Slechte SDE subsidie leidt tot falend klimaatbeleid

Je bent ambtenaar bij VROM en werkt vergeefs aan het laten opbloeien van windenergie. Er is voor 2008 een budget van 500 MW windenergie. Helaas komen er geen aanvragen. Van die 500 MW die klaar ligt, is tot nu toe maar 74 MW toegekend.
Je hebt ook collega’s die aan biomassa vergisters werken, maar die spreken van een kopersstaking. Geen enkele boer haalt het in zijn hoofd om voor die soort duurzame energie, SDE subsidie aan te vragen.
Het probleem blijkt te zijn dat de SDE gewoon te laag is.

Hoe kan dit? 
Onze overheid heeft in het regeerakkoord al doel gesteld dat wij nederlanders in 2020 20% duurzame energie gebruiken.
Ik neem voor het gemak nog even aan dat dat een serieuze doelstelling is.
Snel overschakelen op duurzame enenrgie is hard nodig, fossiele brandstoffen worden steeds duurder en het klimaatprobleem eist dat we onze CO2 uitstoot tot vrijwel nul terugdringen. Het is al fout om je te richten op 20% in 2020

Omdat deze regering de overgang naar duurzame energie kennelijk ook weer niet zo belangrijk vindt, maken ze er geen wetten voor, zoals de plicht van energiebedrijven minstens 20% duurzame stroom te leveren, ipv fossiele stroom, zoals ze nu doen. Dat is in veel buitenlanden wel geregeld. Zo is de VS dit jaar het land met de meeste windenergie geworden.
Nee, onze overheid laat de traditionele energiebedrijven de keuze zelf duurzame energie opwekken of blijven doorgaan met kolenstoken.

Om dan toch die gewenste overgang naar duurzame energie te realiseren, schept de overheid condities (zegt ze)  waarin bedrijven vanzelf overstappen op het produceren van duurzame energie, omdat dat voordeliger is, of omdat die bedrijven zelf ook vinden dat we moeten overstappen, net als hun klanten en medewerkers.

Helaas blijkt onze overheid een dubbele agenda te hebben.
Als VROM ambtenaar werk je aan het laten opbloeien van duurzame energie, maar op EZ heb je collega’s die dat van harte tegen werken.
EZ stelt de SDE tarieven vast. En ze doet dat consequent te laag.
EZ creert dus onwerkbare condities voor het laten opbloeien van duurzame energie.
Daar sta je dan als VROM ambtenaar, met een miljard EUR achter je te wachten op duurzame energie initiatieven.
Ze komen niet.

Te lage SDE tarieven
Vorig jaar toe ECN de SDE tarieven adviseerde aan EZ, klaagde de windsector al dat de tarieven bewezen te laag waren.
EZ vond, met ECN, 1200 EUR per kW generator vermogen voldoende, en in werkelijkheid was het ca 1400 EUR.
Voor 2009/10 heeft ECN opnieuw een advies gegeven, de tarieven zijn ca 4% hoger geworden, wat natuurlijk veel te weingi is. Maar dat was kennelijk de opdracht van EZ, “hou de SDE onaantrekkelijk, anders krijgen jullie als ECN zelf minder overheidsgeld”.

Echter, in de afgelopenjaren is in de rest van de wereld de markt voor windenergie sterk aantegtrokken, daardoor stegen de prijzen van windmolens sterk. Volgens het duitse ministerie  van VROM ca 20%, alleen al in 2008.
Maar ECN houd het bij 4%.  Tot 1 nov is daar bezwaar tegen te maken.

Wie is hier nu gek?
De corrupte ambtenaren van EZ, ze blokkeren het kabinets doel 20% DE in 2020.
De ambtenaren van ECN die zich laten corrumperen?
Onze volksvertegenwoordigers die de minister van EZ er niet uit schopppen?
De VROM ambtenaren die langs de kant staan te kijken en net doen of ze zinvol bezig zijn?

Dit wangedrag van onze overheid leidt er toe dat we onnodig veel geld betalen voor onze energie.
Onze overheid mag dan de belange beschermen van de eigenaren van de fossiele centrales, de burgers betalen daar de prijs voor.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Slechte SDE subsidie leidt tot falend klimaatbeleid

 1. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Merk op dat hierboven niet genoemd worden dat de energiebedrijven hun monopolie in stand mogen houden via de netbedrijven, en dat beide aangestuurd worden door de lokale overheid.

 2. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Het zijn diezelfde overheden die VROm ambtenaren dwars zitten door vrijwel heel nederland dicht te regelen met landschaps beheer plannen en activiteiten.

  Zo zijn er bij VROM 5 ambtenaren die hard werk aan windenergie. Maar bij de provincies zijn er duizenden die werken aan “het landschap”
  En hoe daar windmolens te weren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *