CCS, CO2 opslag wordt te duur

Greenpeace wil alle centrales sluiten, en ook geen CCS. Maar waar wekken we dan onze stroom op, als er te weinig wind en zon is? Daarom moeten we alle 3000 centrales verplicht CCS2 laten inbouwen, zodat ze tenminste klimaat neutraal zijn.

Greenpeace wil alle centrales sluiten, maar waar wekken we dan onze stroom op, als er te weinig wind en zon is? Daarom moeten we alle 3000 centrales verplicht CCS2 laten inbouwen, zodat ze tenminste klimaat neutraal zijn.

Eon gaat een proef doen met CCS, CO2 afvangen. Dit moet een gesubsidieerd aanloopje zijn naar een betrouwbare techniek om straks full scale CO2 af te vangen en daarna op te slaan. Het moet officieel straks in de nieuwe, extra kolencentrale komen, maar iedereen weet dat de kolen centrale vooralsnog gewoon die CO2 de lucht in blaast. CCS is heel duur.
Om de start van het proefproject te vieren hielden ze een feestje. En Greenpeace greep dat aan om te protesteren tegen de bouw van die nieuwe kolencentrale.

Dit bericht is uit 2008.
Inmiddels is er CCS2 waarbij de CO2 nog steeds wordt afgevangen.
Vervolgens wordt de CO2 gefixeerd tot vaste stof met het mineraal Olivijn.
Dit CCS2 is nu de Best Available Technology voor centrales, dus moet het verplicht worden.

Het feestje was een boot met 400 belangstellenden die op die boot een CCS symposium deden. met belangrijke sprekers, zoals Minister Cramer.
Eon was kennelijk heel erg bang, want de symposiumboot werd voor en achter begeleid met 2 grote politieschepen, 2 middelgrote politiespeedboten, en een kleine greenpeace achtige politie-speedboat.
Greenpeace was zelf aanwezig met een schip en een snelle speedboat. De greenpeace mensen speelden kat en muis met de politieboten, de hele 30 km van Vlaardigen naar het uiterste puntje van de Maasvlakte, waar de Eon centrale staat, en de CO2 afvang proef wordt gedaan. Daar komt ook de tweede Eon kolencentrale, voor alsnog zonder CO2 afvang.

Ik zat op die boot, maar de verhalen waren soms een beetje voorspelbaar, tijd genoeg dus om met andere kijkers vanaf de symposium boot naar de Greenpeace show te kijken.

CCS is en blijft te duur

Toch werden er ook serieuze zaken besproken. Over de prijs van CCS bijvoorbeeld.
CCS staat voor Carbon Capture and Storage.
– Eerst wordt CO2 afgevangen, dat kost 20 EUR per ton CO2
– Dan moet het in een pijplijn naar een opslag locatie worden vervoerd, dat kost 10 EUR
– Dan moet het ook nog in de grond gepomd worden, dat kost 5 EUR per ton CO2.

Dit zijn de bedragen die ooit in de toekomst gehaald kunnen worden, denken de optimisten, ca 35 EUR. Nu kost het nog ca 100 EUR per ton, en dat is ook een schatting, want CO2 wordt nog nergens op de schaal van een grote kolencentrale afgevangen.
Vandaar de proef van Eon, daar wordt nu geexperimenteerd, met 0,25% van wat door schoorsteen de lucht in gaat.
De techniek is dus nog maar net uit het labatoratorium ontsnapt.
Maar ze zijn er wel trots op bij Eon. Eon zegt zo duurzaam mogelijk te willen worden. Echter een engelse Eon kolencentrale verklaarde dat CCS daar niet toegepast gaat worden, nu niet, nooit niet.

Maar er is dus nog geen enkele garantie dat CCS ooit echt toegepast gaat worden, daarvoor moet de CCS kosten onder de kosten van de CO2 vervuilings rechten komen. Daarvan wordt ook verwacht dat die in de buurt van de 35 EUR komen.

Besparen en Duurzame Energie komt eerst
Minster Cramer mocht de opening van die 0,25% proef verrichten en de heren stonden er bij te glimmen.
De Minister cab VROM vertelde in haar toespraak op de symposium boot, dat het klimaatprobleem ook in Nederland aangepakt moet worden.
Dat betekent voor ons:
1. energiebesparing en daardoor minder CO2 uitstoot.
2. veel meer duurzame energie, zoals met windmolens, op het land en op zee.
3. nieuwe kolencentrales moeten CCS gaan doen, en als het nu nog niet kan, dan moeten de centrales er op voorbereid zijn.
4. oude centrales moeten worden omgebouwd en ook CCS krijgen, als het ooit beschikbaar komt

Mevrouw Cramer riep ook dat de vervuiler moet betalen.

Dat begrijp ik niet zo goed, want dat is nu ook al niet zo. In ons land betaalt de consument altijd. Vervuilende bedrijven, zoals kolencentrales, worden op allerlei manieren tegemoet gekomen. De daar uit voort komende klimaatkosten, zoals dijkverhogingen worden door ons betaalt. Niet door de kolencentrales, niet in de aardgasprijs, en ook niet in de benzineprijs.

de consequentie van het principe “de vervuiler betaalt” is wel dat kolencentrales zelf moeten opdraaien voor de extra kosten van CCS.
En daar kun je dus weer uit afleiden dat kolencentrales straks verplicht worden CCS toe te passen.
De datum waarop zal wel weer al lobbyend tot in de verre toekomst worden uitgesteld.

Wat kun je zelf doen om ons te redden van het klimaat probleem?

Daarom denk ik dat mensen die zelf willen bijdragen in de strijd tegen de klimaatverandering, 2 dingen moeten doen
– zelf groene stroom gaan opwekken, met een eigen kavel een lokaal windpark.
– op het werk bepleiten dat het bedrijf ook groene stroom gaat gebruiken. Eigenlijk kan een bedrijf het niet meer maken nog vervuilende kolenstroom te gebruiken. Waarom zou je nog zaken doen met een vervuilend bedrijf?
Helemaal duurzaam en sociaal aanvaardbaar zou zijn als het bedrijf samen met de eigen medewerker een windpark gaat bouwen

Greenpeace was niet alleen op het water aanwezig, Eon had ook Hans Altevogt van Greenpeace uitgenodigd.
Hij betoogde dat kolen de foute brandstof is, als je de kolenketen van mijnbouw tot CCS beschouwt dan is bij al die schakels wel wat negatiefs op te merken.
Hij sprak al van PeakCoal, over 25 jaar.

Ik heb overigens nergens zo veel windmolens vlak bij opslag tanks zien staan, als bij de nieuwe waterweg.
Dat was toch gevaarlijk? Ze doen het gewoon, dus kunnen er nog veel meer gebouwd worden in Europoort, zie het Windparken Wiki ontwerp daarvoor

Dit bericht is geplaatst in politiek en getagd, , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op CCS, CO2 opslag wordt te duur

  1. Henk Daalder zegt:

    Avatar van Henk Daalder
    Kortom, tijd om zelf als consument een keus te maken waar jij je eigen windmolen wilt hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *