Rijk worden in Friesland

Friezen moeten wel het meest conservatieve volk van de wereld zijn, en de Leeuwarder Courant probeert dat van harte in stand te houden.
Friesland is een van de windrijkste gebieden van het land. Windpark projecten halen vaak winstmarges boven de 50%. Die winstmarge zouden Friezen ook zelf kunnen realiseren als ze hun eigen windpark bouwden. Maar als conservatief volk geloven Friezen liever in onzinnige statements zoals dat windenergie weinig opbrengt.

Het tegendeel is waar, Friezen kunnen rijk worden van de wind die nu boven die conservatieve frieze koppen verwaait. Wind is gratis, en windmolens zijn terugverdiend ver voor dat ze echt versleten zijn. Dus nadat de financiering is afgelost, blijven de windmolens doordraaien. Dan leveren ze pure winst, voor hun eigenaren. En helaas, Friezen willen geen eigenaar zijn. Friezen willen armoedig blijven. Friezen hebben mooi land om zich heen, en door daar géén windmolens te willen bouwen, kunnen ze ook niet de vruchten plukken van de gratis wind. Integendeel Friezen worden niet duurzaam, en door windmolens te blijven weren, maken ze van Friesland op termijn weer zeebodem.

Windenergie is een bron van winst Van alle manieren om duurzamer te worden, is windenergie met grote windmolens, de enige manier om geld te verdienen. Andere technieken zoals zonnestroom en zout/zoet water, is nog te duur en nog lang niet praktisch en rendabel toepasbaar. Wind in Friesland is pure winst voor de Friezen, maar dan moeten groepen Friezen zelf hun windpark gaan ontwerpen, in hun eigen regio.

Alleen Friezen zelf kunnen besluiten dat er in hun buurt een windpark kan komen. Anders kunnen ze er niet zelf aan verdienen, maar gaat een groot bedrijf er met de winst van de overvloedige Friese wind vandoor. Zo’n groep duurzame Friezen moet bij het provincie bestuur een voet tussen de deur kunnen krijgen. Want ook het provinciebestuur moet meewerken aan het op grote schaal verduurzamen van Friesland. Niet een beetje, maar met grote windparken.

Eerst samen een groot ontwerp maken en dan gefaseerd bouwen of bestaande molens vervangen. Een troost voor de tegenstanders is dat die windmolens er toch komen als Friesland een concentratiegebied voor windenergie wordt, aangewezen vanuit Den Haag. Door dan nu zelf het initiatief te nemen met een eigen windpark, kan de winst bij Friezen terecht komen. Ook Friezen die niet mee willen doen, maar wel dichtbij het windpark wonen moeten een vergoeding krijgen. Bijvoorbeeld 400 EUR per maand als een nieuwe windmolen binnen 200 m van de woning staat, en 200 EUR per maand als hij op minder dan 400 m afstand staat. En 50 EUR per maand als hij op minder dan 800 m afstand staat. Als Friezen hun eigen windmolens in hun eigen regio ontwerpen, zal ook blijken dat het windpark best mooi in het landschap past, dat windpark dat van jezelf is. En waar jij duurzame stroom tegen kostprijs van krijgt.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

4 Reacties op Rijk worden in Friesland

 1. Sandu zegt:

  Avatar van Sandu
  Hallo Henk Daalder,

  Waarom wilt U overal windturbines plaatsen ipv. één kerncentrale of kernfusiecentrale?
  Het is ten eerste niet echt rendabel, omdat je heel veel windmolens nodig hebt om een stad of streek van stroom te voorzien terwijl de één centrale dat al wel kan.

  Je stoot eigenlijk wel Co-2 uit, want je moet het staal nog bewerken voordat het een windturbine is en je hebt veel metaal nodig voor die windmolens.

  Ze zijn soms ook lelijk als het er heel veel zijn, en als je in een vlakke polder bent is het nog veel erger!
  Ook als je in een natuurgebied bent en je ziet zo’n windturbine dan krijg je niet meer het gevoel dat je in de echte natuur bent!

  En ten slotte maken Windturbines best veel lawaai als je er in de buurt woont!

  Hier heb ik een stukje geciteerd van Ir. J. A. Halkema:
  ”Hoeveel energie kan men in Nederland met een flinke windmolen opwekken?

  Halkema: Nog geen tienduizendste deel van wat één redelijk grote machine in een elektrische centrale kan presteren. De betrekkelijk kleine kerncentrale van Borsele kan, zonder enige CO2-uitstoot, evenveel energie produceren als 7250 grote windmolens van 600 kW. Sluiting zou dus buitengewoon onverstandig zijn. Logischerwijze zou men dan ook de invoer van atoomstroom uit België en Frankrijk moeten stoppen èn politieke druk op die landen uitoefenen om hun kerncentrales te sluiten. Nederland handelt hier zeer hypocriet. Verder was de toename van het verbruik in 1997 ten opzichte van 1996 301 MW-jaar; dat vergt de extra inzet van een redelijk grote turbine óf 2500 windmolens – dat zijn er zeven per dag ! – met een ruimtebeslag van circa 6000 hectare, jaar in jaar uit. Lijkt u dat reëel? Zijn we nu écht stapelgek geworden?’”

  http://www.libertarian.nl/NL/archives/000061.php

  Groeten Sandu

 2. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Beste Sandu,
  Wil je mijn blog niet vervuilen met de onzin van meneer halkema?

  Ik wil overal windmolens, omdat windmolens de gemakkelikste en verreweg de winstgevenste manier is om ons land duurzaam te maken.
  Daarnaast kunnen de windmolens van de mensen worden die er in de buurt wonen. Bijvoorbeeld in een windmolen cooperatie. Zo kunnen mensen op het platteland verdienen aan de energie die ze aan de stad en bedrijven leveren.

  Bovendien helpen de windmolens doordat ze opvallen, om ons er aan te herinneren dat we zuinig moeten zijn met fossiele energie.

  Kerncentrales veroorzaken wel degelijk CO2 uitstoot. Dat komt doordat CO2 vrijkomt bij het opwerken van uranium erts tot bruibaar uranium. Uranium wordt namelijk steeds schaarser, omdat het op raakt.
  Op dit moment komt er tgv kernstroom al ca 30% van de CO2 vrij, als bij de gelijkehoeveelheid stroom uit een gasgestookte centrale.

  In tegenstelling tot wat onze zieke windclown beweert, vergen windmolens bijna geen landgebruik. Er zijn wel toegangs wegen nodig, maar die zijn ook nuttig voor de boer die het land gewoon blijft gebruiken.

  Zo vergen 10.000 windmolens samen maar ca 1 km2
  Natuurlijk verspreid over het land.

  En dan de hoeveelheid stroom van een windmolen.
  Je kunt gewoon uitrekenen hoeveel windmolens er nodig zijn, als je de gevraagde hoeveelheid stroom weet.
  Nederland heeft bijna geen fossiele brandstof meer nodig met ca 10.000 windmolens.
  Daarom hebben we zo veel windmolens nodig.

  Zelf tegenstanders van windmolens zullen windstroom kopen, omdat die goedkoper is dan fossiele stroom.
  Alleen door hun monopolie in stand te houden kunnen de fossiele energiebedrijven, nog fossiele stroom op de markt verkopen.

 3. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  En het geluid van windmolens is geen enkel probleem, want dat wordt vrijwel altijd overstemd door het geluid van de wind door de bomen die rondom het huis staan.

 4. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Overigens moet je het belang van kernenergie wel relativeren
  Er is in nederland ca 15 MW opwekvermogen beschikbaar. Waarvan 4.0 % windenergie.
  10.000 windmolens van 3 MW elk lijkt overkill.
  Maar ze worden toch niet tegelijk gebouwd, en bovendien een beetje overkill is er ook bij de fossiele centrales.
  Meestal is er op een dag max 10 MW nodig op het piekmoment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *