Het platteland is rijker dan de stad

Een plattelander heeft meer duurzame energie tot zijn beschikking dan een stadsbewoner.  In de stad worden geen windmolens gebouwd, en op het platteland zijn de percelen meestal groter en de daken vaak ook. Dus plattelanders hebben vaker meer ruimte voor zonnepanelen.
Stadsbewoners zullener aan moeten wennen dat ze met plattelanders gaan samenwerken in gezamelijke windparken. daarbij gaat het platteland verdienen aan de duurzame energie die ze opwekken voor de stad.

Dat werd duidelijk  in het TV programma Tegenlicht, dat sloot een serie over zonne-energie af met een studiogesprek. Wubbo Ockels, Ad van Wijk van Econcern, Peter Blom van Triodos bank en Willem Vermeend oud staatsecretaris van financieen (PvdA). Hij maakte duurzame energie belasting vrij, en zijn CDA opvolger stopte dat een dag nadat vermeend wegwas.
Opvallend was dat deze 4 heren het rijksbeleid volledig afbranden zonder dat zo met name te noemen.

– Er moet een Feed in tarief regeling komen zoals dat  in Duitland heel succesvol is. Van Wijk: ze hebben op EZ alleen een vertaler nodig die uit het duits kan vertalen. Het rijksbeleid blijft nog vasthouden aan politek onbetrouwbare subsidie uit de rijksbegroting.

– Nederlanders hebben recht op duurzame energie, maar de overheid geeft inhaar gedrag voorrang aan kolenstroom.
 
– De rekensommen voor kolencentrales zijn fout, als je er ook eerlijk de kosten voor afschrijving en vervanging bij rekent, en de echte CO2 kosten, en brandstofkosten. Onze overheid geeft de fossiele stokers gratis CO2 rechten.

– Rijden op duurzame stroom is nu al goedkoper dan op benzine. In kWh uitgedrukt is benzine 3 keer zo duur als stroom. Toch krijgen ontwikkelaars van elektrische auto’s vrijwel geen ondersteuning, alle subsidie gaat naar fossiele autobouwers en toeleveranciers. In het HTAS subsidie programma is geen ruimte voor elektrische aandrijving.

– Er moeten duurzame energiebedrijven komen die de mensen in een regio verbinden met hun eigen duurzame energie. Omdat wind en zon verspreid beschikbaar zijn, is het opwekken van windstroom en zonnestroom een sociaal gebeuren.
In Denemaren is particpatie in een windpark verplicht.

– Herhaaldelijk verwonderden de heren zich over de grove fouten en onjuistheden die journalisten keer op keer in de media brengen. Wie zorgt toch steeds voor die valse voorlichting?

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Het platteland is rijker dan de stad

 1. roland danckaert zegt:

  Avatar van roland danckaert
  We zijn op de goede weg, en het pad is nog heel lang…
  Reactie is geredigeerd

 2. Aad Verbaast zegt:

  Avatar van Aad Verbaast
  Ik heb de uitzending gisteren ook met heel veel belangstelling gezien.
  Het wordt hard tijd voor een goot ommekeer in denken!!

 3. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Omdat he tpad nu nog heel lang lijkt, moet er ingegrepen worden.
  Ik steel voor een wet die elke regio een bouwplicht oplegt om zelf voldoende windparken te bouwen voor de eigen elektriciteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *