Hoe betaal je een windpark?

Vanaf vandaag financier je een windpark project met het Zelfleveringsmodel.
In de huidige markt condities hebben windmolens een onendabele top. Dat komt doordat vervuilende opwekmethodes, zoals kolen- en kenrcentrales, bevoordeeld worden door de overheid, ze mogen gratis vervuilen en hoeven de risico’s  en directe gezondheidsschade niet te verzekeren.

Daardoor kunnen fossiele stroomproducenten een te lage prijs voor hun stroom vragen.
Zo kan het gebeuren dat windenergie in concurrentie met kolen- en kernstroom een `onrendabel top` heeft.
Nu heeft EZ daarvoor de SDE subsidie ingericht, helaas werkt EZ zo slecht mee om het regeringsbeleid te realiseren dat met de huidige SDE slechts de helft van de windparken rendabel geexploiteerd kan worden. Waarom EZ dit zo organiseert is onbegrijpelijk. EZ hindert een succesvol kabinetsbeleid.

Daarom is uit door Windcooperatie De Windvogel en Energiebedrijf Eneco een nieuwe financierings vorm ontwikkeld, het Zelfleveringsmodel.

Daarbij moet het windpark geexploiteerd worden door een groep consumenten, verenigd in een cooperatie.
Als lid van de cooperatie, wekken die consumenten stroom op met hun stukje van het gezamelijke windpark.
Omdat ze dat doen met eigen middelen en voor eigen rekening en risico, is die duurzame stroom van hen zelf. Daarom mogen ze die stroom zelf gebruiken zonder BTW en energiebelasting te betalen. Door af te spreken dat ze wel het normale tarief betalen, blijft er geld in de cooperatie, waarmee die de onrendabele top kan financieren. En nog geld overhoudt, dat mogen de leden van de cooperatie besteden, want het is hun eigen geld.
Doordat het windpark door de cooperatie wordt geexploiteerd, is dat “voor eigen rekening en risico” een gedeeld risico.

Het zelfleveringsmodel levert meer op dan de SDE subsidie.
Met de SDE subsidie kan een windpark in het binneland niet geexploiteerd worden.
Maar met het Zelfleveringsmodel wel. Daarmee heeft de Windvogel een constructie gerealiseerd waarmee ook in het binnenland succesvolle windpark projecten kunnen worden gerealiseerd.

Vandaag was een bijeenkomst om de tussen resultaten te bespreken van het onderzoek in opdracht van de motie Samsom, om het Zelfleveringsmodel te onderzoeken. Dat onderzoek loopt dus.
EZ heeft geconludeerd dat het een legale constructie is, hij kan dus toegepast worden. Wel vind EZ de voordelen te hoog, ze zinnen nog op een manier on die voordelen te verkleinen.

Cooperatie is essentieel onderdeel
Een tweede belangrijk onderdeel van het Zelfleveringsmodel is dat het alleen door een groep stoom consumenten kan worden toegepast, verenigd in bijvoorbeeld een cooperatie.
Door die vereniging in een groepsconstructie ontstaat tegelijk een entiteit die het draagvlak voor het windpark belichaamd.
Als nu ergens een windpark plan opduikt, hebben de inwoners van dat gebied de kans zich te verbinden met een positiefve en duurzame organisatie, de cooperatie.
Die is  tegelijk een soort bliksemafleider voor de lokale politiek.

Daarom het advies aan gemeentes, waar een windpark plan speelt, zorg dat er een cooperatie wordt opgericht, doe het desnoods zelf. Het hoeft geen cooperatie te heten, de “vereniging voor het opwekken van duurzame stroom” is ook goed.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Hoe betaal je een windpark?

  1. Aad Verbaast zegt:

    Avatar van Aad Verbaast
    Goed plan lijkt me.

  2. Johan zegt:

    Avatar van Johan
    is het in het licht van klimaatsverandering niet interessant te kijken naar de effecten hiervan op de leverbetrouwbaarheid van windmolens in de toekomst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *