De politiek de baas

Ambtenaren zitten in het spanningsveld tussen hun eigen expertise en de besluiten van politici. Die soms heel anders zijn dan de ambtenaar die vanuit haar expertise ziet.
Politici zijn namelijk vaak meer met draagvlak en beeldvorming bezig dan met de zaak zelf. Zij kijken eerst of iets haalbaar is, en gaan daarna pas op de inhoud in.
Bij het bloggen over een politiek onderwerp, gaat het natuurlijk ook om invloed op die politiek, vandaar dat onderstaande tips van bureau “Simons van de Wiel versterking” zeer relevant zijn. Let even op het verassende foto effect op hun website.
 
Tip 1: Heb lol in politiek
‘Politieke processen zijn onderdeel van je werk: heb lol in spanningen rond verkiezingen en in de dynamiek van politieke seizoenen. Je moet kunnen accepteren dat de politiek anders beslist dan wat jij inhoudelijk als de beste optie ziet. Je mag het beter weten en je visie verwoorden in een advies, maar je moet er tegen kunnen dat de politiek beslist.’

www.pakdewind.nl is dus een spel om lol mee te hebben


Tip 2: Onthoud: het gaat niet alleen om de inhoud
‘Ambtenarij gaat om de inhoud, maar politiek niet (altijd). Het is jouw taak om de politiek te voeden met argumenten uit het krachtenveld. Welke politieke beslissing er ook valt: het is aan jou om deze te onderbouwen en ook uitvoeren.’
Dit is voor mij een openbaring, en toch weer niet. Ik dacht dat het altijd om de inhoud gaat.

Tip 3: Durf tegen te denken
‘Voordat de politiek een besluit neemt, is het aan jou om tegen te spreken, alternatieven aan te dragen en consequenties te benoemen. Dit kan helpen om excessen in de politiek tegen te gaan. Soms ben je de enige die advocaat van de duivel kan spelen. Je bent het aan je stand verplicht altijd tegen te denken. Goede bestuurders waarderen dit. Tegendenken doe je vanuit loyaliteit, niet vanuit een houding van hakken in het zand en dwarsliggen. Leg je alles op tafel wat relevant is voor de besluitvorming, maar zodra de beslissing valt richt jij je op de uitvoering.’

Als lobbyist ben je weleens te laat, je stuit dan op wantrouwen met je tegendenken

Tip 4: Beeldvorming, beeldvorming, beeldvorming
‘Accepteer dat beeldvorming bij politiek hoort. Veel ogenschijnlijk onverklaarbare gebeurtenissen in de politiek vallen op zijn plek als je beeldvorming als factor meeneemt. Denk vooraf hoe het onderwerp waar je aan werkt zal vallen bij de politiek, burgers en media. Maak een vertaalslag van de inhoud naar hoe het beleid eruit ziet in de beeldvorming. Goed om te beseffen is: politiek is minder rationeel dan ambtenarij.’

Daarom moet er veel en veel meer gecommuniceerd worden over windenergie op het land.
In een boodschap of statement kun je vaak met herkaderen, een andere betekenis aan een mening over windenergie geven

Tip 5: Wat bezielt jullie? Politici zijn net mensen
‘Veel ambtenaren kiezen voor ambtenarij om maatschappelijk iets bij te dragen. Wie weet heb je daarin meer gemeen met politici dan je denkt. Vraag eens wat ‘jouw’ bestuurder beweegt of waarom iemand de politiek is ingegaan. Als je weet wat een politicus drijft, is het makkelijker om hem of haar te ondersteunen in die doelen.’ 

Bonus tip: Durf door te vragen
‘Een jonge ambtenaar heeft vaak niet direct met een bestuurder te maken maar indirect via een leidinggevende. Als je de stukken waar je aan schrijft terug ziet blijven komen op je bureau, dan heeft jouw leidinggevende de politieke overwegingen waarschijnlijk niet goed naar jou gecommuniceerd. Vraag door: wat was het oordeel, wat moet anders, wat vindt de bestuurder dan wel belangrijk. Hoe meer je dit proces snapt, hoe makkelijker je daar weer op in kunt spelen.’

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn en getagd, , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *