Wij van de kolencentrale adviseren kolenstroom


Windenergie varieert veel trager dan de dagelijkse vraag naar stroom, dus is het goed in te passen, altijd. En zonder rendementsverlies. Mensen die beweren dat windenergie wel tot rendementsverlies leidt, bij de centrale dan, wijzen naar een heel domme centrale exploitant. Van de soort die onnodig brandstof opstookt, omdat anderen zijn corruptie betalen.

“Eenderde CO2 reductie is onhaalbaar” Een zeer curieus artikel van Volkskrant journalist Bard van de Weijer. Die titel is zijn samenvatting van een rapport van kolencentrale adviseur, ingenieursbureau Roland Berger. Die bedrijfsadviseurs komen inderdaad tot de conclusie dat de duurzame ambities van onze regering niet haalbaar zijn.
Maar is dat wel zo?
Roland Berger, en Volkskrant journalist Bard van de Weijer, klinken als het advies:

“Wij van de kolencentrale adviseren kolenstroom.”

Natuurlijk is windstroom goedkoper dan kolenstroom. Maar niet bij de Nederlandse markt condities. Daar is het zo geregeld dat dat de overheid kabels voor kolencentrales betaalt, en dat de windpark bouwer zelf zijn kabels moet betalen.
Minister Cramer roept wel dat de kolenboeren straks zelf moeten betalen voor hun CO2 rechten, maar in hun calculaties gaan de kolenboeren er al van uit dat zij die rechten ruimhartig van de regering krijgen, gratis.
En ze gaan er ook van uit dat de overheid de CO2 opslag voor ze betaalt.  Dat werd tenminste duidelijk op het CATO symposium. En natuurlijk zijn de CCS lobbyisten hard bezig de benodigde 10 miljard belastinggeld los te weken.

Als we maar hard blijven roepen dat windenergie nooit genoeg stroom kan leveren, dan gaan onze politici het nog geloven ook. Consequent blijven liegen werkt. Zo werkte het ook in Duitsland voor de tweede wereldoorlog.

Gelukkig kun je bij windmolens gewoon uitrekenen hoeveel je er van nodig hebt, om grotendeels op duurzame stroom te leven en te werken.
Natuurlijk moeten de fossiele belangen daarvoor wel bloeden, maar dat is de consequentie van de overgang naar duurzame energie en CO2 reductie.

Volkskrant journalist laat Roland Berger liegen dat:
Zon en Windenergie fluctueren te veel om de basisbehoefte zeker te stellen“.

Onbegrijpelijk dat een Volkskrant journalist dergelijke onzin klakkeloos overschrijft. In Denemarken en Duitsland geven ze duurzame energie gewoon voorrang, en laten ze de fossiele sector concurreren om de rest van de vraag aan te vullen. Technisch kan dat ook best, want zon en windaanbod varieert veel langzamer dan de vraag, dus het regelprobleem is simpel. Hetzelfde doen als nu al gebeurd.
Zie het plaatje bovenin voor de Deense situatie, bovenin de afgenomen stroom, met de dagelijkse ochtend en avond piek, en daaronder de duurzame invulling van de basisbehoefte in Denemarken, met het langzaam variërende windenergie aanbod.

Volkskrant journalist laat Roland Berger liegen dat:
“Je kunt niet zomaar windparken blijven bijbouwen omdat het net de enorme stroomfluctuaties niet kan opvangen”
Dit is klinkklare onzin, de netbeheerders doen niet anders, ook in Nederland. Ook het nederlandse net is onder controle en ook onze netbeheerders kunnen het plotseling uitvallen van een centrale opvangen.
Windparken kunnen bijgebouwd worden totdat alle benodigde stroom Windstroom is zoals het hoort in een duurzame samenleving.

Beste Bard van de Weijer en Roland Berger “specialisten”, kijk eens maar deze Deense presentatie: Denemarken groeit naar 50% windstroom in 2025. (sheet 22)

Het Roland Berger rapport heb ik niet, wel een powerpoint presentatie, die op de hun website zou komen. Ik zie hem daar niet, als je de sheets wilt ontvangen, stuur dan een emailtje.

Regels opleggen werkt gewoon
Er zit een ook een positieve kant aan het rapport. Roland Berger concludeert dat het in andere landen helpt, als regeringen duurzame doelen gewoon opleggen.
Dus moet het CDA toch maar eens nadenken of ze mevrouw Cramer toch maar niet moeten toestaan ook in ons land  regelingen op te leggen aan vervuilers. Laat de regering ook hier maar regelen dat duurzame energie voorrang krijgt op fossiele stroom. En dat Tennet ook hier de kabels gaat aanleggen voor windparken, waar die ook staan.
En dat de DTE er op toeziet dat vooral decentrale opwekkers ook overal vandaan hun stroom op het net kunnen zetten en er een eerlijke prijs voor krijgen. Van wie ze willen.

Capaciteitstarief: vrije stroomlevering voor iedereen aan iedereen
Dit is nog een vuiltje in de aanstaande regeling voor het capaciteits-tarief. De consequentie daarvan is dat ook consumenten hun stroom zo op het net kunnen verkopen, aan wie ze willen.
Met het capaciteits-tarief wordt het net als de openbare weg. Als je je aan de regels houdt, mag je overal naar toe rijden.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, guldenlijn, politiek en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Wij van de kolencentrale adviseren kolenstroom

 1. good knight zegt:

  Avatar van good knight
  …politiek…
  …in china worden 60 kolencentrales per jaar in gebruik genomen…
  …en daar kunnen ze ook winden laten…
  Reactie is geredigeerd

 2. Aad Verbaast zegt:

  Avatar van Aad Verbaast
  Haalbaar en haalbaar is twee.
  Immers als jij of ik oplossingen kunnen bedenken waarbij dat helemaal mogelijk is (en die plannen heb je), dan is het haalbaar..
  Als er geen vertrouwen is dat de goede plannen die er zijn ook worden uitgevoerd, dan is het dus niet haalbaar..
  Dat laatste kon zo maar het geval zijn met het gemodder rond dit thema door de politiek..

 3. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Denemarken doet het gewoon, ik heb de bijdrage wat bijgewerkt

 4. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  En in China leggen ze een kolencentrale gewoon stil als windenergie goedkoper blijkt, wacht maar af.
  Het is de grootste windmolen markt, nu nog na de VS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *