Regering en politiek blokkeren verduurzaming van de samenleving

De 20 20 20 doelstelling deed het goed in de verkiezings campagne en zelfs het daaropvolgende regeer akkoord bevat deze concepten. Tegenwoordig heet het plan “schoon en zuinig” Het is een plan, geen beleid, uitgevoerd wordt het niet. Het CDA blokkeert het verduurzamen van onze samenleving.

De regering doet alsof ze hard werkt aan duurzaam, maar in het echt zijn de condities net te slecht. Kijk maar naar het feitelijk gedrag.
– De regering sluit een convenant met fossiele energie bedrijven,om de bouw van kolencentrales te faciliteren.
– Ze beloven impliciet de kosten van CO2 credits en afvang en opslag door de overheid en belasoitng betaler gedragen zullen worden.
– De regering en ambtenaren weigeren te leren van duurzame successen in het buitenland, zoals het Feed-in tarief
– De SDE is nu net te laag om geschikte te zijn, een succes mag het kennelijk niet worden.
– Als klap op de vuurpijl heeft het Planbureau voor de Leefomgeving afgelopen week geconcludeerd dat dat er simpelweg te weining subsidie is om het 20 20 20 doel te halen. Het budget voor SDE betalingen is gewoon te weinig om 20% duurzame energie te betalen. Het gaat dan om de kosten van de onrendabele top van windenergie. Omdat windenergie verreweg de goedkoopste vorm van duurzame energie is. Schatting benodigd geld voor de onrendabele top.

Het PBL heeft geschat hoe hoog die onrendabele top is, de komende jaren, voor wind op land (1..3 cent) en wind op zee (4 tot 8 cent per kWh) De onrendabele top wordt steeds kleiner als de marktprijs voor energie stijgt, door schaarste aan fossiele brandstof. Het PBL heeft die schatting voor de kosten van de onrendabele top naast het beschikbare SDE budget gelegd, en dan is er gewoon te weinig geld om in 2020 20% duurzame energie op te wekken. En bij elke mogelijke aanpassing inhet nadeel van wind op land, waardoor er meer meer dure wind op zee komt, of meer bijstook van biomassa, of nog meer kolencentrales, raakt het doel 20% duurzame energie verder weg. Dat komt doordat het benutten van de goedkoopste vorm van duurzame energie, wind op land, de meeste duurzaamheid oplevert voor het beschikbare geld.

Natuurclubs die wind op zee promoten, kosten ons gewone burgers miljarden. De Postcode Loterrij, die deze clubs betaalt, veroorzaakt met uw loterijgeld gigantische maatschappelijke schade, maar de echte fout zit natuurlijk bij de ambtenaren die uiteindelijk de keuzes maken voor fossiele energie.  Zij laten zich beinvloeden door milieu clubs en lobbyisten van fossiele bedrijven.

Feed-in tarief
Daarom is het tijd om een extra regeling aan te kondigen, het Feed-in tarief. Met een Feed-in tarief, het tarief dat decentrale opwekkers krijgen voor hun duurzame stroom, kan voldoende geld worden opgehaald om de onrendabele top wel te betalen voor 20 of 50 of 100% duurzame stroom. Om onze bestuurders gezichtsverlies te besparen, kunnen we het feedin tarief betalen met de energie belasting. Die moet dan ook voor bedrijven en de overheid zelf gaan gelden. Want consumenten verbruiken maar 25% van alle stroom.

Onrendabele top of fossiele vervuilings kosten
Het is ook een beetje vreemd om van onrendabele top van duurzame energie te spreken. Feitenlijk hebben we het over de ten onrechte niet betaalde vervuilings kosten van fossiele energie. Het is de schuld van lokale bestuurders, de eigenaren van onze fossiele centrales, dat ze nu nog steeds niet geinvesteerd hebben in massale duurzame opwekking, en zelfs willen doorgaan met het verergeren van het broeikas probleem. Ze hebben onze regergn al zo ver gekregen dat ze kolencentrales mogen bouwen, en dat hun CO2 kosten door de belastingbetaler worden gedragen.
Ook de burgers die binnenkort hun eigen duurzame stroom opwekken, zullen gaan betalen voor het wanbeleid van de politiek. En dat terwijl uit recent onderoek blijkt dat 70% van de bevolking windmolens in de buurt accepteert.
Zo op het oog is er weing verschil tussen onze corrupte overheid en een bananen republiek in een ontwikkelings regio.
Een britse evaluatie van de duurzaamheid van landen plaatste Nederland dan ook recent tussen Guatemala en een achtergebleven roemeense regio.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Regering en politiek blokkeren verduurzaming van de samenleving

 1. Aad Verbaast zegt:

  Avatar van Aad Verbaast
  Schande. Ik kan er niet veel meer woorden aan vuil maken.
  Ook twee aanbevelingen.

 2. viktor loman zegt:

  Avatar van viktor loman
  Er is iets diepers aan de hand. Ik proef althans een totale verstarring in de uitgesleten zekerheden. Vooral ook bij de overheid die juist zegt dat een VOC mentaliteit, durf en innovatie, vereist is. Dingen niet willen of kunnen zien. Zoals b.v. ook het schadelijke effect van de straling van allerlei zendmasten waar duizenden mensen last van hebben: er is niet eens zoveel compassie met de daaraan lijdenden dat de eenvoudige maatregel om die dingen wat minder sterk te laten stralen, zoals in de ons omringende landen niet bij ze opkomt. Ik vind dat een vergelijkbare blindheid.

 3. TheoB zegt:

  Avatar van TheoB
  Zou het niet helpen als er meer mensen op de SP zouden stemmen.
  Zou ook helpen om het draagvlak te vergroten om dan zo de beoogde toelstelling te bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *