VS stopt met kolencentrales!


Opgesteld windvermogen in de VS, 2008

In de VS stonden 151 kolencentrales gepland, volgens het ministerie van Energie (dat hebben ze daar, wij helaas nog niet).
Voor 59 centrales is de procedure nu gestopt, omdat niet kon worden aangetoond dat de kolenstroom  goedkoper is dan windenergie of energiebesparing.
Voor 42 geplande centrales moet de vergunnings procedure nog beginnen. Er zijn er dus nog  50 in de race.  Zouden die andere gewoon wisselgeld zijn?

De regering Bush wilde aanvankelijk een demonstratiecentrale bouwen met CCS, maar de kosten bleken te zijn opgelopen van 900 naar 1500 miljoen dollar. dat vond de regering Bush te duur.
Geen CCS in de VS, want kennelijk willen de exploitanten het niet zelf betalen. Net als hier in de EU.

Tegen de 50 bouwplannen die nog in procedure zijn, lopen bezwaarprocedures omdat er geen CCS in het ontwerp zit.

Ook al hebben de amerikanen er in de financiele sector een heel grote puinhoop van gemaakt, op duurzame energie gebied klinkt dit wel gezond. Ze zijn dan ook dit jaar het land geworden met de meeste windstroom. 2700 MW erbij gebouwd dit jaar. Duitsland staat nu op de tweede plaats.

Op het kaartje de aantallen MW opgelsteld vermogen aan windmolens, Nederland heeft op dit moment 2083 MW opgesteld vermogen. Inclusief dat op de Noordzee. Per vierkante kilometer hebben wij nog wel wat meer windvermogen dan de meest vooruitstrevende staten in de VS, dat dan weer wel.

Het verschil tussen ons land en de VS is dat daar staten in de wet vastleggen dat energiebedrijven 20% duurzame energie moeten opwekken tegen 2020.
Gewoon, simpel een wet, Belgie heeft dat ook gedaan. Natuurlijk is er financiele steun. Maar onze SDE is gewoon te laag om nut te hebben. In ons land blijven goedgekeurde windpark projecten op de plank liggen, omdat EZ de SDE te gierig heeft vastgesteld.
Bovendien lopen er in de natuur en nilieu” organisaties mensen rond die heel nederland ongeschikt hebben verklaard, en daarmee bij VROM de deur platlopen. Voor hen staat de deur wijd open, want VROM werkt liever aan ouderwetse landschappen, dan aan het voorkomen dat dat landschap zeebodem wordt. Kortzichtig volk die VROM ambtenaren, en van windenergie lijken ze maar geen verstand te willen krijgen.

Laat VROM gewoon een wet maken, elke regio gaat een quotum windstroom opwekken, de stroomverbruikers betalen samen de onrendabele top, ook bedrijvenen overheid. Weg met die verpolitiekde SDE. Op zee heeft de SDE ook al afgedaan.
 Als regiobewoners zelf investeren in hun regionale windpark, kunnen ze de stroom tegen kostprijs kopen.
Dat zijn condities die echt werken en draagvlak creeren bij gewone burgers.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

1 Reactie op VS stopt met kolencentrales!

  1. peter louter zegt:

    Avatar van peter louter
    Stormachtig aanbevolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *