Nieuws! Windunie houdt zijn stroomprijs gelijk

Windunie, het samenwerkinsverband van veel stroom producerende molenaars, heeft besloten de prijs van zijn windstroom niet te verhogen.
Essent en Nuon hebben aangekondigd de prijzen wel te verhogen, omdat hun stroom vooral van fossiele brandstof wordt gemaakt, in kolen en gas centrales. Kolenstroom wordt weliswaar niet echt duurder, maar is wel zeer vervuilend, en stroom uit gas, wordt kunstmatig duurder, omdat de gasprijs gekoppeld is aan de olieprijs. De vraag is echter hoeveel de gasprijs echt hoger wordt voor gasgestookte centrales, als de consumentenprijs voor gas stijgt.

Bij Windunie heb je dus geen last van de stijgende olieprijs.

Bij Windunie is de kostprijs van stroom afhankelijk van de financiering van de windmolens, en meestal is die al helemaal bekend als de windmolen gebouwd wordt. Dus de prijs van windstroom uit die windmolen ligt dan vast. Wind zelf is gewoon gratis. Geen CO2 uitstoot, geen vrachtschepen en fijn stof uitstoot, en de molenaar hoeft natuulijk ook geen kolen te kopen.

Nadat ik ze per email het voorstel had gedaan om hun stroom niet duurder te maken, kreeg ik binnen 12 uur een antwoord terug.
Inderdaad, ze hadden bij windunie besloten geen prijsverhoging door te voeren.

Iedereen die Windunie-stroom koopt, komt terecht bij Greenchoice, daar heeft Windunie de verkoop en klanten administratie ed, uitbesteed.
Maar Windunie stelt zelf de prijs vast. Op de website staat nog dat Windunie stroom 0.25 cent goedkoper is dan de regionaal aangeboden stroom. Dat gaat dus veranderen. Want de regionale stroom komt meestal van Essent of Nuon. Een stukje van Nederland heeft Eneco als standaard  leverancier. Dat bedrijf moet nog een besluit nemen. Eneco heeft zelf geen centrales en moet bijna alle stroom inkopen.

Als je straks Windunie stroom hebt, dan krijg je feitelijk nog steeds regionale stroom. Stroom komt gewoon overal en altijd zo uit het net. De kabels maakt het natulijk niet uit waar je een stroom-contract hebt, stroom stroomt gewoon door. Je contract bepaalt hoe jouw stroom wordt opgewekt.

Bij Windunie kun je ook een specifieke windmolen aanwijzen waar jouw stroom vandaan moet komen. Ik vraag me nu nog af wat ze doen als een molen is uitverkocht.
Op de Windunie website is dat niet te vinden.

Als alle Windunie molens zijn volgeboekt, krijg je natuurlijk gewoon de standaard Greenchoice stroom.
Maar er worden natuurlijk ook meer windmolens bijgebouwd. Minister Cramer zegt te streven naar een verdubbeling van onze wind op land in 2012, tov 2007. De SDE ligt klaar, maar de molens blijven nog even weg.

Waar zou jij jouw regionale windpark willen?

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Nieuws! Windunie houdt zijn stroomprijs gelijk

 1. stan houppermans zegt:

  Avatar van stan houppermans
  Op de vrag wat Windunie doet als ze haar klantenplafond heeft bereikt laat ik weten dat we op dat moment dus ook écht uitverkocht zijn.
  We hopen hiermee de overheid erop te kunnen attenderen een beter beleid te formuleren zodat er meer molens kunnen komen. Bij Windunie zullen we dus nooit buitenlandse geimporteerde stroom dan wel groencertificaten aanbieden
  Was getekend,
  Stan Houppermans

 2. stan houppermans zegt:

  Avatar van stan houppermans
  Windunie heeft inderdaad als enige energieproducent van dit land een klantenplafond. Vol is vol. Dus geen buitenlandse groencertificaten. We hopen dan een signaal te kunnen afgeven aan de overheid over een beter beleid om weer nieuwe molens te kunnen plaatsen en zo weer nieuwe klanten te kunnen bedienen.

 3. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  En de tarieven?
  Ik had begrepen dat die niet verhoogd zouden worden, deze zomer.
  Maar op de windunie website zie ik daar niets van. Daar staat nog steeds: “De kosten van Winduniestroom zijn gebaseerd op de kosten van uw regionale energieleverancier.”
  Eneco maakte ten minste bekend dat ze de tarieven NIET verhoogden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *