuid-Holland zijn er op tegen, dat de stad dient als afvalput van de Rotterdamse industrie.

  Maar….er is meer. Meer CO2 in heel Noordwest Europa. Als het aan de voorstanders ligt wordt dat afvalgas binnen vijf jaren naar Noord-Nederland versleept. Per tankwagen, met Rijnaken, per goederentrein of middels een pijplijnstelsel door Nederland.

  Voor opslag in Friesland zijn alvast drie locaties bedacht: bij Burgum, Harlingen en bij DRACHTEN. Drachten is even groot als Barendrecht; de locatie zou kunnen zijn die van Vermillion in het industriegebied De Haven of het verlaten gasveld in De Wilgen.

  Een grote opslag ligt in Groningen: het Slochterenveld. Maar dat is nog lang niet leeg. Gelukkig niet, want aardgas is nodig om woningen te verwarmen en om op te koken. Maar het kan natuurlijk ook in versneld tempo en tegen een appel en een ei worden verkocht aan het buitenland. Of gebruikt worden om er CO2 aan over te houden. Want dan kunnen de voorstanders ook nog gaan verdienen aan het opslaan van dit adembenemende goedje. In Friesland voorlopig, waar het eerst met bewegende bommen naar toe zal kunnen worden gebracht.

  Wil je meer weten over de zin (en vooral over de onzin) van CO2-opslag? Kijk dan vooral eens op het web-log OVERDRACHTELIJK.

 2. Gert Visser zegt:

  Avatar van Gert Visser
  Carbon Capture and Storage kan wel degelijk een goede methode zijn om CO2 uit de lucht te houden terwijl je wel energie verbruikt. Je moet echter wel letten op welke plek je zoiets doet, bij voorkeur niet onder een plek waar honderdduizenden mensen wonen. Er zijn toch legio lege gasvelden onder zee?

  Overigens zullen we nog wel even afhankelijk blijven van die vermaledijde koolwaterstoffen. Windenergie stelt niets voor. nu niet en dan niet, en als je bij zonnenergie een lampje aan wilt doen omdat het donker is dan heb je niets, want de zon is weg! Dus wat mij betreft, kolen stoken, daar hebben we nog mega-veel van, en de CO2 onder zee opbergen. Ook een paar Nuceaire Centrales erbij zetten trouwens. Zitten we de komende 150 jaar goed. Dikke kans dat tegen die tijd Kernfusie is ontwikkeld, evenals een methode om kernafval rendabel onschadelijk te maken.
  Helaas denken al die kniesoren om ons heen veel pessimistischer. Men wil geen kerncentrales en geen kolencentrales. Maar wel lekker consumeren!

 3. Henk Daalder op weg naar Kopenhagen zegt:

  Avatar van Henk Daalder op weg naar Kopenhagen
  Beste Ger t Visser
  Kijk even naar de wereldwijde exponentiële groeicurves van windenergie, en vergelijk dat met de haperende grafiek van kernenergie.

  Kolen stoken is zo verschrikkelijk fout.
  En wind is uiteindelijk goedkoper.
  Ook op de Noordzee zal uiteindelijk zo veel windstroom worden opgewekt, dat dat de prijs van elektriciteit gaat bepalen, en niet meer kolenstroom. Die wordt gewoon onverkoopbaar.

  CCS is nu al onwerkbaar duur. De energiebedrijven zijn r allang achter dat dat ook duur blijft, en hebben1800 miljard in EU verband gevraagd.
  Dat mag jij gaan betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *