Wind op Land budget wordt alvast verlaagd

EZ heeft de SDE subsidie tarieven en beschikbare quota gepubliceerd voor de verschillende vormen van duurzame energie opwekking. In 2008 was er 500 miljoen beschikbaar voor Wind van het Land, maar er werd maar voor 75 miljoen aangevraagd. Windpark initiatiefnemers vinden de condities vaak te slecht. En de afschaffing van de MEP een paar jaar geleden heeft veel potentiele intitatiefnemers kopschuw gemaakt.

Door het domme besluit de regelinging een keer af te sluiten, werd vaak veel voorbereidend werk te niet gedaan. En onze overheid heeft nog weinig laten zien om die reputatie van een onbetrouwbare overheid, om te buigen naar een betrouwbare partner voor langere tijd, zoals in Duitsland met zijn wettelijk geregeld feed in tarief. De onzekerheid zit nu zelfs in de SDE tarieven ingebouwd, ideaal dus voorhet falen van de Wind op Land campagne van dit kabinet, 2000 MW er bij. Niet gebouwd, maar wel vergund.
Ik ben er al lang van overtuigd dat de duurzame ontwikkeling die onze regerignbeoogd, slechts een dwaas toneelspel is. De fossielen wordt geen strobreed in de weggelegd, duurzame ontwikkleling zo geniepig mogelijk gefrustreerd. Met deze regering en CDA’ ers wordt ons land pas duurzaam als het aardgas op is, en de tankervaart naar Rotterdam onmogelijk gemaakt is. Terwijl de gemeddelde Nederlander krom licht om de miljarden voor CCS te betalen, terwijl onze buurlanden fluitend in de tuin liggen met zonnepanelen op het dak en lucratieve windparken in de omgeving.

De tarieven voor Wind van het Land zijn gewoon te laag en de condities te slecht en onzeker. Op deze manier betalen de kruideniers van EZ zeker niet te veel voor duurzame energie. Ze zorgen er echter wel voor dat onze maatschappij veel te veel dure fossiele energie blijft kopen. Maar dat zal dan wel weer de bedoeling zijn.

Met een feed-in tarief zouden de kruideniers van EZ helemaal niets hoeven te betalen uit hun begroting.

Fossiele bedrijven hebben nauwe banden met  EZ en andere regerings kopstukken. Naast de 100den miljoenen SDE subsidie, gaat er nog veel meer naar CCS.
De SDE subsidie die in 2008 niet gebruikt is voor wind van het land, wordt nu doorgeschoven naar andere vormen, zoals het omzetten van biomassa is giftige afvalgassen en rook.

Woonwijken worden al geterroriseerd door idioten die in hun houtkachels wat slecht gedroogd hout laten opsmeulen en roken. Daar komen nu de professioneel gestookte biomassa wijkcentrales bij. Zo krijgen we de omzet in ziektekosten verzekeringen voor ouderen wel weer op peil. Huisvuil verbrandings centrales moeten heel erg goede filters hebben, want in huisvuil kan van alles ziten.
Maar biomassa zoals schoon snoeiafval kan zogenaamd niet smerig verbranden, en daarom hoeft een biomassa wijkcentrale geen speciale filters te hebben.
Wat verder opvalt is dat de subsidie kosten voor wind op zee ca 3 keer zo hoog zijn als voor wind op het land, dus als maatschappij krijgen we met Windstroom van het Land 3 keer meer duurzaamheid  dan met investeringen op zee.

Nu hebben we beide nodig Windstoom van Zee en Windstoom van het Land. Maar op dit moment kun je beter stroom van een eigen cooperatief windpark in de regio hebben, dan heb je verreweg de meeste duurzaamheid voor je spaargeld. En als je het slim aanpakt, is het betaalbaar zonder SDE subsidie. Maar de kruideniers van EZ liggen op de loer, en proberen deze zelfleverings constructie de pas af te snijden.
  
Met die windparken op het land wordt de economie ook het beste gestimuleerd. En wil dat een beetje snel gebeuren, dan is daar een windenergie wet voor nodig.
Het is maar een tip voor een kabinet dat anders haar DE doelen van geen kant gaat halen.

Maar dat falen zal eigenlijk wel de bedoeling zijn, zeker van het CDA.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn en getagd, , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Wind op Land budget wordt alvast verlaagd

 1. Marie-Bernadette Engering zegt:

  Avatar van Marie-Bernadette Engering

  Dag Henk,

  Even een groet hier op de VKblog!
  Blijven roepen hè, one day………………

  Marie-Bernadette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *