Wind op zee bouwers zitten vol tot 2011

De FNV stelt voor dat onze regering de investeringen voor wind op zee naar voren haalt, om de crisis te bestrijden.
Maar helaas, daar is het nu te laat voor, er zijn geen nederlandse bedrijven meer die dat werk zouden kunnenuitvoeren. We hebben wel van die bedrijven, zij zijn op dit moment hard aan het werk, voor Duitse en Britse opdrachtgevers. Die hebben nu de beschikbare capaciteit aan het werk gezet.

De voorbereiding voor onze Windparken op Zee moet natuurlijk wel doorgaan, en daarbij moet de regering ver vooruit denken om juist nederlandse bedrijven in de gelegenheid te stellen, de komende opdrachten met nederlandse omzet te realiseren.
Voorlopig echter zijn het buitenlandse windparken die op de Noordzee anderen landen duurzaam maken.

Gisteren was ik op bezoek bij Smulders Staalbouw, zo’n bedrijf dat hard werkt, nu voor buitenlandse opdrachtgevers.
Smulders heeft in Hoboken bij Antwerpen een produktie straat voor deze koppelstukken opgezet.
Dat “productie straat” moet je zien als een complete scheepswerf, want windmolen onderdelen zijn GROOT. En de onderdelen voor een heel windpark nemen veel ruimte in.

Deze buis is een koppelstuk tussen de buisvormige funderingspaal in de zeebodem, een monopile, en de echte windmolen mast, bovenop dit gele koppelstuk.
Aan de buitenkant zitten dikke blokken zink, tegen het roesten.
Dit koppelstuk schuift over zo’n funderingsbuis, daarna wordt het koppelstuk precies waterpas gezet, en met een soort beton aan de funderingsbuis gekit. Aan de binnenkant van de gele buis zit hiervoor een dikke rubberenmanchet, die dat beton moet binnen houden.

De crisis kan IN ons land worden worden aangepakt, door IN ons land windparken op het land te bouwen.
Die windmolens komen weliswaar uit het buitenland, maar Wind op het Land levert meer duurzame stroom voor je geld. En die windparken op het land, kunnen door nederlandse bedrijven gebouwd worden.

Investeren in windparken op het land levert naderhand meteen rendement en duurzame energie op.
De geplande miljarden investeringen in CCS zijn eigenlijk een obscene vorm van lobby gemak, waar de betrokken bedrijven zich in deze crisis diep voor moeten schamen.
Want CCS is op zochzelf niet alleen heel duur, er moet ook nog meer fossiele kosten gemaakt worden om fossiele stroom te maken.
Voor hetzelfde geld kan er ook een windpark staan, met meer opgesteld vermogen dan de beoogde kolencentrale. Obsceen slecht beleid dat CCS.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn en getagd, , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Wind op zee bouwers zitten vol tot 2011

  1. Aad Verbaast zegt:

    Avatar van Aad Verbaast
    Alle zeilen bij!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *