De onbeschrijfelijke domheid van een EZ ambtenaar

Vorige week was ik op een duurzaamheids bijeenkomst en sprak daar met een ambtenaar van EZ. Hij was incognito, maar wel met een doel op de duurzaamheids bijeenkomst. Hij vertelde dat hij bezig was met het broeikasgas handelsysteem in de EU. So far so good.
We raakten in gesprek over duurzame energie en dat Windenergie daarvoor op dit moment de beste, goedkoopste keus was.

Maar, zei de ambtenaar van EZ, “windenergie is nutteloos, want de variatie is zo erg dat je niet op windenergie kunt vetrouwen”
Mijn mond viel letterlijk open van verbazing. Iemand die professioneel met energie bezig is, die zulke domme uitspraken doet. Toen ik hem daar op aansprak was zijn verdediging dat hij econoom was.
Maar hij was wel zo halsstarrig en arrogant om niet op mijn argumenten in te gaan.

Dat zulke domme en arrogante ambtenaren met dergelijk belangrijke energie zaken bezig zijn, onbegrijpelijk.

De variatie in windstroom is niet zo erg en kleiner dan de variatie in het afname patroon.

De windsterkte varieert in de loop van de dag, maar langzamer dan de vraag naar stroom. Stel een stormfront passert een gebied met veel windmolens zoals Noord Nederland. Het front doet daar 4 uur over. In de loop van die 4 uur, neemt de hoeveelheid windstroom toe. De fossiele centrale regelaars zien het front en gebruiken een voorspellend comrputer systeem om de hoeveelheid windstroom te voorspellen.
En regelen de kolencentrales bij, om de toename van de hoeveelheid windstroom op te nemen, en besparen daarbij op kostbare fossiele brandstof en COO2 uitstoot.

De variatie in de gevraagde stroom is veel sneller dan die in de toename van de hoeveelheid windstroom. dat komt doordat het consumenten en bedrijfs gedrag veel sneller varieert dan de windsterkte in een groot gebied.
Dus in de dagelijke vraag naar stroom zit een golf vorm.
Daaronder kun je de aangeboden windstroom intekenen, elke dag anders, maar wel steeds goed voorspelbaar, en prettig langzaam en voorspelbaar veranderend. Het verschil tussen de duurzame windstroom en de momentane vraag, moet fossiel opgewekt worden.

Maar ja, een ambtenaar op EZ moet natuurlijk vooral de vieze zaakjes van het fossiele bedrijfsleven regelen. Daarvoor heb je natuurlijk geen enkele kennis van de werkelijkkheid nodig, want je moet gewoon doen wat dat fossiele bedrijfsleven je opdraagt. Eigenlijk wel lekker goedkoop.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

1 Reactie op De onbeschrijfelijke domheid van een EZ ambtenaar

 1. paul zegt:

  Avatar van paul
  Echt niet vreemd. Zo denkt dat volk.
  Zo heb ik ook eens een ambtenaar horen zeggen dat
  ondernemers dom waren want als ze alle risco’s zouden overzien zouden ze nooit ondernemer zijn.

  Het gaat er bij energie om dat de burger daar
  fors geld voor geeft. Dus getijdenmolens, met
  verschil eb en vloed met turbines in dijkjes of
  rivieren zal in dit land nooit van de grond komen. Ook komt een kolencentrale in Eemshaven
  waardoor boeren en tuinders hun stroom niet meer aan het net kunnen leveren. De kolen komen
  uit Zuid-Afrika of Rusland en worden hier verbrand. Dankzij subsides en handel in Co2 emmissierechten bedrijfseconomisch risicoloos
  en inflatiebestendig rendement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *