Mijn Nationaal PvA Wind op Land

Minister Cramer van VROM schreef een brief over windparken op de Noordzee. Een jaar na de start van het kabinet weet VROM hoe het moet, eerst gebieden van de Noordzee aanwijzen, dan met duurzame investeerders een subsidie deal maken.  En bouwen. Het rijk, wij dus,  betaalt het stopcontct op zee.
Nu nog wind op land regelen. De ambities die de laatste tijd circuleren zijn 6000 MW op zee en 6000 MW op land. Voor elektriciteit is dat mooi, maar te weinig. En vooral voor windparken op land, bij jou in de buurt, is nog niets geregeld.

De bedoeling is om ook op land “concentratie gebieden” aan te wijzen. Gedacht wordt aan de plaatsen waar nu toch al veel windmolens staan, de kop van NoordHolland, Flevoland en Zeeland, maar niet in de zeeuwse wateren, waarom begrijp ik niet. Ik heb dan ook geen boot. We zouden windmolens die toch in de zeeuwse recreatiewateren komen, kunnen voorzien van een eigen radar boot-botsing detector, met misthoorn. Als de radar bij de voet van de windmolen een object ziet naderen. En het concludeert dat het een ramkoers is, kan het een stevige misthoorn laten horen. Natuurlijk moet de voet van zo’n windmolen een beetje botsings bestendig zijn.
Er moet bovendien een vorm van bewaking in komen.

Bij de Noordzee is een greenfield situatie, maar op het land, bij jou in de buurt niet. Op het land zijn er altijd omwonenden, en die vergeet VROM nu nog veel te veel. Bovendien staan er in de genoemde concentratie gebieden al “veel” windmolens. Daarom is het beter om ook voor nieuwe concentratie gebieden wat origineler te kiezen. Oost Brabant bijvoorbeeld, en West Brabant, dat is bijna Zeeland
Verder Overijssel en Twente en de Gelderse achterhoek en het Ijssel stroomgebied. Natuurlijk is ook het gebied Groningen Drente als een concentratiegebied te zien. Het nieuwe windpark bij de Noord oostpolder, dat gedeeltelijk in het IJselmeer ligt, kan verder uitgebreid worden. Dit is de manier waarom nederland leert duurzaam te worden.

Wijs zo gebieden aan waar veel windenergie gewonnen gaat worden. Natuurlijk mogen de inwoners van de regio intekenen als eigenaar, en dat geeft extra invloed in het ontwerpproces. Een aandeel van 3000 EUR bijvoorbeeld. En molen x is gedeeltelijk van jouw. Samen met de andere eigenaren beslis je over de preciese locatie ontwerpen. De overheid betaalt de MER studie en andere procedure kosten. Net als een “boer met een windmolen” kan een inwoner van een concentratiegebied zo wat bijverdienen.

Natuurlijk zorgt de overheid voor een regeling waarmee je een goede vergoeding krijgt voor de stroom die met jouw deel van de molen wordt opgewekt.
Ook als het niet aan de kust is, moet het toch een rendabele vergoeding zijn. Dat voorkomt plaats concurrentie. Een level playingfield noemen bedrijven dat.

Doordat de inwoners zich kunnen identificeren met hun windpark, en de overheid dat ook faciliteert, werken burgers en overheden samen om onze samenleving duurzaam te maken.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Mijn Nationaal PvA Wind op Land

 1. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  De bedoeling is natuurlijk dat de inwoners van een concentratiegebied daar iets positiefs mee kunnen ervaren.
  Zoals verdienen aan het opwekken van stroom voor de nabije stad.
  En zelf duurzamer leven.

  Jammer dat de overheid daar niet meer op inzet.

 2. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Vandaag was ik bij een conferentie, van de energie club LME van de PvdA. Daar vertelde Steffen Nielsen van het Deense ministerie van Energie en Klimaat (ZIJ hebben dat) Hoe de denen duurzaam worden, vooral met windenergie. En door slim samen te werken met Noorwegen en Zweden en hun waterkracht te benutten als het niet waait. Natuurlijk hebben ze ook fossiele enenrgie, maar dat willen ze vooral gaan voeden met biomassa.
  Het transport moet minder CO2 produceren door over te schakelen op elektrische auto’s.
  Onlangs wan een deens paln in het nieuws om 500.000 elektrische auto’s in Denemarken te krijgen. Natuurlijk gaan die accu’s vooral gevoed worden als er een windoverschot is.

 3. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Friesland hoeft van mij geen concentratie gebied te worden. Friesland word inundatie gebied. Der Froezen willen toch geen windmolens, willen geen bijdrage leveren aan de bestrijding van de zeespiegelstijging. Dus wordt het gebied benut als compensatie, extra waddenzee, voor de windparken die we op de waddenzee gaan bouwen.

  Reactie is geredigeerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *