Droom voor 2009: 30% van de Nederlanders denkt na over een eigen windlint

Mijn droom voor 2009: 30% van de Nederlanders denkt na over de beste plaats in de eigen regio voor een windlint waar zij hun eigen duurzame stroom gaan opwekken. In november 2009 is duidelijk waar de regio dat wil, zodat de delegatie die in december in Kopenhagen meepraat, iets heeft om andere landen te inspireren.

Het llink radioprograma Atlas vroeg om dromen, dit is mijn droom.
Ik hoop dat Nederlanders in 2009 ontwaken uit de droom dat zij zelf niets hoeven doen om onze energievoorziening duurzamer te maken met windmolens op het land.
Als 5% van de mensen onder ons, aan de slag gaat, is dat al genoeg.

Ik droom er over dat zij dan windlinten in hun eigen regio gaan ontwerpen. Dat zij plaatsen zoeken waar zo’n windlint kan worden gebouwd.
Een of meerdere windlinten kan de hele regio van duurzame energie voorzien. Voor een lagere prijs dan mensen nu betalen.
Maar vrijwel iedereen droomt nu nog dat de overheid het wel op zee zal oplossen, of dat anderen “ergens” mee zullen komen dat het probleem oplost. Dat is niet zo, we moeten het zelf doen.
Overigens wens ik de heer Keilman toe dat de helft van alle windmolens op de Noordzee uit zijn bedrijf (EWT) komen. En inderdaad dat we het Markermeer en het IJsselmeer benutten voor o.a. windenergie.

Een windlint is een lange, vloeiende rij windmolens, die langs de plaatsten stroomt waar ze het minst verstoren. Rechts van deze tekst ziet u een serie voorbeelden langskomen.
Windmolens op het land zijn nodig om onze CO2 uitstoot te reduceren en de prijs van onze energie te drukken en stabiel te maken.
En windmolens op het land dwingen de inwoners van een een regio zelf na te denken waar ze hun duurzaamheid willen realiseren. Die dwang is nodig geworden omdat we in de afgelopen 30 jaar de kans hadden duurzaam te worden, maar het niet deden.
Het dilemma is nog steeds
– Zelf duurzaam worden, maar dan met windmolens in de eigen regio.
– Of blijven toekijken hoe ons land steeds verder achterop raakt, terwijl we wanhopig proberen de dijken te verhogen.

Voor effectieve duurzame energie uit eigen regio, is het nodig dat ca 5 tot 10% van de inwoners hier over nadenkt.
Alleen al het nadenken over waar die windmolens het beste kunnen komen, helpt al om de CO2 uitstoot te reduceren. Maar om echt op weg naar Kopenhagen een doorbraak te realiseren zou het helpen als 30% meedenkt over de plaats van het eigen windlint.

Overheids actie, ooit
Overigens moet ook de overheid iets doen:
– een duurzame opwek plicht opleggen aan elke regio, naar draagkracht van de regio, waarna de inwoners zelf de locaties kiezen. Voor eind 2009. Leren voor duurzaamheid door doen.
– financiële condities scheppen of accepteren, waarmee burgers voordeel hebben aan een eigen investering in een stukje van een windpark.

Een gezin dat 5000 EUR investeert in de bouw van een windpark, koopt daarmee opwek capaciteit voor gratis duurzame stroom voor de komende 20 tot 30 jaar.
Meer investeren kan ook, dan verkoop je de goedkopere stroom aan mensen die dat bedrag niet kunnen investeren.
Zo kan iedere burger voordeel hebben van de wind die nu verwaait boven onze hoofden.

Overigens heeft de cooperatie de Windvogel ook al een mooie constructie bedacht waarmee windparken wellicht onafhankelijk van subsidie gebouwd kunnen worden, het zelfleveringsmodel.

Droom website
Meer over deze droom op het windparken wiki waar al meer dan 50 windlinten zijn ontworpen, voor elke regio van ons land. Door elkaars voorstellen op dat wiki te verbeteren, komt een regio tot een acceptabele reeks windmolen locaties.
In totaal is er duurzame stroom mogelijk voor meer dan 30 miljoen Nederlanders, zonder dat er overmatig veel windmolens in ons land staan.
Maar dan moeten die windlint windmolens wel gebouwd worden.

En dat begint met het kiezen van de plaats er voor in de eigen regio.
Daarna zal de overheid volgen.

Sleutelmechanisme
Het essentiele ingredient voor duurzaamheid in deze droom, is dat mensen die meedoen, zich kunnen identificeren met hun eigen windmolens. En het zelf meedenken over het dilemma waar in de eigen regio de eigen windmolens te bouwen, dat alleen al zorgt er voor dat mensen duurzamer worden.

Actie:
Kom in actie.
– denk na waar jouw duurzame energie in je eigen regio opgewekt zou kunnen worden.
– Kijk op het windparken wiki of er al iets is, beoordeel dat en bedenk een verbeterde versie.
– presenteer dat op het wiki, of mail het.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Droom voor 2009: 30% van de Nederlanders denkt na over een eigen windlint

 1. hjv zegt:

  Avatar van hjv
  Op elke nieuwjaargroet een groet van DE STOET!
  trouwens mooi (visueel) idee zo’n windlint. DE STOET zal er binnenkort wellicht een bevatten.
  Droom verder !

 2. Aad Verbaast zegt:

  Avatar van Aad Verbaast
  Ik zag op je ‘windparken wiki’ dat er rond mijn woonplaats (Hoogeveen) al drie linten zijn ontworpen!
  Helemaal goed.. Ruimte zat, nu de realisatie nog.

 3. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Mooi, bedankt voor de steun.
  Voor die realisatie is het nodig dat veel meer mensen uit jouw regio er over nadenken en dan ook hun steun hier aangeven,of aan een ander windlint ontwerp.

  Concrete http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki/index.php/Drenthe
  http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki/index.php/Categorie:Overijssel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *