Markermeer, van klimaatschade naar klimaatrendement

Gisteren reed ik over de dijk Lelystad – Enkhuizen. Links was het Markermeer opvallend groen en rechts het IJsselmeer, gewoon grijs.
Het Markermeer lag er onbenut bij. Het is een afgesloten gebied. De natuur, onder water, moet er kennelijk zijn gang kunnen gaan. Het Markermeer is echter geen natuurlijk gebied, want afgesloten van andere ecosystemen, zoals het IJsselmeer.

Ik vraag me af welke klimaatschade het Markermeer ondertussen aanricht. Het groene water duidt op sterkere dan normale algengroei, omdat er verder niets met het water gebeurt, zakken de algen naar de bodem en sterven af. Dat is al jaren aan de gang. De rottende massa op de bodem gaat methaan afgeven, en dat is een sterk broeikasgas. Wordt het geen tijd iemand te laten uitzoeken wat hieraan te doen is? Het is naief te veronderstellen dat deze badkuip, of eigenlijk biochemisch reactorvat, door alleen natuurvrienden verantwoord beheerd kan worden.

Het minste is toch wel een of andere vorm van klimaatneutrale productie.
De horizon van het Markermeer is akelig leeg, geen windmolen te zien. In een tijd dat we onze CO2 uitstoot met meer dan 20% moeten reduceren, is he tonverantwoord bestuur om een dergelijk potentieel onbenut te laten. Elke windmolen kan in een cirkel om zich heen de grond schoonhouden van een overmaat rottend materiaal.

Door er bijvoorbeeld vis te kweken benutten we tenminste nog een fractie van de ingestraalde zonne-energie.
En door dat op een goede manier te doen, voorkom je dat er teveel algenresten op de bodem liggen te rotten, en methaan uitstoten. De algenkweek als hoofdactiviteit gaan zien, in het Markermeer, lijkt nog beter, maar het is een groot meer…
En, is er al een techniek voorhanden om in een zo groot reactorvat, algen te oogsten?

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

5 Reacties op Markermeer, van klimaatschade naar klimaatrendement

 1. rommert boonstra zegt:

  Avatar van rommert boonstra
  buitengewoon interessante vragen. krijgen we er binnenkort een paar antwoorden op?

 2. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Meestal, als mensen vragen stellen, hopen ze dat iemand anders antwoorden weet of een richting wijst naar een antwoord.

  Ik vermoed dat natuurorganisaties de baas zijn over het Markerkmeer, en dat die klimaatneutrale oplossingen zullen blokkeren.
  Dat doen ze elders ook, helaas.

  En ik weet dat er bedrijven zijn die algenkweek onzderzoeken, maar die zullen nog niet ver genoeg zijn om een gebied zo groot als het Markermeer onder controle te krijgen.

 3. willem jan van der woude zegt:

  Avatar van willem jan van der woude
  markermeer leeg pompen, kijkers langs de dijk, alleen voor fietsers of wandelaars, de biotopen en biologen in de drek laten rondplompen, subsidie voor zo’n uniek projekt in brussel aanvragen en vooral RWS en SBB er helemaal buiten laten. En als de dijk verzakt is dat het grootste godsgeschenk dat Unesco kan krijgen. Het alternatief is de TT van Assen en een nieuw F1 circuit van Zandvoort verplaatsen, plus de drugsverslaafden een schop in de handen geven. Ook voor dat alles is subsidie verkrijgbaar uit Brussel en het stinkt minder dan de rottende algen. Drie windmolens erbij en het hele feest is weer compleet. Nu nog PWA uitnodigen voor de officiele opening. Stelletje fantasten, er gebeurt dus niets, gewoonweg laten rotten, schijnheiligheid in het postzegel-kikkerlandje viert nu eenmaal hoogtij. Wie gaat de containerkranen in de Amsterdamse haven beklimmen waar voor inmiddels voor een miljard aan belastinggeld, inclusief misgelopen rente aan verknoeid is.
  Dan maar beter een dijk in het IJsselmeer laten doorzakken. Dat zet echt zoden aan de dijk en verschaft echt werkgelegenheid. PWA geeft vast het voorbeeld en neemt in Naam der Staat ongetwijfeld het voorbeeld. Of moet eerst Binnenwatersloot in Delft uitgebaggerd worden om daar de catacomben vijfhonderd meter verderop droog te houden.
  Maakt niet uit, bagger trekt iedereen zijn neus voor op, dus gebeurt er nix. De hofvijver zou gedempt moeten worden met de bagger uit de sloten die paleisjes omringen. Misschien houdt de Volksvertegenwoordiging dan ook geen droge voeten meer, en komen 2e-hands krokodillentranen nog in de aanbieding. Jammer dat Grean Peace beperkt in zijn middelen is en nog wel fatsoen etaleert. Minachting voor de belasting betaler staat hoog op het menulijstje voor de watervlugge trekvogels.
  Dus patjepee-er maar met laarzen en schop de modder omploegen in plaats van braaf praatjes houden over hoe je water uit de buurt houdt. Dat klopt, nog geen paleis heeft blank gestaan. En de Markermeer verwordt tot een stinkende rioolpoel. Wie moet er uitgekotst of uitgepompt worden? De algen, Hansje Brinker of de nadenkende BTW betaler de keuze laten? Helaas heeft die het niet want het scheepje moet drijvend worden gehouden en zonder water gaat dat niet. Dus wordt iedere Nederlandse Staatsburger een loer voor zijn ogen gedraaid.
  Pompen of verzuipen? En de tranen van de trots der natie, De Rijn, gewoon zijn loop te laten. Daarvoor hebben we geen Argentijns traantje uit de Nieuwe Kerk, notabene op de Dam, voor nodig. En dan nog trouwen in een Kapitein ter Zee uniform. Gekker kan je het echt niet bedenken midden op de Dam, terwijl hemelsbreed dertig kilometer burgers bijna hun neus ophalen en kleine kinderen niet meer kunnen zwemmen, omdat het blauw niets doet aan de blauwalg. Iedere weldenkende Nederlander zou dit te zot voor woorden vinden. Maurice de Hond doe je best!

  Kan die weer

 4. ceesincambodja zegt:

  Avatar van ceesincambodja
  Beste Henk, er wordt aan gewerkt.
  Ik zag onlangs een programma op tv ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van de Afsluitdijk. Daarin werden plannen gepresenteerd voor herinrichting en bestemming van o.a. het Markermeer.
  Rijkswaterstaat er buiten laten? Ben je http://www.rijkswaterstaat.nl/ijg/water/waterkwantiteit/win/index.jsp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *