Jeroen Trommelen, boomaanplant is geen klimaatcompensatie

Onderzoeksverslaggever, Jeroen Trommelen schreef in de zaterdag krant een zeer dubieus artikel over klimaat”compensatie”. Aan de ene kant vertelt hij dat het klimaatprobleem ook is te reduceren door spullen te kopen met weinig energie inhoud, zoals vegetarisch eten en biologische produkten die niet van ver zijn ingevlogen. Dat is OK.
Maar aan de andere kant probeert hij de mythe in stand te houden dat je klimaat compensatie kunt kópen. Doordat hij dat bedrog als echt produkt aanprijst, lijkt het erop dat zijn onderzoekswerk door de oplichters van klimaatneutraal en greenseats is betaald.

En dat de “onderzoeksverslaggever” dat bedrog niet aan de kaak mocht stellen. Wie betaalt, bepaald.

Volgens Jeroen Trommelen zou “betalen met klimaatcompensatie” wel voor 27% helpen het klimaat probleem te reduceren. En “Groen Gas” gebruiken, wel 23%.
Echter op dit moment is er maar heel weinig groen gas te koop. Groen gas komt uit oude vuilnisbelten, daar wordt het gas opgevangen omdat het anders in de atmosfeer nog veel meer schade zou aanrichten. Meestal wordt het meteen bij de vuilnisbelt verbrand en omgezet in elektriciteit. Je kúnt het ook verkopen, maar er is veel te weinig om echt wat te betekenen om Nederland klimaat neutraler te maken.
Dat kan pas als iemand geteelde biomassa in gas gaat omzetten met een vergasser. Maar zo ver is het voorlopig nog niet. Onze energiebedrijven willen vooral investeren in ouderwetse kolencentrales

Erger is het bedrog van “betalen met klimaatcompensatie”. Organisaties als “klimaatneutraal” en “greenseats” verkopen voor een klein bedrag een aflaat en de klant denkt dan dat hij de klimaatschade van zijn vlucht of nieuwe spijkerbroek heeft afgekocht.
Maar eenmaal uitgestoten CO2 valt niet meer te compenseren.
Daar zijn nu nog geen technieken voor.
In een eerder artikel bleek het meeste geld van deze oplichters organisaties, voor de eigen winst bedoeld te zijn. slechts een klein deel van wat de consument betaalt, werd gestoken in bosbouw projecten. Maar dat is weer geen klimaat compensatie.

Creditcard bedrijven die de aankopen “compenseren” besteden dat uit, aan de Klimaatneutraal organisatie.
Onlangs kreeg ik een groene creditcard van mijn bedrijf. Toen ik belde met de creditcard maatschappij vertelde de mevrouw aan de telefoon dat per aankoop werd berekend hoeveel bomen daarvoor geplant moesten worden. En voor hoeveel jaar die bomen voor mijn aankoop, CO2 moesten gaan opslaan.
Op mijn vraag wat er daarna met dat hout gebeurde, vertelde ze dat het daarna als FSC hout werd verkocht. Mooi toch?

Dat is inderdaad mooi, maar heeft niets met klimaat compensatie te maken.
Voor echte klimaatcompensatie moet de ingevangen CO2 voor duizenden jaren buiten het klimaat blijven. Maar een bos is van nature al klimaat neutraal, de CO2 die een bos inhout vangt, wordt ook weer in het klimaat gebracht. Daarmee kun je geen CO2 uitstoot van mensen hier in Nederland compenseren. De CO2 in het hout, komt de komende jaren gewoon weer vrij als het hout verbrand wordt, ook als het FSC hout is. Of het verrot gewoon in het bos, dan wordt de door U betaalde CO2 ook weer gewoon in het klimaat losgelaten. Met de complimenten van Klimaat neutraal.

Ook als er met het klimaatcompensatie geld, geinvesteerd wordt in Duurzame Energie projecten, is er geen “klimaatcompensatie”, want de energie uit die projecten wordt weer als duurzame energie verkocht.

Energie uit bijvoorbeeld windmolens is inderdaad klimaat neutraal, maar is geen compensatie van eerdere CO2 uitstoot.
Bovendien, als die windsrtoom met groen certificaat als groene stroom wordt verkocht, kan het niet tegelijkertijd als klimaatcompensatie worden verkocht.
Dat kan wel als de windstroom als grijze stroom wordt verkocht en klimaatneutraal de groencertificaten opkoopt.
Maar aangezien 60% van de nederlandse consumenten groene stroom gebruikt, moeten er dus heel veel groencertificaten gekocht worden door energie bedrijven.
Of groene stroom is ook al bedrog

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

6 Reacties op Jeroen Trommelen, boomaanplant is geen klimaatcompensatie

 1. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Als het zou kloppen dat je met bijvoorbeeld windmolens klimaatschade compenseert, dan zouden er veel meer windparken moeten zijn.
  Het zou een reden kunnen zijn dat Shell investeert in nederlandse en engelse windparken op zee.
  Maar dan zou die stroom niet mer als groene stroom verkocht mogen worden, en aangezien er ook energiebedrijven bij betrokken zijn, zal dat wel niet gebeuren.

 2. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Als bijvoorbeeld Shell in die windparken zou meedoen om zijn eigen klimaatschade te compenseren, dan zou ze dat echt wel van de daken schreeuwen.

 3. rixt zijlstra zegt:

  Avatar van rixt zijlstra
  k zoek contact met jeroen van Trommelen in verband met een forum, voorafgaand aan een voorstelling van vis à vis op het strand van Alemer rond 11 juli a.s.

 4. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Ik zou de volkskrant bellen

 5. henk veenstra zegt:

  Avatar van henk veenstra
  Drachten 230908:
  Inderdaad: GROENE STROOM IS OOK AL BEDROG.

  Typisch: als je na de schoonschijnende bovenkant van de medaille ook de achterkant gaat bezien, dan wordt het geheel doorzichtig.

 6. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Duurzame stroom uit windmolens en zonnecellen is nog steeds echt duurzaam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *