Mobiel bellen voortaan alleen handsfree

Uit een studie van de universiteit van Nijmegen blijkt dat mobiel bellen toch schadelijk is.
Ze hebben geconstateerd dat intensief bellen de hersenprocessen vertraagt.
Het is nu nog de vraag hoe erg het is als je hersenprocessen trager worden.

Onderzoeker Martijn Arns, heeft geconstateerd dat de veelbellers na een jaar dezelfde sporen in hun hersenen hadden als bij Alzheimer patienten is te zien.
Hij adviseert om een headset te gebruiken bij het mobiel bellen.
Hoe verder de telefoon van het hoofd af is hoe beter. De straling-sterkte neemt af met het kwadraat van de afstand. Dus tegen het hoofd, is bijv 4 cm afsand tot de hersenen, en met een draadje op 40 cm afstand is een factor 100 minder straling door de hersenen.
Martijn Arns werkt ook bij het bedrijf Brainclinics, op hun website is een stuk van het te publiceren artikel te vinden.

Ik ga dat oortelefoontje opzoeken.
En mijn dect ga ik meer als speakerphone gebuiken…

In het artikel fragment op de website, wordt wel gezegd dat de vertraging van de hersenen bij veelbellers, nog wel binnen de normale grenzen ligt (voor gezonde mensen?)

De vraag is nu nog of bluetooth headsets wel onschadelijk zijn.
Het ding is op zichzelf al een vraagteken,
maar sommige mensen lopen er uren mee op hun hoofd.

Update:
Ik heb het artikel doorgelezen, de auteur heeft het gemaild. Het is 20 pagina’s lang.
De constatering dat de hersenen trager werken, leiden ze af uit de meting van alfa en theta golven in de hersenen. Bij veel-bellers is een verschuiving gemeten naar de lagere frequenties. Dat is natuurlijk niet hetzelfde als dat de hersenen langzamer werken. Het is wel een significant verschil. Veel-bellers hebben minder alfa golven en meer theta golven. Bovendien is de piek in de alfa golven bij veel-bellers verschoven naar een iets lagere frequentie. Dat zijn significante bevindingen.

Het staat niet in het artikel, maar er wordt gezegd dat bij mensen die in meditatieve toestand zijn, er ook meer langzame golven zijn en minder snelle golven.
Maar de veelbellers in dit onderzoek, waren niet aan het mediteren, eigenlijk was het enigste verschil met de andere proefpersonen, dat ze veel bellen.
Andere verschillen tussen mensen, zoals opleiding, leeftijd, geslacht, persoonlijkheids kenmerken waren als gemiddlde gelijk. De 3 groepen, geen-bellers, gemiddelde bellers en veel-bellers hebben in dit onderzoek als groep allemaal ongeveer hetzelfde gemiddelde op deze aspecten. Bij persoonlijkheids kenmerkein is een score bepaald voor neuroticiteit, openheid, extraversie, meegaandheid en tegenwoordigheid van geest. (ik vertaal uit het engels).

Andere mogelijke verklaringen argumenteren de auteurs weg met onderzoeken van anderen.

Dit onderzoek bewijst dat de golven uit de hersenen van veel-bellers significant iets langzamer golven dan bij weinig-bellers.

Daarmee is niet bewezen dat dat komt door de GSM straling. Alleen dat mensen die die straling langer en over een lagere periode hebben ondergaan, deze langzamere hersengolven vertonen.

De auteurs geven de aanbeveling om nu een onderzoek te doen waarbij de hoeveelheid straling die gebruikers ondergaan, wordt onderzocht, in samenhang met mogelijke veranderingen bij die gebruikers.

Ik stel voor dat dan ook onderzocht wordt of deze gevonden verschillen ook te vinden zijn bij mensen die de straling van zendmasten ondergaan. Of DECT telefoongebruikers.
Of mensen die bloot gesteld worden aan radar en magnetronstraling.  Ga maar eens in  horeca keukens kijken voor die magnetron-straling.

Ik ken een bedrijf waar de magnetron in de kantine, het WIFI netwerk in de buurt bijna volledig wegblies.
De WIFI gebruikers konden nog wel een beetje werken, want de magnetron straling in de keuken was met 50 Hz gemoduleerd, de net frequentie. Elek 20 ms was er een korte periode dat het WIFI net werk het even deed. Veel apparatuur echter was niet in staat, om met die storing betrouwbare  verbinding te onderhouden.

Ik ga vaker een oortelefoontje gebruiken, of handsfree.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

11 Reacties op Mobiel bellen voortaan alleen handsfree

 1. tandwielfabriek zegt:

  Avatar van tandwielfabriek
  Statistiek is ook maar statistiek. Kaneel is erg lekker, maar als je 100 gram tegelijk op eet, kan je lever van slag raken.
  Ik zou zeggen: ‘gewoon doorbellen.’Volgens mij moet je steenrijk zijn om te veel te kunnen bellen en enge ziektes op te lopen.

 2. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Dit artikel/onderzoek is kennelijk goed genoeg om in een wetenschappelijk tijdschrift opgenomen te worden.
  Dat geeft wel degelijk te denken.

 3. moeder-van-zorgenkind zegt:

  Avatar van moeder-van-zorgenkind
  Door de omstandigheden van het leven heb ik veel gelezen over neurologische processen en de invloed ervan op het dagelijkse functioneren. Ik ken iemand die buitengewoon veel belt vanaf het eerste uur dat het kon. Vertraging treedt bij hem op in de stressreactie. Tijdens het autorijden is hij heel alert, hij reageert vlot, maar hij is niet snel op de kast te krijgen en kan goed tegen stress. IQ: circa 125, dus ook niet echt dom. Als dat een vertraging is, dan is dat hier niet zo’n probleem. Natuurlijk is voor de zekerheid verder wetenschappelijk onderzoek nodig voor het geval er toch sprake is van duidelijke schade op lange termijn.

 4. Ina Dijstelberge zegt:

  Avatar van Ina Dijstelberge
  Ben ik ff blij dat ik maar een paar jaar zo’n onding gebruikt heb.

 5. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  @moeder van zorgenkind.
  Met zo’n tegen-voorbeeld haal je dat onderzoek niet onderuit

  Reactie is geredigeerd

 6. MvZ zegt:

  Avatar van MvZ
  Is mijn bedoeling ook niet. Ik illustreer alleen wat ik in de praktijk gezien heb.

 7. Martijn Arns zegt:

  Avatar van Martijn Arns
  Ik heb net de inhoud van dit blog gelezen, het is misschien goed om toch wat genuanceerder naar deze resultaten te kijken. Het echte persbericht en de resultaten zijn op http://www.brainclinics.com te vinden.
  We hebben in ons onderzoek NIET bewezen dat mobiel bellen slecht voor de gezondheid is, maar dat er subtiele aanwijzingen zijn die verder onderzoek vereisen. Zeker gezien het feit dat de zware mobiele bellers in ons onderzoek de mobiele telefoon maar voor 2.4 jaar gebruikten.

  Martijn Arns
  Director
  Brainclinics Diagnostics B.V.

 8. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Wat niet uit de website blijkt is dat de effecten onomstotelijk door de GSM straling komen.
  Misschien komt het effect wel door het vele praten met je hand bij je hoofd, dus met een dubbelgevouwen elleboog.

 9. Jos Goedmakers zegt:

  Avatar van Jos Goedmakers
  Ik ga de tamtam maar weer eens van stal halen.

 10. Roland Danckaert zegt:

  Avatar van Roland Danckaert
  Heb ik ook al in de kranten gelezen, en op teletekst en op het nieuws. Niets nieuws dus. Kom eens met iets origineels…

 11. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Nieuw is dat dit onderzoek met bewijd is geaccepteerd door een wetenschappelijk tijdschrift.
  Dat is weer eens wat anders dan de vele websites en blogs die hel en verdoemenis preken over straling, zonder goed onderbouwd bewijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *