Welk fossiel gaat bloeden als we steeds duurzamer worden

Sommige landen hebben plannen voor een 100% duurzame energie voorziening. Al Gore promoot 100% duurzame elektriciteit voor de VS in 10 jaar. En in de VS loopt het 2de Apollo programma voor veel meer green collar jobs
Duitsland probeert enkele regios 100% duurzaam te maken door windparken op het land over een veel groter gebied te spreiden.

Natuurlijk heeft ons land niet zo’n plan, want bij ons zijn de fossiele bedrijven de baas over de politiek.
Hun fossiele wens voor meer kolencentrales andere fossiele energie zoals kerncentrales, is echter  fout.

Ook wij hebben een plan nodig om beter om te gaan met de combinatie:
– fossiel centrales die gemakzuchtig slecht regelbaar zijn.
– duurzame decentrale bronnen die varieren

Wind en zonnestroom zijn zeer betrouwbare bronnen en moeten als basislast beschouwd worden. Af en toe moet er nu nog fossiele energie bij. Nu heet is kolen- en kernstroom “basislast” maar dat is alleen omdat de investeerders te lui waren om die centrales goed regelbaar te maken.
Bij een kolen enkerncentrlae is goedkoop, duurkoop.

Daarom is het fout om nog meer van die slecht regelbare kolen en kerncentrales bij te bouwen. Kolen en kerncentrales zijn behalve smerig en duur, ook slecht inpasbaar in een mix van duurzame bronnen.
Windenergie varieert in de loop van enkele dagen.
Zonnestroom varieert dagelijks.
Maar beiden zijn redelijk goed een dag van te voren te voorspellen. Dat gebeurt nu al.
Daarom horen wind en zon, helemaal thuis in de basislast. En juist kolen en kern niet. Te duur, te smerig, te afhankelijk van chanterende leveranciers, en ook niet duurzaam.

We zullen hoe dan ook steeds meer duurzame energie gaan opwekken. Ook als wij ons die kolencentrales laten aansmeren, zullen er in het buitenland wel heel veel windmolens bij komen, dus goedkope stroom met wat variatie.
Daardoor zullen onze slecht regelbare fossielen een steeds grotere last, een molensteen worden en die “goedkope betrouwbare” steeds slechter verkoopbaar.

Door de commerciele belangen die er achter deze fossiele centrales zitten, zullen ze uit alle macht proberen hun marktaandeel te verdedigen tegen de opkomende duurzame stroom. Maar er zal een punt komen dat duurzame stroom voorrang krijgt en de fossielen steeds minder omzet zullen krijgen.
De vraag is wie het eerst zal inschikken. En wie daar voor gaat betalen.

We zullen dus gechanteerd worden door deze fossiele bedrijven om toch maar hun “goedkope” en “onvermijdelijke” kolen- en kernstroom te gebruiken.
Die druk van de kolenboeren en radioactieve lobbyisten is nu al aan de gang.
Wanneer laten we ze links liggen, en gaan we alleen maar duurzame stroom gebruiken?
En wanneer gaat onze regering sturen in deze niet goed werkende markt?

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *