Red Econcern met een investering uit je spaargeld

Het bedrijf Econcern heeft vandaag surseance van betaling aangevraagd. Econcern voert duurzame energieprojecten uit, zoals windparken en grote zonnestroominstallaties. In binnen en buitenland werken ca 1200 mensen. Het Princes Amalia  windpark op de Noordzee is van hen.

Dat is ook ongeveer het enige Nederlandse project, want Econcern gaat veel harder als de Nederlandse samenleving en politiek.

Voorman Ad van Wijk staat op de derde plaats in de Trouw duurzame top 100

Nu is het dus gelukt het bedrijf op de knieen te krijgen en komen de fossiele wolven van Essent/RWE snuffelen of er iets vanhun gading bij is.

In de Volkskrant heet Econcern een duurzaam systeembedrijf. dat klopt, het is ook het enige bedrijf in duurzame projecten in Nederland, dan ben je per definitie een systeembedrijf.

In januari klopte het bedrijf al aan bij de staat, als er toen iets was gedaan dan was dit financiele probleem niet nodig geweest, maar den haag blijft bezig met haar favoriete hobby: kolen- en kerncentrales.

Haagse politici koesteren kennelijk de relatie met de lobyisten van Essent en Shell en de achterstand op zindelijker landen zoals Duitsland en Denemarken, Spanje, Portugal. Dit zijn landen die vergelijkbare omstandigheden hebben voor de ontwikkeling van duurzame energie, en daar hebben ze kennelijk wel integere duurzame keuzes gemaakt.

De meeste andere EU landen zijn duurzamer bezig dan onze haagse bestuurders, maar zijn ook gezegend met veel waterkracht.

Wij zijn gezegend met de vloek van het aardgas, en dus met de onevenredig grote en ongezonde invloed van shell.

Econcern zou gered kunnen worden door de nederlandse duurzame burger, die kan delen van het bedrijf financieren, en zo de schuldenlast verlichten. Er is genoeg spaargeld in ons land beschikbaar. Burgers denken ook veel duurzamer dan onze haagse overheid.

Maar ook hier moet Financieen zijn rol spelen en het overnemen van delen van Econcern door burgers aantrekkelijk maken.

Bijvoorbeeld door het bedrijf een lenign te geven en daar voorwaarden aan te verbinden en tegelijk de eigen beslissingsruimte gebruiken om de juiste voorwaarden te scheppen voor een burgeraandeel in Econcern.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Red Econcern met een investering uit je spaargeld

 1. Anoniem zegt:

  Avatar van
  Duurzaamheid is allemaal heel mooi Henk, maar

  Als je geld geeft aan een falliet bedrijf, dan kun je het net zo goed verbranden.
  Niet zo’n goed advies dus in deze tijden van economische crisis.

  Had ik niet ergens gelezen dat Nuon en Eneco interesse hadden getoond maar na gesprekken bedankt hadden voor de eer? Meestal betekent dat niet veel goeds…

 2. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Er zit natuurlijk waarde in dat bedrijf, dat is geld waard, en consumenten kunnen daar meer voordeel uit halen dan bedrijven, omdat zij de producten van Econcern (elektriciteit, warmte) tegen kostprijs kunnen gebruiken.

  Daarom gelden bij investeringen door burgers andere rendementseisen dan bij commerciële bedrijven. Bij een kolenstoker als essent moet ik helemaal griezelen

  Een groep burgers moet natuurlijk niet investeren, maar onderdelen KOPEN van Econcern.
  Bijvoorbeeld een windpark dat Econcern wil of moet herfinancieren.
  Dat windpark vertegenwoordigt harde waarde. Daar kunnen ook burgers met vertrouwen in investeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *