De meteropnemer komt straks elke dag bij u binnenkijken

Er gaat iets ingrijpends veranderen in de meterkast. Vroeger kwam er een keer per jaar een meter opnemer. Straks heeft u een slimme meter, slim voor het elektriciteitsbedrijf, die kan u daarmee elke 15 minuten in de gaten houden. En ook de stroom uit zetten als hem dat uitkomt. Of de stroom toevoer beperken, als hij vindt dat u de oven te vroeg aan zet.
Moeten we als consument hier niet corrigerend optreden, tweede kamer?
Kom op voor de consument!

En verstandig beleid is ook van belang om straks massale decentrale opwekking mogelijk te maken, en op afstand bestuurbare huis-installaties. Doordat het nu door een besloten clubje wordt geregeld, gaat het nu al fout met ons toekomstig energie systeem.

Deze nieuwe wet mag ook geen extra barrieres opwerpen tegen de invoering van meer particulier opgewekte duurzame energie. En daar ziet het wel naar uit doordat de kWh prijs lager wordt en de vaste kosten hoger. Als de kamer niet ingrijpt.

Wetswijziging in 2008 door de kamer
Op 3 maart is een wetswijziging voor de elektriciteitswet naar de tweede kamer gestuurd.
Daarmee gaat ook de elektriciteitsrekening flink op zijn kop en er wordt geregeld dat de slimme meter ook effectief, voor de leverancier, benut kan worden. Lees, automatisch de stroom afsluiten als u niet op tijd betaalt. Dit gaat veel te ver. Ook de onevenwichtige inbreuk op de privacy is moet zo niet wettelijk geregeld worden.

Wat er opvallend in ontbreekt, is dat consumenten ook die slimme meter kan gaan benutten.
Consumenten zijn ook eenpartij op de elektriciteitsmarkt, en horen net als elektriciteitsbedrijven gratis toegang te krijgen tot de dagelijkse meetresultaten van de eigen meter.
Nu staan wij consumenten niet eens inhet hele verhaal, dat is onbehoorlijk. En onbehoorlijk bestuur, als de tweede kamer dit zo laat passeren.
Neem dus de plciht op in de wet dat ook consumenten gratis die gegevens kunnen ophalen. Gewoon met een webservice vanuit de eigen PC met internet verbinding. Of rechtsreeks aan de eigen meter. Waarom heeft die meter niet verplicht een eigen lokale uitlees mogelijkheid?

De planning is dat dit jaar die slimme meters alvast worden uitgerold
, natuurlijk wachten de stroom monopolisten niet op evt bijstelingen door de tweede kamer, nee de voldongen feiten moeten zo snel mogelijk worden vastgelegd.

Stroom lokaal verrekenen
Waarom staat er niet in die wet dan lokaal opgewekte stroom niet lokaal verekend kan worden?
dat is namelijk de praktijk, dus gewoon de werkelijkheid in die nieuwe wet opnemen, beste tweede kamer leden.

Verder graag ook wat meer vooruit kijken.
Nu is het alleen mogelijk dat de leverancier de stroom op afstand afsluit. Er moet in de wet komen te staan dat het zelfde open en universele communicatie protocol ook open staat voor het in of uischakelen van appraten in het huis. Zoals vrieskasten en oplaad apparaten voor de elektrische auto en zonnestroom installaties.

Naast slimme meter ook slimme schakelmogelijkheden in de wet opnemen

Met die schakel mogelijkheid opent de wet een extra markt voor gedistribueerde peakshaving en opwek capaciteits sturing van het net.
Dergelijke besturings mogelijkheden zijn geld waard, eigenaren van elektrische auto’s kunnen daarmee de dure accu van hun elektrische auto terugverdienen.
Ook kunnen zonnestroom eigenaren een contract afsluiten met het energie bedrijf, en die de mogleijkheid nieden de stroom tijdelijk uit te schakelen, of om te schakelen, als er even te veel wordt opgewekt.

Privacy schade compenseren
Het energie bedrijf krijgt met deze nieuwe wet de mogelijkheid elke 15 minuten het verbruik te meten. Dat is op zich een inbreuk op de privacy van de gebruiker, en daar hoort iets tegen over te staan voor de consument.
Om te beginnen gratis toegang tot de eigen meetdata.
Recht op korting en compensatie als apparaten gedoseerd of voorspelbaar stroom afnemen of leveren.

Nog een verandering voor SDE gebruikers
Als je gebruik maakt van de SDE voor een zonnenstroom installatie, dan hoort daar een teruglever meter bij.
Deze wet maakt het mogelijk dat niet het netbedrijf, maar de enrgiebedrijf de teruglever meter levert, dus waar je je stroom koopt en evt verkoopt, koop je dan ook de teruglevermeter.
Ook hoeft niet het netbedrijf maar mag ook een “meetbedrijf” de meter uitlezen. Dat kan dus ook de leverancier worden. De onpartijdigheid moet dan wel gewaarborgd zijn….

Nog een wijziging met repercussies op de hoogte van de subsidie
Nu zijn alle kosten in de kWh prijs gestopt. Straks niet meer, dan is er een grotere component vast recht. Dus de variabele component, de stroom die je niet hoeft te kopen als je zelf opwekt, wordt kleiner, niet in kWh maar wel in geld.
Vooral als je meer teruglevert als verbruikt, kan dat een negatief effect hebben op het nut van de subsidie.
Bovendien kan de minister in de verleiding komen de fictieve verrekenprijs van de subsidie toch hoog te laten, en dus de subsidie laag, terwijl de echte kWh prijs bijvoorbeeld 12 cent wordt. Er zitten allerlei drempels in de SDE regeling, en dit zal er ook een zijn. Dus als de kWh prijs zakt, dan komt er een punt dat de SDe subsidie dat niet zal volgen. Dit gaat gelden vanaf 2009 of 2010. Je haalt dan zeker niet de beloofde 15 jaar terugverdien tijd.

Vreemd ECN gedrag
Het ECN heeft een rapport gemaakt waarop de subsidie bedragen zijn gebaseerd, of als excuus gebruikt. “Technisch-economische parameters van duurzame elektriciteitsopties in 2008-2009”
De offerte prijzen voor een flinke zonnestroom installatie komen op ca 4900 EUR/kWp, excl installatie en onderhouds kosten. En in dit rapport rekent ECN met 4500. daarbij gaan ze er van uit dat iedereen een groen hypotheek heeft met bijbehorende korting. En dat de mensen zo rijk zijn dat ze alle rente die ze anders op hun spaargeld zouden krijgen naar de belasting brengen.
Kijk maar naar pag. 39 van boven genoemd document, daar staat een tabel waar alleen voor zonnestroom afwijkende rendements en rente bedragen gelden.
De door EZ betaalde “onafhankelijke” specialisten van ECN bedonderen de zaak dus gewoon.
Daarnaast is er geen enkele reden of garantie om aante nemen dat de komende 15 jaar de SDE subsidie blijft uitkeren. Wie het SDE docuement leest, verbaast zich over de ongekende kruideniers mentaliteit die er uit op klinkt.


Graag verdere verbetvoorstellen op het wetvoorstel in een reactie melden.

Verder wijs ik nog op een andere wetswijziging, van Wijnand Duijvendak van Groen Links, om iets te doen aan de CO2 uitstoot van kolen centrales.
Uit zo’n wijzigings voorstel kun je niet opmaken wat er nu in feite veranderd moet worden, maar gezien de achtergrond, GL, zal de intentie goed zijn.
Deze slechte informatie voorziening zal wel de bedoeling van de tweede kamer zijn. Een link naar de oorspronkelijke wettekst ie niet moeilijk, en ook de memorie van toelichting er bij linken is ook niet ingewikkeld, dus waar wacht de Tweede kamer op?

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

8 Reacties op De meteropnemer komt straks elke dag bij u binnenkijken

 1. landheha zegt:

  Avatar van landheha
  Natuurlijk ga je niet wachten op de politiek. Als die al een hopeloos onwerkbaar compromis bereiken, dan ben je zeker een aantal jaar verder.
  Het zal me benieuwen hoe lang het duurt voordat je bij de handige jongens een slim kastje kunt kopen dat een mooi gemiddeld verbuik doorgeeft…

 2. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Ga er van uit dat je meteen van afstand afgesloten wordt als ze je ook maar verdenken van het manipuleren van de meter.

  Waarom denk ja dat er op afstand afsluit opdrachten moeten kunnen worden gegeven?

  Dat is om mensen naar beleiven op afstand af te kunnen sluiten.
  Of per ongeluk om te pesten.

  De signalen kunnen via het net worden verstuurd, of met gprs. Maar er zijn voldoende versleutelings technieken te bedenken om dit veilig te doen en te houden. De klant betaalt verplicht. Het netbedrijf is monopolist en kan vragen wat het wil.
  Reactie is geredigeerd

 3. Jeroen Haringman zegt:

  Avatar van Jeroen Haringman
  Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat de invoering van de ‘slimme’ meter wordt aangegrepen om een ‘dom’ betalingssysteem in te voeren. Waarom hoge vaste kosten en lage variabele kosten, dat zet mensen toch veel minder aan tot besparen dan lage vaste kosten en hoge variabele kosten? Ook het plaatsen van zonnestroompanelen wordt op deze manier echt bemoedigd…

  Zo blijkt maar weer, besparing en duurzame energie in NEEderland krijgen alleen maar woordelijke steun van onze regering, maar worden nauwelijks daadwerkelijk bevorderd.

  Ik denk dat de slimme meter ook echt slim ingezet zou moeten worden. Geef mensen de mogelijkheid bepaalde apparaten of groepen aan te melden voor ‘peak shaving’; het netbeheerbedrijf kan dergelijke groepen tegen betaling uitschakelen als er stroomschaarste is. Dit kan de belasting bij het net verminderen tijdens bv. hittegolven als centrales niet veel vermogen kunnen produceren a.g.v. koelwaterbeperkingen. Een variabel tarief behoort ook tot de mogelijkheden, zodat de belasting van het net gelijkmatiger wordt. Ook kan de slimme meter gebruikt worden om duurzame opwekkers extra te belonen als ze produceren bij schaarste. Ik vind het ook maar raar dat je als gebruiker geen toegang hebt tot de meetdata. Hoe makkelijk zou het zijn om een USB- of ethernetuitgang te hebben zodat je zelf je verbruik in de gaten kunt houden.

  Met het op afstand knijpen heb ik op zich minder moeite, als maar duidelijk is dat het veilig gebeurt (dus niet gehackt kan worden) en dat het ook niet kan gebeuren a.g.v. administratieve fouten (laten we wel wezen, de energiebedrijven staan niet bekend om de kwaliteit van hun administratie).

  Er zijn zoveel mogelijkheden om de ‘slimme’ meter daadwerkelijk slim in te zetten, helaas lijkt deze kans niet te worden aangegrepen.

 4. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Het sturings protocol moet echt open zijn, dat betekent dat iedereen het kan gebruiken. En dat iedereen kan zien welke berichten door wie naar jouw meter zijn gestuurd.

  Of het ook zo open is, betwijfel ik.
  Ik heb het nog niet kunnen vinden.

 5. Aad Verbaast zegt:

  Avatar van Aad Verbaast
  Ik dacht dat dezelfde overheid er altijd de mond van vol heeft dat de overheid (en anderen) niet achter de voordeur mogen kijken van de burger… Alles is relatief zo blijkt maar weer..

 6. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Het is niet de overheid maar het commerciele energie bedrijf dat iedereen straks kan bespieden, en afsluiten.
  Wel is het zo dat provincies vaak grootaandeelhouder zijn bij Nuon en Essent.

  Helaas maken proviciale volksvertegenwoordigers zich hooguit druk om het jaarlijkse dividend en de vraag of ze moeten cashen

 7. Aad Verbaast zegt:

  Avatar van Aad Verbaast
  eens!

 8. R-P zegt:

  Avatar van R-P
  Ik probeer duidelijkheid te krijgen in wat me de komende jaren te wachten staat, maar het is één grote janboel.

  Ik wil zonnepanelen, maar de huidige regeling is koffiedikkijken. Hoeveel SDE subsidie krijg ik over 3 jaar? En het zou niet de eerste keer zijn dat de overheid mij subsidie toezegd en NIET geeft (zonnepanelen ~2003-> Gemeente R’dam vond dit zo belachelijk dat zij het hebben betaald, waarvoor nog mijn dank!). Daarom naar 2e hands panelen kijken die niet onder de subsidieregeling vallen (scheelt alweer >50 euro per jaar aan administratiekosten en teruglever meters, certificaatkosten etc.) en ik me ook niet aan die waanzingrens van 3.5kWp hoef te houden (ik denk aan 10kWp, niet optimaal uitgericht, dus 4 tot 5 min 3,5 = 1MW netto opbrengst per jaar, als dit lukt: gasfornuis eruit, keramische kookplaten erin!!!). Maar ja, dan krijg je weer dit soort berichten van hogere vaste lasten en lagere variabele lasten (mogelijk langere terugverdientijd) en ‘intelligente meters’ die echter niet terug kunnen tellen, iets wat mijn ‘domme’ meter uiterst nauwkeurig WEL kan…

  Ik word knettergek (van het gebrek aan visie en aan de onzekerheid van rendement op groene investeringen die je wilt doen) in dit land!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *