Ontwerp Duurzaam Overijssel

De gemeenteraad van Twenterand twijfelt hoe ze de gemeente duurzamer kunnen maken.
Er is een plan voor 4 windmolens, maar dat is veel te weinig om echt van betekenis te kunnen zijn. Toch talmt de raad nog en hoopt dat er een biomassa producerende boer langs komt die het beter doet. Alsof dat echt genoeg is om de gemeente duurzamer te maken.

Ze zouden toch ondertussen ook in Overijssel moeten weten dat windenergie verreweg de goedkoopste en effectiefste manier is om een regio duurzamer te maken.
Dan moet je niet prutsen met een parkje van 4 windmolens.
Maar als iemand dat wil bouwen? Meteen toestaan, is er al een beter voorstel voor Twenterand? Beter dan een windpark, is een groot windpark, een windpark ontwerp dat de hele provincie in het ontwerp meeneemt.
Gebaseerd op het laatste streekplan en de recente wijzigingen daarop, presenteer ik daarom een ontwerp voor de hele provincie Overijssel.

Ca 200 windmolens van 3MW, ontworpen op lijnen door de gebieden die de provincie als voorkeurs locatie heeft aangewezen.
Deze windmolens kunnen van  de omwonenden worden, als ze willen, en daarmee kunnen ze dan wat bijverdienen door stroom op te wekken voor zo’n 1.6 miljoen inwoners.

Voor meer informatie, zie het Windparken Wiki

Lijnvormige windparken zijn mooier
Door de windmolens inlijnen in het landschap te ontwerpen, geven ze de beschouwer een handvat voor de structuur van het landschap.
dat geeft een beter gevoel dan een cluster windmolens, dat steeds van vorm verandert als je er langs rijdt.

Door een ontwerp voor de hele provincie Overijssel te maken, weet elke inwoner waar hij aan toe is.
En kunnen de betrokken gemeenteraden een integrale afweging maken of deze hoeveelheid windmolens voldoende zijn om de vereiste mate van duurzaamheid te realiseren.

De norm moet natuurlijk zijn 100% duurzaam opgewekte elektriciteit, en in de toekomst zal daarvoor evt nog windparken op zee of het IJsselmeer bij moeten komen. Dat is nu nog te moeilijk. Windmolens bouwen op het land kan nu al wel heel goed.
Voorwaarde is wel dat de omwonenden het recht krijgen mede eigenaar te worden, van hun eigen park, en dat ze het detail ontwerp doen voor de windmolens bij hen in de buurt.
Als de lijn windmolens als geheel maar voldoende vloeiend blijft verlopen voor de beschouwers in het landschap.
 

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *