Wind op zee is niet genoeg mevrouw Cramer

Minister Cramer heeft officieel de doelstelling om de hoeveelheid windenergie op het land per 2011 te verdubbelen. Dat zal helaas niet gaan lukken. Want niet VROM maar EZ trekt dit “project”
Bovendien vindt mevrouw Cramer zelf eigenlijk dat windmolens op zee veel gemakkelijker zijn. Dan hoef je die vervelende burgers niet onder ogen te komen.

Nu is de Noordzee van de ambtenaren van Rijks Waterstaat. Dus niet van VROM, dus die windparken op zee, dat gaat voorlopig al helemaal niet lukken. Want de ambtenaren van RWS werken voor de aannemerij in dit land, en die verdienen het meest aan asfalteren. Wind op zee vergt innovatie, en dan moet je niet bij betonboeren zijn.

Het Nationaal Plan van Aanpak Wind Op Land, moet vooral naar VROM, daar zitten de landschaps specialisten.
Nu zitten ze nog als een kip op gouden eieren. “In mijn stukje landschap geen windmolen”.

Dat kan niet meer, Wind op Land gaat vóór het landschaps fetisjisme van de VROM ambtenaren, ze moeten blij zijn dat ze met RO het klimaatprobleem kunnen aanpakken, mitigeren, ipv adapteren.
De praktijk van de afgelopen 10 jaar heeft overduidleijk gemaakt dat wat we nu doen en tolereren van natuur organisaties en dood paard gedrag van provincie en gemeente, niet effectief is. Door de vertraging die dat oplevert, komt het landschap juist in gevaar. Niet nu, maar door de vertraging nu, wel over een paar honderd jaar.

De simpelste aanpak voor wind op land is beginnen met een Windenergie Wet

Daarbij krijgt elke regio een taakstelling voor een bepaald quotum windenergie, en de inwoners van een regio mogen zelf uitzoeken waar in hun regio hun windmolens komen.
Alleen al dat ontwerpproces geeft meer energiebesparing dan het overheids “beleid” van de afgelopen en komende jaren.

Wind op Land heeft ook een veranderkundige onderbouwing
Windmolens kunnen en zullen op heel veel plekken in ons landschap komen. We moeten daar een mooi landschaps ontwerp voor maken, niet door een of andere “designer”of erger nog ambtenaar, maar de bevolkign zelf moet dat doen, dat kunenn ze ook veel beter, zeker als een ontwerp professional dat begeleid, en er voldoende tijd en energie in gestoken wordt. Het ontwerp proces zelf is dan een duurzaam leerproces. En het kost niets. Drukt niet op de begroting.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Wind op zee is niet genoeg mevrouw Cramer

  1. Henk Daalder zegt:

    Avatar van Henk Daalder
    Wat is volgens jouw een effectieve aanpak om de natuur en milieu organisaties zo ver te krijgen dat ze hun verzet tegen windenergie opgeven?
    En gaan meedenken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *