Vogels zijn slimmer dan Vogelbescherming

Vogels zijn slim genoeg om windmolens te ontwijken

Ik zag ooit een meeuw die aan de voet van de dijk een mossel pikte, en op de golfwind langs de dijk, naar boven zeilde. Met de mossel in zijn snavel bleef hij een tijdje de dijk volgen, op die golfwind van de dijk.
De kruin van de dijk had een smal stenen paadje, daar bleef de meeuw boven vliegen. Precies daar liet hij, van 10 m hoogte zijn mossel te pletter vallen, op dat smalle stenen paadje.

Daarna dook hij naar beneden en was hij even bezig die mossel op te eten, en zijn concurrenten van zijn verse eten af te houden.
Maar als het op was, of kwijt, dan zocht hij de volgende mossel.Andere vogels zagen actie van de meeuw en het eten dat hij liet vallen. Daarom bleef de meeuw boven de dijk vliegen tot er even weinig kapers op de kust waren.

Je kunt dit verschijnsel herkennen aan de duikvlucht die de meeuw neemt nadat hij de mossel laat vallen. Andere vogels doen dat ook.

Dit was wel een Texelse meeuw… Zouden die slimmer zijn dan de mensen van vogelbescherming? Of Zeeuwse vogels? Ik denk het wel.

Deze vogel liet zien dat hij slim genoeg was om het juiste eten te vinden
Dat hij slim genoeg was om in de lengte richting van eenpaadje te vliegen.

En dat hij het strategische inzicht had zijn schelp op een zodanige plaats te laten vallen, waar geen concurrenten op de grond zaten te wachten.

Vogel bescherming heeft een “rapport” gepubliceerd, waarin ze doodleuk verklaren dat  overal in het land vogels een risico lopen als daar windmolens gebouwd zouden worden. Waarbij ze impliciet beweren dat er vrijwel nergens in het land nog windmolens gebouwd kunnen worden.

De kern van het rapport: “Vogelbescherming is van mening dat….”

Ik vind dit “rapport” een grove belediging aan de vogelwereld. Vogels zijn veel slimmer dan de vogelbeschermning denkt dat ze zijn.
Zoals boven beschreven, hanteren vogels slimme strategieën.

In Deense windparken op zee, hebben zich nieuwe kolonies zeevogels gevestigd, en daar worden geen overdreven hoeveelheden dode dieren gevonden. Ze trekken uit zichzelf naar de windparken toe.
Een ernstige gebrek aan de publicatie van Vogelbescherming is de afweging en argumentatie waarom vogels die ook ergens anders kunnen leven, en dat ook doen, voorrang zouden moeten hebben op windmolens, waar de locatie veel moeizamer is te vinden.

Radar onderzoek heeft al jaren geleden bewezen dat vogels echt wel tussen de molens door vliegen, of er omheen. Doorzonwoningen, die moeten jullie verbieden, daar denken vogels van dat ze daar door heen kunnen vliegen.

Biologen zijn bang dat windparken op zee een zodanig aantrekkelijke biotoop worden voor zeevogels dat exoten zouden kunnen oprukken, dankzij windparken.
En dan komt de vogelbescherming met een verhaal, waarmee ze half Nederland claimen.
Wordt wakker mannen, zonder windmolens, loopt ons land onder water. Dan verdwijnt al dat leefgebied voor al die weide vogels.
Daarom zullen er heel veel windmolens in ons land komen, en de vele vogels zullen daar in een paar jaar aan gewend zijn. Vogels zullen juist tussen de windmolens gaan leven.
Dat is uit Deens onderzoek gebleken.

Met dit rapport wordt je echt niet serieus genomen.

Zorg liever dat autowegen worden afgesloten.
Het verkeer vergt miljoenen vogelslachtoffers
De jacht pakt ook miljoenen vogels.
Windmolens maar een paar duizend.

Ventileer niet je mening dat windmolens nergens kunnen, terwijl je weet dat ze er toch komen. Help liever mee plaatsen aan te wijzen waar ze wel kunnen. Bijvoorbeeld langs snelwegen, waar vogels 1000 keer meer risico lopen. Daarmee lever je een bijdrage dit najaar als de lange termijn aanpak wordt besproken, (tweede versie) in opdracht van de regering. Over de manier waarop 4000 MW Wind op het Land een mooie plaats moeten vinden om jullie vogelbeschermings computers op duurzame stroom te laten werken.

Windmolens verstoren zo weinig, de waarnemingen van vogelbeschermers zelf zouden best wel eens meer impact op vogels kunnen hebben dan de windmolens die in ons land gebouwd gaan worden.

Doe als de echte onderzoekers in Wageningen, die schreven een rapport, (Windturbines en natuur gaan goed samen) waarmee je juist in natuurgebieden windmolens kunt bouwen. Als je vooraf maar vogelonderzoek doet, en kan concluderen dat het dieren leven geen belangwekkende impact ondervinden van windmolens. Zo kun je een win win kans creeren, waarbij er juist extra vogelonderzoek komt, en dan goed onderzoek.

Alterra rapport 1708: Windturbines en natuur kunnen onder voorwaarden samengaan

Dat heet “over je eigen schaduw heen springen”.

Waren vogelbeschermers maar Meeuwen.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, guldenlijn en getagd, , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Vogels zijn slimmer dan Vogelbescherming

 1. Aad Verbaast zegt:

  Avatar van Aad Verbaast
  Belangrijk verhaal.. Zeker ook om ‘broodjes aap’ uit de wereld te helpen.
  Ik ga de links nog later doorlezen. Kan ik daar die cijfers in terugvinden?

  Miljoenen vogels dood door verkeer en ook nog eens de jacht? Lijkt me nogal veel.

  Maar meer windenergie moet er komen!!

 2. The Tree zegt:

  Avatar van The Tree
  Begrijp ik niet helemaal, aan welke wind ik ook zou meewaaien het is een eerste opzet voor wat ik er mee bedoeld heb meer niet. Het is allemaal summier maar heb ook verder nog niets uitgewerkt en dat is het. Meer niet, niet minder en zo als het echt is.

  Het is gegeven in vertrouwen, en daar wil samen verder op bouwen.

 3. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Hallo Tree, leg even uit wat je bedoelt.

 4. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  De organisatie “Vogelbescherming” is een belangen behartigings organisatie, ze bedrijven geen wetenschap, maar lobby. Vandaar de relatie met de politiek.

  Hun missie:
  Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd. Samen met mensen die bescherming van vogels en natuur belangrijk vinden. Zo dragen we bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld.

  Waaromik er over schrijf is dat ze geen enkele relatie leggen met de ca 1000 keer grotere sterfte door het verkeer, en ook de jacht.

  Ze spelen gewoon een potje landjepik, terwijl ze juist mooie win-win kansen hadden kunnen pakken.Op de Noordzee nestelen Aalscholvers op windmolens.
  Misschien kunnen Ooievaars nestelen op windmolens op het land.

  Het klimaat verandert, de soorten die Vogelbeschermeing nu koestert, zullen verdwijnen en verdrongen worden door sorten die in warmere gebieden beter passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *