TexelEnergie wil 30 miljoen per jaar op Texel houden

De grote fossiele energiebedrijven worden verkocht aan buitenlandse fossiele energiebedrijven. De SP is tegen. Opkoper Vattenval kan straks gemakkelijk regelen dat ze bijvoorbeeld de 250 miljoen vennootschaps belasting vermijden. Het puur Nederlandse bedrijf Nuon kan dat minder gemakkelijk.

Maar 250 miljoen is eigenlijk peanuts, de SP is pennywise pound foolish. Zoals zo veel tegenstanders van duurzame energie, bijvoorbeeld Windstroom van het Land.

We kunnen dat geld in eigen land houden als we de energievoorziening wat anders aanpakken, met een eigen coöperatief energiebedrijf. Dat werkt zonder winstoogmerk, en/of keert de opbrengst uit aan de leden, ipv de aandeelhouders.

Texelenergie, het coöperatief energie bedrijf op Texel rekent even voor
De omzet aan stroom op Texel is ca 30 miljoen per jaar.  Dat betalen Texelaars nu aan bedrijven elders in Nederland of het buitenland. Elke maand betalen de Texelaars de rekening voor elektra en gas, per gezin 100 tot 300 EUR. Duurzame stroom kunnen ze gemakkelijk zelf opwekken op het eiland, met grote windmolens. In de “nieuwe polders” zoals dat heet in de nieuwe structuurvisie van de gemeente.

Maar, zegt TexelEnergie, als we die stroom met eigen Texelse Windmolens opwekken, dan betalen we dat geld aan onszelf. De eigenaren, leden van de cooperatie.

Texel heeft een groot potentieel voor Windenergie, maar eigenwijze, niet duurzaam denkende Texelaars, het clubje 10 voor texel, is net als de SP, tegen.
Daarmee proberen ze te verhinderen dat die 30 miljoen elk jaar op Texel blijft.
Eigenlijk zijn de tegenstanders, zoals 10 voor Texel,  verantwoordelijk voor een verlies voor Texel van 30 miljoen per jaar.

Is 10 voor Texel nog wel voor Texel?
Zijn de Texelse politieke partijen nog wel voor Texel?
Alleen Groen Links is voor Windenergie Op Texel, dat is dus de partij die de duurzame winst wil binnen brengen.
Verwachten de andere texelse politici dat er nog op hen gestemd wordt als hun bestuurlijke wangedrag elke texelaar elke maand 150 EUR kost, per gezinslid.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

6 Reacties op TexelEnergie wil 30 miljoen per jaar op Texel houden

 1. vroems zegt:

  Avatar van vroems
  Ik zou ook wel wat voelen voor regionale coöperatieve energiebedrijven. Toch is het sommetje dat Texelenergie maakt gekleurd. Zelf (cooperatief) energie opwekken kost ook geld. Het verschil is dat je een bedrijf zonder winstbejag hebt en geen dividend aan de aandeelhouders hoeft te worden uitgekeerd.
  En dat is geen 150 E per maand.

 2. Henk Daalder op weg naar Kopenhagen zegt:

  Avatar van Henk Daalder op weg naar Kopenhagen
  Die 150 EUR is mijn sommetje.
  Die 30 miljoen is een mix van consumenten tarieven 23 cent en bedrijfstarieven soms zo laag als 8 cent.
  In ieder geval kan een coöperatief windpark vrijwel alle stroom opwekken, soms zal er wat moeten worden ingekocht, vaak zal het windpark ook aan de vaste wal leveren.

  De essentie is dat wind gratis is, dus als het windpark is afbetaald, hebben de leden van de coöperatie gratis stroom.
  Ze kunnen het ook sneller afbetalen door een aandeel te kopen, bijv ter grootte van het opwek vermogen dat ze zelf verbruiken.
  Een gemiddeld gezin verbruikt 3300 kWh per jaar. Daarvoor moet je ca 2000 per persoon investeren.
  Helaas verhindert het netbeheerders monopolie, en EZ, dat je dan je eigen stroom mag gebruiken.

 3. vroems zegt:

  Avatar van vroems
  Gratis bestaat niet Henk, maar ik begrijp wat je bedoelt.
  Ben er echt met 2000 € ? Dan heb je in zeg 10 jaar de investering terugverdiend. Dat is een mooie handel.
  Ik begrijp dat terugleveren aan het net wel mag. Heb jij een idee wat de energiemaatschappij daarvoor moet betalen?

 4. Henk Daalder op weg naar Kopenhagen zegt:

  Avatar van Henk Daalder op weg naar Kopenhagen
  Gratis is een simplistische benadering. En het klopt, het is niet gratis, maar het levert juist geld op.

  – Je investeert 2000 EUR voor een opwek vermogen van 1,3 kW. Dat levert in een jaar ongeveer de hoeveelheid kWh op die een persoon verbruikt. Eigenlijk meer.
  – Een aansluiting kost voor een huis 250 EUR. Daarmee zou je het net gratis moeten mogen gebruiken. Net als wegenbelasting. Maar dat is nog niet geregeld.
  Wel mag je 5000 kWh per jaar in het net voeden, en dan mag je voor jezelt zo veel verbruiken als je wilt.
  Dat zou dus administratief van jouw stukje windmolen moeten kunnen komen.

  Maar de regeling voor het capaciteits tarief moet nog door de eerste kamer worden goedgekeurd, voordat hij officieel mag worden toegepast. De eerste kamer heeft al wel in een brief gepubliceerd dat ze zich niet meer gaan bezighouden met oneerlijke effecten van het capaciteitstarief.

  Zoals ik al schreef, als de windmolen is afbetaalt, is de stroom die jouw deel opwekt gratis.
  Net als de waslijn buiten om je was te drogen.
  Die heb je ooit gekocht, en dat is het.
  De was moet je nog zelf ophangen.

  De stroom uit jouw stukje windmolen blijft gewoon komen.
  Wel moet je natuurlijk wat reserveren voor onderhoud en verzekering, 2 tot 4% van het investeringsbedrag, ongeveer. Ik vind dat gratis.
  Verder kun je nog rekenen met onbalanskosten. Maar dat gaat eigenlijk af van de opbrengsten. Er zijn tijden dat het onvoldoende waait, er is dan minder opbrengst dan volgens de windverwachting gepland is en aangeboden op de spotmarkt. Dan moet de coöperatie stroom inkopen (eigenlijk de programma verantwoordelijke waar dat aan is uitbesteed)
  En er zijn ook tijden dat er meer windstroom is dan vooraf beloofd, op basis van de windverwachting. Als niemand de windmolen dan terugregelt, moet je ook bijbetalen omdat je te veel hebt geleverd.
  Dit komt ook omdat in ons land de krankzinnige regeling geldt dat de fossiele kolen, gas en kerncentrales voorrang hebben op alle andere stroom leveranciers.

  Zo wordt zonnestroom die huishoudens af en toe terug leveren aan het net, netjes door de eigen meter gesaldeerd.
  Maar de kolencentrales houden geen rekening met een zonnige dag en stampen hun grijze stroom gewoon het net in. Daar hebben ze een contract voor, dat zullen ze dus leveren
  Het te veel wordt dan gebruikt om de spanning wat te verhogen en de hoogspannings kabels op te warmen.

  In het zelfleverings model van coöperatie de windvogel wordt geen BTW en energiebelasting gerekend. Maar die regeling is nog van voor de invoering van het capaciteitstarief.

  Met het capaciteitstarief bestaat de rekening dus uit:
  – het capaciteitstarief, eenmalig per jaar, voor het gebruik van het net.
  – de afschrijving of afbetaling van jouw deel van de windmolen
  – Beetje beheer, onderhoud en verzekering

  – Je eigen stoom is gratis, tot 5000 kWh mag je voor het normale tarief aan je energie leverancier verkopen, dat heet salderen.

  – evt moet je extra bijkopen voor het normale tarief + btw en energiebelasting

 5. JdK zegt:

  Avatar van JdK
  Dat goedkope van windmolenenergie is nog te bezien. “Beetje beheer, onderhoud en verzekering.”
  Ammehoela. Alles wat draait slijt. Als de afschrijving van een windmolen zou worden verricht naar het voorbeeld van een gewone industriële machine – vijf jaar – is er geen sprake meer van betaalbare energie. En met die afschrijvingstermijn houdt een verzekeraar rekening.
  Overigens is het vreemd dat Texel, met een voor Nederland groot aantal zonuren per jaar, zich fixeert op windenergie. Jaren geleden al becijferden deskundologen van de TH-Delft al dat zonne-energie ongeveer vijftig keer goedkoper is te verwerven dan wind-. Maar de meeste expertise op dat gebied is te vinden in Duitsland. Misschien vergeten die industriëlen in dit kleine kikkerland te lobbyen.

 6. Henk Daalder op weg naar Kopenhagen zegt:

  Avatar van Henk Daalder op weg naar Kopenhagen
  Dat windenergie zo goedkoop en dus aantrekkelijk is blijkt wel uit de praktijk wereldwijd. De windstroomproduktie is booming. De VS en China bouwen giga parken. Spanje had laatst 43% windstroom.
  Windmolenfabrikanten krijgen ze niet aangesleept.
  En die paar procent onderhoud en beheer, blijkt uit de praktijk, en is verklaarbaar doordat windmolens eigenlijk heel simpel in elkaar zitten. Enercon en het nederlandse EWT leveren windmolens met maar 1 draaiend onderdeel, de as, waar ook de generator in zit verwerkt.

  Je komt zeker nooit in Duitsland.
  Daar zijn heel veel windmolens gebouwd.
  En op de Noordzee zijn grote parken in aanbouw.
  Nederlandse zee-aannemers en Nederlandse staalbouwers zitten de komende jaren helemaal vol met dat werk, ze hebben nu geen tijd voor nederlandse windparken. Daarom komt er bij Zaandam een windmolenmastenfabriek bij.

  Windstroom van het land is al bijna concurrerend. In Duitsland krijgt duurzame stroom voorrang, hier houden de overheden de fossiel opgewekstroom nog in het zadel. Daarom gaat het hier zo slecht.
  En zonnestroom is nu nog een beetje duurder. Een factor 7 duurder dan windstroom van het land. Ik denk dat je die delftse deskundologen niet goed begrepen hebt, of het moeten emeritus deskundologen zijn geweest, die zitten er meestal ver naast, in hun radioactieve waan.
  De echte delftse deskundigen hebben een goede naam in het buitenland. Duitsland maakt er graag gebruik van.
  Zo is ene Bart Ummels onlangs gepromoveerd op onderzoek waaruit blijkt dat ons nederlandse netwerk heel goed 6 tot 12 GW variabel windvermogen kan opnemen. Gewoon door goed de windsterkte te voorspellen en de fossiele centrales op tijd terug regelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *