SDE veel te laag voor zonnestroom. het bewijs

De subsidie regeling SDE biedt consumenten een kans om een zonnestroom installatie betaalbaar te maken. De overheid en Senter Novem liegen dat met de SDE subsidie de installatie in 15 jaar is terug te verdienen, maar dat is dus niet zo.

Hiernaast een grafiek met de kosten van kale zonnepanelen, de echte prijs schommelt rond de 4800 EUR per kWp, zonder BTW, volgens Solarbuzz. De regering heeft het ECN laten uitzoeken hoeveel de verschillende vormen van duurzame energie kosten, voor zonnestroom komt ECN op 4500 EUR per kWp voor een compleet systeem.

Dus waar de echte marktprijs 4800 is, kale panelen, komt ECN op 4500 EUR/kWp, inclusief inverter, installatie en aansluiten.

Ik heb gezocht op de nederlandse en de duitse markt, en de goedkoopste aanbieder komt op 4800 EUR voor een installatie van 3,5kWp. Dat is dus behoorlijk scherp en lager dan de genoemde marktprijs. Dat zouden dus best wel eens onbetrouwbare panelen kunnen blijken te zijn. In Duitsland zijn de prijzen inmiddels hoger. Kleinere installaties zijn nog duurder, en dat is ook nog eens zonder installatie op het dak en in het huis. Zo komt er nog zo’n 2000 EUR bij en daar boven op nog de financieringskosten. Het ECN gaat er daarbij vanuit dat je een groene hypotheek hebt, met extra lage rente.
Hoeveel van de nederlanders heeft dat?

ECN zit er eigenlijk zo’n 25% te laag. Na 15 jaar subsidie staat er nog zo’n 4000 EUR open. Waarom zouden dergelijke professionals het zo fout doen? Het betekent dat als je nu zo’n 18.000 EUR investeert voor een zonnestroom installatie, dat je de gelogen overheids belofte hebt dat die installatie in 15 jaar is terug verdiend. Dat is dus niet zo.
– Je zult in de komende 15 jaar merken, dat de subsidie ca 25 % te laag is.
– En dat er in de loop van de levensduur van de installatie enkele flinke kostenposten of tegenvallers zullen zijn, zoals het vervangen van de inverter. Het appraat die de stroom van de zonnepanelen het elektriciteitsnet invoert. Dat apparaat kost ca 1700 EUR en zal waarschijnlijk zo’n 5 tot 15 jaar meegaan.
Als hij stuk gaat, moet hij vervangen worden, anders zijn je zonnepanelen alleen maar blauw zonder dat ze CO2 vrije stroom opleveren. Misschien is over 10 jaar een nieuwe inverter in verhouding niet meer zo duur. Net zoals computers relatief steeds goedkoper worden. Maar hou er rekening mee dat dat appraat vervangen moet worden, en dat de subsidie daar niet in voorziet
– De zonnepanelen zullen in de komende jaren ook veranderen en verbeteren. Als een zonenpaneel op jouw dak stuk gaat, dan kun je wel garantie hebben van de leverancier, maar vervangen kan niet zomaar, omdat de panelen van over 10 jaar, niet meer passen tussen de panelen van nu.
Dus paneel stuk, installatie kleiner maken. Dus nog minder opbrengst.

Dus de installatie heeft 20 jaar nodig om zich terug te verdienen, maar de subsidie houdt al na 15 jaar op.
Bovendien als je je huis zou willen verkopen, over 10 jaar, dan zullen de zonnepanelen van die tijd beter en goedkoper zijn.
De nieuwe koper zal niet zo geinteresseerd zijn in jouw oude zonnepanelen.
Je blijft dus zitten met of de schuld, of moet opnieuw het dak op om ze er af te slopen. Je hebt dan dus dubbele installatiekosten.

Het klimaatprobleem is zo belangrijk, daarvoor zou onze overheid haar burgers niet zo moeten bedonderen.
Volksvertegenwoordigers moeten onze regering op dit punt beter controleren.

Ik stel voor dat consumenten, net als bedrijven, de aanschaf kunnen aftrekken van de inkomsten belasting.

In een vorig blog noemde ik al de onzekere toekomst van de kWh prijs en daarmee de onzekerheid over de waardevastheid van de SDE subsidie

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *