Windpark Franekeradeel, een huis met windkavel op het platteland

Het Friese platteland ontvolkt, staat in de krant. En verderop, “schone benzine wordt niet verkocht omdat het schoner is”. Als dezelfde schone benzine als V-Power wordt aangeboden, loopt het wel.
Mensen willen niet extra betalen voor het milieu,
wel voor andere prestatie-percepties.
Daarom stel ik voor, op het Friese platteland een nieuwe inkomstenbron voor dorpelingen te creeren. Het regionale windpark, met vooral Frieze plattelanders als eigenaar-ondernemer.
Wet zo’n regionaal windpark ontwerp, kunnen inwoners van het platteland die dat willen, verdienen aan de wind bij hen in de buurt. In een huis met windkavel

Dat groeiproces begint met het samen ontwerpen van het gezamelijke windpark.
Omdat er vele eigenaren zijn, alle plattelanders die willen meedoen, is het park als een lange lijn in het landschap ontworpen. Zo is het eerlijk verdeeld over het landschap en de inwoners van dat landschap.

Deze lijn is het startpunt van het ontwerpproces. Friezen moeten hem uitwerken. Op het Windparken Wiki zal ik een concept voor dit windpark Franekeradeel uitwerken.
Het verschil met de meesta andee windparken is dat niet de boer van wie de grond is de hoofdpartij is, maar de lokale windmolenvereniging. Natuurlijk kunnen de grondeigenaren ook een flink deel van het windpark in eigendom krijgen, maar essentieel is dat omwonenden ook eigenaar zijn, allemaal een stukje. Elk huis moet een windkavel krijgen. De vraag is nu hoe groot dat windkavel dat moet zijn.
Net groot genoeg dat de eigen stroom wordt opgewekt? ca 2600 EUR
Veel groter dat er per jaar een paar maandsalarissen van de wind komen.

Hoe groter, per kavel, hoe minder mensen kunnen meedoen.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Windpark Franekeradeel, een huis met windkavel op het platteland

  1. Henk Daalder zegt:

    Avatar van Henk Daalder
    De grondeigenaren zijn meestal de initiatiefnemers voor een windpark. Dat mag nog steeds, als ze omwonenden maar in ruime mate laten participeren.
    Het uiteindelijke windpark wordt daardoor groter dan wanneer de grondeigenaren het alleen in eigen weiland zouden doen.

    En door het totaal ontwerp, gaat het Frieze landschap er ook op vooruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *