Groene stroom moet goedkoper worden dan fossiele stroom

Essent en Nuon hebben prijsverhogingen aangekondigd van hun stroom. Want de prijzen van fossiele energie zijn sterk gestegen, zie de olieprijs.
Er is in dit land helaas een soort kartel voor elektriciteitsprijzen. Als fossiele stroom duurder wordt, dan ook groene stroom. Waarom begrijp ik niet, tenzij dat elektriciteitskartel dat veroorzaakt.

Groene stroom komt van windmolens en waterkracht centrales. In Nederland komt maar 3.3% van de stroom vanwindmolens, maar de elektriciteitsbedrijven kopen heel veel storom in in Duitsland (wiind) en Noorwegen (waterkracht).
En door die handel zou het kunnen komen dat groene stroom de fossiele prijsstijgingen volgt.

Maar is dit slim? Marktfundamentalisten zullen zeggen dat dit het beste is, dat de markt altijd gelijk heeft.
Maar dat is natuurlijk niet zo, marktfundamentalisten zijn dom en corrupt.

Iedereen weet dat we moeten overstappen op duurzame energie, de EU heeft er ambitieuze doelen voor gesteld, en zelfs de Shell lobbyisten in Den Haag hebben niet kunnen voorkomen dat ook onze regering ook duurzame doelen heeft geformuleerd, weliswaar iets minder ambitieus als die van de EU.
De fossiele lobbyisten zijn er wel weer in geslaagd, dat in den haag niet wezenlijks gedaan wordt om die doelen te halen.
Het regerings plan “Schoon en Zuinig” zal vast zijn fans hebben, de realiteit gebiedt te erkennen dat er in ons land geen echt plan is om die doelen te halen, en dat er ook geen visie voor is. Minister Cramer mag van het CDA geen werkend beleid gaan ontwikkelen, want dat is slecht voor de fossiele vrienden van den haag. En die komen ver voor de doelen van de regering en die van de EU.

Duurzaam  beleid, prijsbeleid voor groene stroom
Een voorbeeld van effectief duurzaam beleid is dat groene stroom niet in prijs mag stijgen als fossiele energie duurder wordt. Maar ja, Minister Cramer mag alleen informele afspraken maken, van het soort dat meteen vergeten wordt als de minister in haar auto stapt.

Hoe anders zou het zijn als de EU energie leveranciers verplicht groene stroom veel goedkoper te verkopen dan fossiele stroom?
Bijvoorbeeld nu de elektriciteitsprijzen moeten stijgen, de groene stroom tarieven gelijk te houden. Wind is immers niet duurder geworden?
De eigenaren van de nieuwe Norned kabel verklaren zelfs dat de stroom uit Noorwegen goedkoper wordt, door hun nieuwe HVDC kabel. Helaas kan er maar ca 5% door van wat er maximaal nodig is.

Eigenlijk verwacht ik wel dat mjn groene stroom van Essent niet duuder wordt.
Maar voor de zekerheid ga ik me toch maar orienteren op stroom van de Windunie.

Wat ik daar echter niet begrijp is dat Greenchoice, die die stroom verkoopt voor de Windunie, geen weet heeft wanneer de windstroom is uitverkocht.
Vermoedelijk koopt Greenchoice gewoon “ergens” groene stroom in om aan haar Windunie klanten te verkopen.

De Windunie verenigt veel windmolen eigenaren in ons land, kijk maar op hun website, elke windmolen eigenaar heeft een pagina, zoals de familie Visser in Wieringerwerf.
Natuurlijk wordt al die windstroom in zijn geheel al aan de Greenchoice verkocht.
Een nieuwe klant mag van de Windunie zeggen van welke windmolen zijn stroom moet komen.
Als je de Windunie belt, krijg je iemand van Greenchoice, die verklaart dat zij, Greenchoice, voor een nieuwe klant aan de Windunie vragen of de stroom van die ene Windunie windmolen nog niet is volgeboekt.
Wat doet Greenchoice als die ene uitgezochte windmolen als is uitverkocht?

Laat ik dat eens proberen…

En doet U dat ook, dan wordt ons land toch nog duurzaam.

Noorwegen is al 99% durzaam
Wist u dat 99% van alle noorse stroom uit hun eigen waterkracht centrales komt.
En ze hebben heel veel over, maar er is nog heel veel meer groene stroom nodig, willen we de CO2 reductie doelen gaan halen.
De Norned kabel is ook lang niet dik genoeg voor alle nederlandse stroom verbruikers. Daarom zijn er ook in ons land veel nieuwe windparken nodig.
Natuurlijk netjes en eerlijk regionaal verdeeld over het land.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Groene stroom moet goedkoper worden dan fossiele stroom

 1. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Als groene stroom goedkoper wordt dan fossiele stroom, dan wordt het veel populairder.
  Dus raakt het uitverkocht.

  Dus zullen er meer duurzame opwekkers bij moeten komen.
  Tot die tijd momen nieuwe aanvragers op de wachtlijst.

 2. happy newsman zegt:

  Avatar van happy newsman
  De prijs van aardgas is gekoppeld aan die van de olie. Gaat de olieprijs omhoog, dan gaat die van aardgas zes maanden later ook omhoog.

  Het is de elektriciteit van de centrales waar elektriciteit met aardgas wordt opgewekt, die in prijs zal stijgen.

  Maar wie controleert of die prijsstijging correct wordt uitgevoerd? De overheid? Ik heb er geen vertrouwen in.
  Reactie is geredigeerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *