Enterprise2.0 de baas moet macht delen voor een succesvoller bedrijf

Enterprise2.0 is een kreet, voor allerlei activiteiten op internet van medewerkers waarmee ze hun bedrijf of afdeling verbeteren, op manieren die de meeste bazen niet voor mogelijk houden.
Vaak zijn bazen te wantrouwig, en door die angst missen ze veel verbeter potentieel.

Op 7 mei was een lezingendag over enterprise2.0. Veel presentaties van de sponsoren over hun oplossingen, successen en eigen leerervaringen, en 2 profs, met bedrijfsachtergrond.
Natuurlijk moet je dergelijke verhalen kritisch bekijken en de voor jouw situatie nuttige ervaringen er tussen uit halen.

Wat opviel was dat ook produkt leveranciers aangaven dat niet het produkt het belangrijkst is, maar wat je er mee doet in de organisatie. Natuurlijk vonden ze wel dat juist hun produkt daarbij het beste is of het prettigst werkt.

Enterprise 2.0 gaat over het toepassen van blogs, wiki’s, social software, slimme bookmarks, zoals op Hyves lijkende websites, voor het organiseren van bedrijfsprocessen, of delen daarvan.
Natuurlijk vooral die processen waar kennis of informatie een hoofdrol speelt, komen daarvoor in aanmerking.

Maar organisaties blijken ook te veranderen door de mogelijkheden van het web, als ze in de organisatie worden toegelaten.

In essentie wordt daarbij veel meer mogelijkheden voor zelforganisatie aan medewerkers gegeven, de baas moet enige controle loslaten, en het kennis en informatie werk aan de werknemers zelf overlaten.
Dat lijkt eng, maar eigenlijk gebeurt het al en houden de bazen zichzelf een beetje voor de gek.

Zo is er bij Shell een afdeling die manuals maakt, en vroeger om de paar jaar of kwartaal een nieuwe versie publiceerde. In de tussentijd werkten de redacteuren hard door aan de nieuwe versie, maar pas als die werd gepubliceerd, kwam de verbeterde kennis ter beschikking aan de gebruikers. Die hadden dus sinds de vorige publicatie met verouderde manuals gewerkt. Papieren manuals zijn dus verouderd op het moment dat ze worden gepubliceerd.
Net zo bij papieren kranten overigens.
Dus heeft Shell besloten zijn manuals als Wiki te publiceren, en werken de redacteuren on line aan de verbeteringen.
En dat was nog maar het begin
Want de gebruikers kunnen ook zelf verbeteringen in de manuals aanbrengen.
Bij deze manuals blijkt ca 1 op de 500 gebruikers ook verbeteringen aan te brengen.
En de redacteuren houden dat in de gaten.
Met deze Enterprise2.0 techniek is het bedrijfsproces, manuals, bij Shell ineens realtime aktueel geworden, en de gebruikers kunnen hun kennis en aanvullingen meteen in de manual tekst zelf.
het blijkt dat bij Shell vooral oude rotten veel bijdragen, zij willen nog wat van hun gedachtengoed in het bedrijf achterlaten zodat ze later met een gerust hart met pensioen kunnen gaan. Of zich op andere interesse gebieden kunnen richten en oude vragenstellers naar het wiki verwijzen.

Een andere leuke oplossing is van Winkwaves, oplossingen voor sociale processen op het web.
Wie blogt waarover, en welke mensen reageerden waarop. Een deel van wat ze verkopen, is ook gratis beschikbaar, zie WatVindenWijOver
De winkwave oplossingen zijn heel nuttig om bloggers elkaar beter te laten vinden. En meer interactie uit te lokken. Dat werkt ook binne neen organisatie,. Op deze manier kunne medewerkers beter en sneller een collega vinden die precies die kennis en ervaring heeft die ze zelf bij een beplaald nodig hebben.
Ook in de politiek is dit nuttig, Winkwaves heeft Plein66 opgezet met hun techniek.
Je hebt dan een aantalextra knoppen in je browser, en bij het internetten kun je dan je mede D66’ers wijzen op interessante plaatsen, zoals artikelen, nieuws blogs etc. Daarbij schrijf je je commentaar en je geeft aan met wie je die mening of opmerking wilt delen, iedereen, alleen D66 leden of alleen je eigen fractie of werkgroep.
Er zit ook een Tagcloud bij en een lijstje deelnemers die over het onderwep iets hebben bijgedragen. Zo vind je als D66 raadslid snel iemand in een andere gemeente die aan een zelfde onderwerp werkt.
Ook ideaal voor bedrijven.
Probeer beide oplossingen eens en laat weten wat je nuttige fucties lijken, en zie je ook overeenkomsten in beide websites?

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

4 Reacties op Enterprise2.0 de baas moet macht delen voor een succesvoller bedrijf

 1. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  2 observaties:
  – het blijkt dat medewerkers meer het oordeel van hun collega’s vertrouwen, dan dat van de baas
  – web2.0 en enterprise2.0 activiteiten lijken een ongecontroleerd gebeuren, maar het is goed te controleren. De volgorde is alleen omgekeerd. Het zelforganiserend vermogen zorgt dat die structuur later ontstaat, al of niet met wat hulp en “organisatie”
  Dus laat het eerst gebeweuren, de nodig structuur komt daarna.
  Reactie is geredigeerd

 2. joitske hulsebosch zegt:

  Avatar van joitske hulsebosch
  Beste Henk, leuk voorbeeld van Shell, hoe een wiki een bestaand werkproces qualitatief verbeterd. Hier een voorbeeld van Milieukontakt over gelijkwaardigere samenwerking http://icollaborate.blogspot.com/2007/09/milieukontakt-internationals-wikis.html

  Ik ben trouwens benieuwd hoe je mijn weblog gevonden hebt?
  Reactie is geredigeerd

 3. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Dit is http://icollaborate.blogspot.com/2007/09/milieukontakt-internationals-wikis.html

  Je hebt gereageerd op een blog van Martin Kloos over enterprise2.0
  Reactie is geredigeerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *