Heel Nederland duurzaam, met wind

Dit is onze windkaart op 100 m hoogte. En er is uit af te leiden dat het hele land geschikt is voor windenergie. Elke regio kan zijn eerlijke deel leveren in het rentmeesterschap voor een duurzaam Nederland.

Op de kaart zijn rode gebieden aan de kust te zien en fletse gebieden in het binnenland. Maar ook daar kunnen windmolens rendabel zijn. Ze moeten alleen wat langere wieken hebben en of een hogere mast. Windpark bouwers kunnen het zo uitrekenen dat windmolens overal in Nederland evenveel energie leveren. Wat dat betreft is technisch een level playingfield mogelijk. Technisch is deze kaart overal “rood” te maken.

Leuk is wel om te zien dat de vlekken op de kaart de grote steden aangeven. Ook kleinere steden zoals Alkmaar, Schagen en Leeuwarden en Groningen zijn zichtbaar.

Maar ook de Veluwe (159 MW duurzaam) en de Utrechtse Heuvelrug (213 MW duurzaam).

Het is dus een misvatting dat windmolens alleen bij de kust kunnen.
Wat verder bedacht moet worden, is dat de stoom van windmolens ook naar de gebruiker moet, windmolens in het binnenland kunnen dan met een kortere kabel toe.

Dus windmolens aan de kust, zijn iets goedkoper omdat ze een kortere mast kunnen hebben, maar zijn weer duurder omdat er meestal een aparte kabel nodig is om de stroom het land in te krijgen.

Dit blog is speciaal voor Jos Hessels, Energie specialist voor het CDA in de Tweede Kamer.
Meneer Hessels, er is een level playing field mogelijk waardoor iedereen in ons land de mogelijkheid heeft zijn rentmeesterschap te verwezelijken, met een aandeel in een regionaal windpark.
– Zorgt U aub voor een eerlijk feed-in tarief, zoals bijvoorbeeld in Duitsland heel succesvol is.
– En voor een windenergie wet, die elke regio in ons land, een eerlijk hoeveelheid windmolens toedeelt. U weet, het vlees is zwak, daarom moet een bestuurder zoals U, hierin de politieke leiding nemen, en dat voor elke regio laten vaststellen.

Ik ben daar op het Windparken Wiki al mee begonnen. Daar staan al ca 50 windpark ontwerpen die stroom kunnen leveren voor 24 miljoen Nederlanders, in de volgende kabinets periode, als we willen.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, guldenlijn, politiek en getagd. Bookmark de permalink.

32 Reacties op Heel Nederland duurzaam, met wind

 1. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Voorbeeld 12: http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki/index.php/Wadden_Eilanden, hun stroom, verwarming en hun elektrische auto’s. Iedereen 100% duurzaam

  Reactie is geredigeerd

 2. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Voorbeeld 13: http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki/index.php/Texel, hun stroom, verwarming en hun elektrische auto’s. Iedereen 100% duurzaam

 3. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Voorbeeld 17: http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki/index.php/Categorie:Zuid_Holland
  Deze windmolens staan voooral in Europoort en op de Rotterdamse havenhoofden
  Reactie is geredigeerd

 4. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Voorbeeld 19: http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki/index.php/Reimerswaal Op de noordelijke eilanden zijn natuurlijk ook windmolens mogelijk of in het water…. Waarom staan ze er nog niet?
  Reactie is geredigeerd

 5. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Natuurlijk hebben we ook nog
  – Flevoland, dat is nu al voor 50% zelf voorzienend
  – de kop van Noord Holland
  – Noord Oost Polder, een plan voor 460 MW voor 1.200.000 duurzame Nederlanders

 6. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  En het kleine windpark, http://www.evelop.nl/nl/nieuws/kerkrade.asp, maar die zijn wel van de omwonenden.
  er zijn 600 paticipaties van 2650 EUR verkocht aan even zoveel mede-eigenaren

 7. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Kortom, er zijn genoeg kansen voor elke Nederlander, om zelf mede-eigenaar te worden van een windmolen in de buurt.

 8. jan bouma zegt:

  Avatar van jan bouma
  @Henk Daalder
  Zie voor de integrale, technische oplossing van het energievraagstuk http://WWW.GEZEN.NL ; De Noord-Afrikaanse woestijnen (Sahara) zijn ruim toereikend, via CSP-zonnecentrales, voor de totale energiebehoefte van Europa.
  Voor de politieke consensus: men leze mijn boek.
  Anderzijds: ook Dr. Evert du Marchie van Voorthuysen, fysicus en dir. van GEZEN, voorziet ook (ten dele) de toepassing van windenergie. Groet! JB

 9. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Hallo Jan,

  Mooi dat de CSP club ook windmolens tolereert.
  Echter windmolens in eigen land, zijn gemakkelijker, en een zekerder investering.

  Toch zou ik de bouw van CSP centrales toejuichen.

  Ik denk dat er wel een paar problemen zijn te overwinnen. Daarom vind ik dat we in eigen land NU moeten begennen met veel meer windmolens. Dat heb ik hierboven willen aantonen. De lange rij reacties geeft telkens een windpark op een andere plaats in ons land, waar de bouw binnen 2 jaar kan beginnen, als de bevolking, en dus gemeenteraad, het wil.

  De voorwaarden/problemen die CSP nog moet overwinnen:

  – toestemming en stabiliteit op een plek met veel zon, ik zou in Jordanie en Israel beginnen
  – De meeste plaatsen waar CSP kan, zijn arm, daarom moet eerst de lokale bevolking er van profiteren. Dat maakt het moeilijk om al snel ook CSP energie in de EU te krijgen.
  En die snelheid is wel nodig, gegeven de urgentie van het klimaatprobleem, vandaar mijn windpark voorstellen.
  – Er is een lange HV kabel nodig vanuit Afrika of het Midden Oosten, naar de EU, een flinke extra investering, maar wel bekende techniek
  – De stroom uit een CSP centrale moet verdeeld worden in de EU, en de samenwerking in de EU is nog niet goed genoeg, ook dat probleem zal nog enige tijd vergen en politieke veranderingen. Bovendien zullen er ook investeringen in de EU infrastructuur nodig zijn.

  Waarom begin je geen eigen blog, waarin je stukjes van je boek als blog presenteert?

  Reactie is geredigeerd

 10. jan bouma zegt:

  Avatar van jan bouma
  @Henk
  Beste Henk, Dank voor je reactie. Het moge duidelijk zijn dat ik met dat boek voorlopig nog roepende in de woestijn ben (Sic!); en dat ik ben aangewezen op de serieuze Pers. Het meest lullige (excusez moi!) boekje krijgt al redactionele aandacht. Ik word, vanwege het zogenaamde “revolutionaire gehalte” (voorlopig) doodgezwegen. Ziedaar mijn probleem. Kijk! Je snapt, gelijk eenieder ander, dat (bijv.) Gadaffi in LibiĆ« “zijn” woestijn niet ter beschikking zal stellen ZONDER dat er voor LibiĆ« gegarandeerde, duurzame, voordelen tegenover staan. Anderzijds zal de wereldgemeenschap niet die GIGANTISCHE investeringen willen plegen in die landen als niet op voorhand vast zal staan dat die investeringen ook METTERDAAD “terroristproof” zullen blijken. We herinneren ons maar al te goed wat Poetin deed met zijn olie en gas: de kraan dichtdraaien! Vandaar mijn zeer uitgebreid beargumenteerd verhaal omtrent: het abstraheren van de politieke machtsfactoren. De technische oplossing is er wel; alleen de politieke nog niet. Pick your choice! Nogmaals: dank voor je reactie.
  Reactie is geredigeerd

 11. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Ik zou jouw CSP verhaal in verhalende vorm, in korte verhalen op een blog zetten.
  Wellicht gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar als jouw boek niet gelezen wordt, brengt het de boodschap niet over. Dus zul je de boodschap op een andere manier moeten verpakken.
  Zie bijvoorbeeld het boek http://www.selexyz.nl/pages/detail_v2/S1/10030001767921-2-10090000000010.aspx?gclid=CIfcgs-j3ZACFQ81QgodSn2OXg

 12. jan bouma zegt:

  Avatar van jan bouma
  @Henk
  De Staten-Generaal krijgen gratis binnenkort 225 ex. Ondertussen kan ik niet iedereen a raison van 10 euro zoals je “vliegeraar van Kabul” boeken (gaan) toezenden want zelfs al zou men 20.000 euro per stuk betalen heb ik m’n investering er nog niet uit. Uiteraard gaat het hier niet alleen om het in eigen beheer geproduceerde boek maar ook de investering(en) in het totale concept ‘Mithras’. Enfin. Ik reken toch op redactionele aandacht en de interpreten; dan gaat het snel genoeg met de communicatie “naar het volk!” groet! jb

 13. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Ik bedoelde niet het uitdelen van boeken,maar het brengen van jouw boodschap in een verhalende vorm, zoals in het boek de vliegeraar van Kabul.
  Gezien vanuit een inwoner van Jordanie bijvoorbeeld.
  Of een boer aan de rand van de Nijl delta, die gevraagd wordt een marginaal stuk land af te staan voor een CSP installatie

  Als je het verhaal op die manier, vanuit zo’n standpunt brengt, dan komt het wellicht bij sommige mensen over.

 14. jan bouma zegt:

  Avatar van jan bouma
  @Henk
  Het boek is gericht aan ca. 2 miljard redelijk opgeleide mensen die het moeten kunnen begrijpen; als… men wil! Het is dus slechts een kwestie van “de wil om kennis te nemen van..!” Groet! En dank voor je interesse. jb

 15. klaas @ zegt:

  Avatar van klaas @
  Gisteren de geplande Windpark Delfzijl Noord op mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *