Transitiepad Wind op Land, help meeschrijven

De organisatie van de “Energie Transitie” heeft voor de duurzame opwekking van elektriciteit, enkele concept “Transitiepaden” opgesteld. Dit zijn een soort schetsplannen hoe de elektriciteit de komende jaren veel duurzamer moet worden opgewekt.

Er zijn transitiepaden opgesteld voor:
– centrale elektrische infrastructuur
– decentrale infrastructuur
– bio-elektriciteit
– fotovoltaïsche zonne-energie
– offshore windenergie
– warmtepompen 2007
Deze transitiepaden zijn te downloaden op de website van SenterNovem

Wat in dit lijstje mist, is een transitiepad voor wind op het land. De wijze jongens en meisjes van Senter Novem, dachten dat Nederland vol is en dat er op het land geen windmolens meer bij kunnen.
De deelnemers van de Wind op Land werkgroep, hebben al wel bedacht dat àls er echt veel meer windmolens op het land moeten komen, een trendbreuk zogezegd, dat er dan wellicht tòch wel een transitiepad nodig is.

Daarom schrijf ik een Transitiepad Wind op Land. Omdat het wel degelijk nodig is. Al was het maar om de groei in ons energieverbruik op te vangen.

Het opstellen van een transitiepad voor Windmolens op het land moet juist met de grootste urgentie worden aangepakt, omdat windmolens op het land een versnellend effect hebben.

Windmolens op het land hebben ook nog een dubbelfunctie in de Energie Transitie

– Windmolens zijn nu en in de komende jaren, de goedkoopste bron van duurzame stroom en leveren dus een deel van de benodigde duurzame energie
– Windmolens zijn zichtbaar in het landschap. Daarmee zijn zij een anker voor de bevolking die zijn energieverbruik verduurzaamt. Windmolens zijn dus ook een hulpmiddel bij de verandering van het gedrag. De Guldenlijn aanpak maakt hier gebruik van. Bij de Guldenlijn aanpak, kunnen omwonenden zich identificeren met windmolens bij hen in de buurt. Het zijn hun windmolens, en ze zijn ook mede-eigenaar, van een aanwijsbare windmolen.

Deze verbinding helpt mee het energieverbruik bewuster te maken in de samenleving.

Het Transitiepad Wind op Land is te lezen en te verandern op een pagina op het Windparken Wiki, op deze manier is er door veel mensen aan mee te schrijven.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Transitiepad Wind op Land, help meeschrijven

 1. peter louter zegt:

  Avatar van peter louter
  Door Duitsland rijdend heb ik altijd de indruk dat daar veel meer windmolens staan dan hier. Hioe komt dat?
  Wij hebben toch meer dan genoeg ruimte?

 2. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  In Duitsland hebben ze een betrouwbaardere regeling, mnet een gegarandeerde terugleververgoeding, die ook altijd winstgevend is. Bij ons wordt de onrendabele top uit de begroting betaald, in Duitsland is dat in de stroomtarieven verwerkt.

  En verder is Shell in Duitland niet de baas en hier wel, onze min van Financien is een ex shell medewerker

 3. Erna zegt:

  Avatar van Erna
  mooi initiatief, maar niet voor mij om aan mee te schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *