Laten we trots zijn op ons land, meneer Balkenende

Laffe CDA’ers willen geen referendum over de nieuwe EU grondwet. En om de coalitie in stand te houden is ook de PvdA ineens tegen een referendum, voorlopig alleen de PvdA’ers in het kabinet.

Maar het houden van een volksraadpleging is nu net het middel waarmee wij als Nederlanders weer trots kunnen worden op ons land en als lid van de EU.
En als dat verdrag niet goed genoeg is, dan moeten we zo trots zijn, dat ook te verklaren.

Laat de regering maar uitleggen waarom we wèl voor die EU grondwet, die hier niet zo mag heten, moeten stemmen.

Meneer balkenende, CDA’ers, geef ons de redenen waarom we voor dat verdrag moeten zijn!

Door nu als een laffe hond het laatste EU verdrag door de haagse procdures te duwen, zonder het volk daarbij te betrekken, is gebrekkig bestuur. Een democratie onwaardig.

Dat staat ook in het advies van de Raad van State over het “verdrag dat hier geen grondwet mag heten”, “er moet meer discussie met en in de bevolking komen” “Die meer bij de “EU” en wat dat voor ons betekent, moeten worden betrokken”.

Een referendum is een van de meest effectieve middelen om die discussie op gang te brengen.

Waar is die “samen” filosofie gebleven, beste regering?

Uit een tournee door het land, van de EU commissie van ons parlement, kwam ook de conclusie dat de EU meer van de burger moet worden.

Staatssecretaris Timmermans op de website Samenwerken aan Nederland!

Frans Timmermans (Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken):
Europa heeft nieuwe spelregels nodig, want Europa is groter geworden en Europa staat voor een heel nieuwe uitdaging. Het klimaat verandert, terrorisme bedreigt ons. Dat kunnen we alleen maar aanpakken samen met andere Europese landen.

In het verleden zijn nieuwe spelregels gemaakt door diplomaten en politici.

Dát werkt niet meer. Alleen als u mee doet kunnen we van Europa weer het instrument maken waar de Nederlandse belangen gediend worden.

Europa kan niet zonder u, Nederland kan niet zonder u. Samen maken we er iets moois van.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Laten we trots zijn op ons land, meneer Balkenende

 1. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Uit het advies van de RvS:
  “Het referendum (van 2005) mobiliseerde wel de publieke belangstelling voor de EU maar het politieke debat bleef beperkt.”

  “De EU kan alleen een nuttige functie behouden als de nationale staten weten wat ze zelf willen en waartoe in dat verband de EU dient. Anders verwordt de EU tot een alibi voor moeilijke beslissingen waaraan Nederland in Brussel wel heeft meegewerkt maar waarvoor politici in Den Haag niet openlijk (mede)verantwoordelijkheid willen dragen.”

  Conclusie:
  Een raadplegend referendum over de goedkeuring van het voorgestelde Hervormingsverdrag … behoeft een bijzondere rechtvaardiging … Dat geldt temeer nu het een heronderhandeld multilateraal verdrag zal betreffen met 26 andere lidstaten. Los van de beslissing hierover, beveelt de Raad nogmaals aan de actieve participatie en de betrokkenheid van de burger bij de EU te bevorderen.

  mijn conclusie:
  Een referendum is tot nu toe de beste manier gebleken om de bevolking er bij te betrekken.

 2. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Laatste zin uit het advies van de raad van State over het EU verdrag, dat hier geen grondwet mag heten:

  “De Raad beveelt ten slotte nogmaals aan de actieve participatie en de betrokkenheid van de burger bij de EU te bevorderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *