Populisme: echt invloed geven creert duurzame aandacht

Minister Bos van financieen, ook politiek leider van de PvdA wil meer mensen aan zich binden door wat “populistische trucjes toe te passen”.
Meer populisme is op zich een goed idee.
Maar Minister Bos moet goed beseffen welke mechanismen hier spelen.

Echt Populisme werkt, doordat de bestuurder of politicus enige invloed weggeeft.

Bij Verdonk zal het niet werken, als ze haar eigen agenda blijft volgen, dat is geen echt populisme.
Natuurlijk is het heel erg belangrijk welke aspecten van de macht, de PvdA kiest om een klein beetje invloed van weg te geven.
Het grappige is wel dat dat weggeven van invloed bij een politiek onderwerp, niet betekent dat je zelf invloed kwijtraakt.
Het is net als met kennis delen, na het delen van invloed heb je meer invloed.
Dat is kern van populisme.

Een voorbeeld. het klimaat en energie probleem.
De energie lobby is in dit land de baas, niet de politiek. Daarom krijgen we hier kolencentrales en slechts schijnbewegingen in duurzame energie.

Maar de minister van financiën kan regelen dat burgers een aandeel in een duurzame investering van de belasting kunnen aftrekken. Bedrijven kunnen dat al lang.
Zo geeft hij elke burger de mogelijkheid, duurzame investeringen te doen en daar beter van te worden. Financieel en op duurzaamheids gebied.
Net zoals de hypotheekrente aftrek dat voor het eigen woning bezit heeft gedaan.

Daarmee geeft de minister van financiën invloed weg, want met de energie sector is overeengekomen dat zij kolencentrales mogen bouwen. Maar als hij tegelijkertijd de burger de kans geeft massaal windparken te bouwen, en duurzame stroom voorrang krijgt op het net, kunnen de kolencentrales hun vervuilende stroom niet meer kwijt. En zullen de koleninvesteringen slechter renderen.
Als elk gezin een paar duizend euro of meer investeert in een windpark op het land, dan wekt iedereen zijn eigen stroomop, en hebben de kolencentrales geen klanten meer. Zij mogen dan alleen nog wat stoken als er nergens wind is.
Natuurlijk gaat het dan tot de verantwoorde bedrijfsvoering horen dat een werkgever duurzame stroom koopt bij het windpark van zijn eigen werknemers. Ook de overheid gaat na 2011 alles duurzaam inkopen, er zullen in de nabije toekomst heel veel windparken nodig zijn.
Ga maar alvast nadenken waar jij in jouw regio de windmolens moeten komen


Zo krijgt de PvdA toch weer invloed op het energie beleid. Door wat duurzame investerings invloed weg te geven.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Populisme: echt invloed geven creert duurzame aandacht

 1. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  De vraag is natuurlijk of een partij echt in staat is een onderwerp te bedenken waar ze invloed van de leden toestaat, of van iedereen.

 2. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Verdonk, die zegt dat “wat het volk ook zegt haar programma leidend is”, heeft een veel te simplistische kijk op invloed.
  Daar gaat het niet werken.

 3. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  http://www.wouterbos.nl/renderer.do/menuId/327657/clearState/true/sf/327657/returnPage/327657/itemId/482336/realItemId/482336/pageId/327721/instanceId/42760/ zei dat de PvdA een paar populistische trucs moet gaan toepassen.

  Hij moet dat niet zien als trucs, maar als het vermeerderen van zijn invloed door wat invloed weg te geven.

  Reactie is geredigeerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *