Wanneer vertrekt minister Cramer?

Minister Cramer doet haar werk niet, daaarom moet ze aftreden. Of de portefeuille duurzaam en energie overdragen aan een echte energie minister.
Ze viel al hard door de mand toen ze bij Woerden enkele windmolens blokkeerde, vanwege het “open landschap” en snelweg panorama. En het ergste was dat ze het bij die afkeuring liet. Alsof ze geen zeer ambitieuze klimaatdoelstelling heeft. 10.000 MW windenergie in 2020. Van mevrouw Cramer hoeven we daar geen relevante bijdrage meer van te verwachten.

Dat blijkt ook uit een recente brief, die zij in de NRC schreef.
Deze minister riep in 2007 dat we in deze kabinetsperiode zouden groeien van 1500 naar 4000 MW windvermogen op het land.
Dat zijn ca 800 grote windmolens van 3 MW van 100 m hoog.
Dit is de taak waar deze minister voor staat, maar wat gebeurt er vervolgens?
Ze laat toe dat er een interdepartementale projectgroep wordt opgetuigd. Het haagse recept om juist geen voortgang te realiseren. Er volgt dan ook een drukke tijd met veel overleg en gepolder, maar van de 500 MW waarvoor de subsidie klaar ligt, wordt er dit jaar maar voor 74 MW toegekend.
De doelstelling vervaagt tot 3700 MW en vervolgens hoeft bouwen ook niet meer, “vergund” is ook al goed. In Woerden koos ze voor het landschap, nu doet zij ook niets voor windenergie.

In het recente NRC artikel zegt ze:
“Er is voor windenergie minder subsidie nodig dan voor elke andere duurzame energie bron”
Maar ze zegt niet dat haar CDA collega net te weinig subsidie beschikbaar stelt, en ze zegt ook niet dat zij zelf zou moeten kunnen nbesluiten over die subsidie, en niet haar CDA collega.

“De provincies en gemeentes hebben tot nu toe onvoldoende windmolen locaties aangewezen”
Ze zegt niet dat zo haar doelstellingen niet gehaald gaan worden, en ze zegt ook niet dat ze dus zelf zal zorgen dat die locaties er wel komen. Zie het Windparken Wiki hoe het wel kan, die windpark locaties op een aantrekkelijke manier realiseren.
Op het Windparken Wiki wordt op een integere manier met ons landschap omgegaan, en ook met de invloed van de omwonenden.
Maar mevrouw Cramer laat het bij:
“Natuurlijk moeten we daarbij ook naar het landschap kijken. En die afwegingen maken we heel zorgvuldig.”
Ze bedoelt: zo zorgvuldig dat er geen windmolens gebouwd worden. Laat staan voldoende om een substantiele bijdrage te leveren aan de goedkopere duurzame energie  voor de gewone Nederlander.

Ze had moeten zeggen:
“Natuurlijk moeten we daarbij ook naar het landschap kijken. En die afwegingen maken we heel zorgvuldig. En ik zorg er voor dat die afweging nog dit jaar rond is, zodat de locaties volgend jaar kunnen worden aangewezen, en de bouw kan beginnen”

Dat zei ze echter niet, ze is dus niet berekend op haar taak. Aangezien windmolens tegenwoordig een lange levertijd hebben, doordat andere landen wel veel bouwen, zullen die 2500 MW niet meer gerealiseerd worden voor 2011 of 12. Mevrouw Cramer heeft haar kans gehad, en ze heeft gefaald.
Aftreden graag of iets minder belangrijks gaan doen. Een daadkrachtiger bestuurder moet op haar plaats de complete energie portefeuille gaan realiseren, er is geen tijd te verliezen. Dit land heeft veel groene banen nodig, nu.

Duurzame energie is gediend met een miniser van energie. Zo komen dan locatie keuze, financiering van de onrendabele top en inperken van de fossiele opwek capaciteit, en eerlijke benutting en uitbouw van compleet verouderde netten in een duurzame hand. Dat is wat dit land nodig heeft.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

5 Reacties op Wanneer vertrekt minister Cramer?

 1. Aad Verbaast zegt:

  Avatar van Aad Verbaast
  Na Vogelaar is het tijd voor een nog gotere schoonmaak!

 2. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Een herorientatie van het energie beleid.
  Een aparte minister die boven de corruptie bij het CDA staat.
  En als een oorlogsminister ons land richting 100% duurzame energie manouvreert.
  Zodat onze maatschappij veel minder kosten heeft aan fossiele energie, en er nieuwe werkgelegenheid ontstaat, groene banen
  – naisolatie van huizen en gebouwen
  – installatie werk voor zonenwarmte en zonnestroom
  – de fabricage van windmolens
  – evt het ontwerp en engineering van windmolens
  – de bouw van windparken
  – onderhoud van windmolens
  – onderhoud van zonnestroom installaties
  Windmolens en vooral zonnestoom installaties zijn al onderhouds arm, maar bij grote aantallen is daar toch werk aan.

 3. peter louter zegt:

  Avatar van peter louter
  Ja, die ook nog!

 4. eva zegt:

  Avatar van eva
  En wanneer mevrouwtje Huizinga!

  gr eva

 5. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Het allerbelangrijkste is dat mevrouw van der Hoeven vertrekt, zij berokkent de maatschappij verreweg de meeste schade, door duurzame energie te blokkeren. En kolenstroom voorrang te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *