Is Zeekracht van milieudefensie wel zo groen?

Milieudefensie is begonnen met Zeekracht, een cooperatie die uiteindelijk enkele windmolens op zee moet bouwen, en waar de participaten op het land, eigenaar van zijn.
Ook Eneco zweert bij windparken op zee, ze doen natuurlijk mee.

Milieudefensie doet het omdat ze windparken op het land verafschuwen, ook al zullen de dat ontkennen. Het blijkt gewoon uit hun gedrag.
Eneco bouwt in nederland geen windparken op het land omdat de overheid dat vrijwel onmogelijk maakt, en de condities slecht houdt. Vraag je eens af waarom onze overheid de kolenboeren zo terwille is, terwijl met windenergie alle benodigde stroom is op te wekken.

Dus windparken op zee, volgens milieudefensie.
Maar op zee kost een kWh duurzame stroom ca 12 cent, en op het land ca 8 cent. In he binnenland 9 cent.
De zeekracht participant krijgt dus minder stroom voor zijn geld dan wanneer hij meedoet met een windpark op het land.

Voor Eneco is er nog een ander gevaar. Door alleen maar op zee te bouwen, blijft de stroom van Eneco een factor 2 minder rendabel dan de stroomvan windparken op het land. (je moet de marktprijs, 5 tot 7 cent, van de kostprijs aftrekken)

Windstroom op het land is en blijft gewoon goedkoper
Straks, over 10 tot 20 jaar, staan er ook windparken op het land, en dan zitten de Zeekracht participanten met de dure gebakken peren.
Verder kost een lidmaatschap maar 10 EUR per jaar, daarmee worden echt geen windparken gebouwd. Die tientjes leden hebben dus vrijwel geen invloed.
Als je als zeekracht lid echt mee wil doen en je eigen stroom opwekken, moet je straks ca 10.000 EUR investeren.
Bij een windpark op het land hoef je dan maar 7500 te investeren, en je krijgt er dan net zo veel stroom voor.
Dat vertelt Milieudefensie er niet bij.

Daarom vraag ik me af of Zeekracht wel zo duurzaam is.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Is Zeekracht van milieudefensie wel zo groen?

 1. Monique zegt:

  Avatar van Monique
  Of kijk even op zeekracht.nl voor de juiste gegevens… haha

 2. wilma berends zegt:

  Avatar van wilma berends
  Allereerst duidelijkheid over de initiatiefnemer van Zeekracht. Dat is niet Milieudefensie, maar Stichting Natuur en Milieu. Natuur en Milieu heeft helemaal geen hekel aan wind op land. Regelmatig laten wij politici weten dat ze (ook) meer vaart moeten maken met windmolens op land. Net als een aantal andere milieuorganisaties hebben wij ons uitgesproken voor specifieke locaties.

  Natuurlijk bouw je voor 10 euro geen windmolen. Dat is het begin van een beweging waar iedereen aan mee kan doen. Met die mensen en hun tientjes leggen we het fundament. Zodra de vergunning binnen is, kunnen mensen Zeekrachtstroom bestellen en –via hun stroomkosten- echt investeren in een molen. Tientjesleden hebben daarbij voorrang. De verwachting is dat het om een bedrag van een paar duizend euro zal gaan, eventueel voor te financieren door partner ASN-bank. Dankzij belastingvoordelen voor cooperaties verwachten we dat de stroom van Zeekracht straks goedkoper zal zijn dan grijze stroom.
  Als Daalder lid wordt, kan hij straks ook profiteren van onze voordelige, groene stroom. Ik zie de aanmelding graag komen op zeekracht.nl

 3. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Het is verstandiger lid te worden van cooperatie de Windvogel, die levert nu al stroom aan zijn leden.

  Excuus dat ik Milieudefensie en S&M door elkaar haal. Jullie standpunten zijn uitwisselbaar en tegen windenergie op het land. Zowel Milieudefensie als S&M weigeren een constructieve houding aan te nemen. De locaties die je zegt wel goed te vinden, zijn nu net om andere redenen onmogelijk, komt dat even goed uit?

  Door zo tegen te werken, maak je het klimaatprobleem juist erger. Terwijl je de zo gekoesterde natuur juist zou kunnen beschermen door er wel een windpark te willen bouwen.

  http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki/index.php/Categorie:Bos Daar staat de teller nu op 247 windmolens op bosrijke locaties.
  Dat is duurzame stroom voor voor zo’n 2 miljoen nederlanders. Zo veel duurzaamheid willen S&M en Milieudefensie tegen houden.
  Reactie is geredigeerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *