Jatropha heeft warmte nodig

Jatropha is een struik waar olie rijke bonen aan komen. De TU Eindhoven heeft de afgelopen weken bij publieks activiteiten, aandacht besteed aan duurzame energie.
Daar heb ik enkele Jatropha bonen gekregen en die moeten natuurlijk groot worden. 2 potten heb ik buiten gezet, en één binnen. Dit plantje is binnen gekiemd, en nu 3 weken oud. De potten op de achtergrond hebben die tijd buiten gestaan, en hoewel het overdag naar onze maatstaven lekker warm was, vonden de Jatropha bonen, het integraal gezien, kennelijk niet warm genoeg om te ontkiemen. Ik heb ze nu ook binnen gezet.
Hij schijnt het in de tropen ook te doen in woestijnachtige omstandigheden, dus mijn “water-geef kwaliteiten” zijn niet zo belangrijk. En dat is belangrijk.
Zowel oud hoogleraar duurzame energie, Kees Daey Ouwens, als Solland Solar ondernemer Gosse Boxhoorn, stelden heel helder dat grote energie bedrijven zoals Shell de ontwikkeling van duurzame energie in ons land, afremmen.
Omdat aan Shell gelieerde mensen in praktisch alle energie gerelateerde organen, commissies etc zitten. Heeft Shell grote invloed op ons land.dat is niet goed voor de toename van het gebruik van duurzame energie.Vergelijk het maar met Duitsland.
Boxhoorn vertelde zijn verhaal op het DE Symposium Fuel the Future, goed georganiseerd door de studentenvereniging van de faculteit Chemie.
Andere sprekers kwamen van Shell/TUE, Shell/ECN en ExxonMobile.
De olie-mannen vertelden (natuurlijk) dat we nog jaren olie zullen gebruiken, en dat duurzame energie relatief onbelangrijk blijft.
De duurzame mensen vertelden echter dat de groei van duurzame energie en onze onafhankelijkheid van fossiele leveranciers, vrijwel uitsluitend beleidgestuurd is.
Maw onze overheid en politiek moeten stappen ondernemen, anders blijven de marktpartijen gewoon doorgaan met CO2-rijke brandstoffen op de markt brengen.
Tot de olie ècht op is.
Beppie Smits doet het echt, in Afrika, zij reageerde met een link naar haar blog over beginnende Jatropha teelt in Gambia.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

6 Reacties op Jatropha heeft warmte nodig

 1. eva zegt:

  Avatar van eva
  De overheid?
  En iets doen?
  Aan het klimaat?
  IJdele hoop, vrees ik!
  Economisch absoluut onverantwoord!

 2. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  De zonnecel fabrikant, met 99% afzet in duitsland, zegt dat 80% van zijn omzet komt door keuzes van de overheid. Die beleidskeuzes creëren de markt
  Ook de Jatropha boer zegt dat 99% vanalle projecten geinitieerd wordt door overheden uit afrikaanse, zuidamerikaanse en aziatische landen. Beleidskeuzes dus. Elders zijn het overheden die de duurzame kant op sturen.

  De nederlandse overheid is nog steeds onderworpen aan haar eigen markt fundamentalisme, en de wil van de Shell.

 3. Beppie Smits zegt:

  Avatar van Beppie Smits
  Kijk hie eens naar mijn Jatropha plantjes, die doen het goed maar staan dan ook in de tropen. Hier groeit het als onkruid en neemt genoegen met heel weinig water. http://www.jatrophagambia.wordpress.com

 4. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Bedank voor je reactie, ik heb de link naar je blog in de blogtekst zelf gezet.
  En schrijf eens wat meer op dat blog!
  Lijkt me zeer nuttig.

  Meer over http://www.google.nl/search?hl=nl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&hs=fd5&q=gambia+jatropha&btnG=Zoeken&meta=

 5. piet van der hoop zegt:

  Avatar van piet van der hoop
  Betreft die blog over Gambia hebben ze het over 2000$ voor een ton glycerine, daar klopt geen hout van kost nu per ton 60 euro ruw, dan heb je technische glycerine kost 140 euro per ton en dan pharma kwaliteit kost 400 euro. En wat men ook altijd fout doet is PPO vergelijken met wat een liter inclusief accijns kost je moet uitgaan van raffinaderijprijzen van heatingoil(diesel) en die ligt rond de 40 eurocent per liter. Ik zit namelijk in de biobrandstoffen en heb dagelijks met alle prijzen te maken. Dus als iedereen zich direkt rijk rekent heb je een probleem!! In bv Indonesie kost een liter benzine 2200 rupiah dat is een kwart dollar reken maar uit spotgoedkoop kan Plantaardige olie nooit tegenop, wordt vanuit de overheid daar gesubsidieerd maar toch is het zo!!

 6. Eefje zegt:

  Avatar van Eefje
  Las laatst ergens dat KIA iets doet met de Jatropha plant, in Mali. Ze gebruiken het om biodiesel te produceren, wat vervolgens binnen Mali verkocht wordt. Scheelt een hoop vervoerskosten en het stimuleert de economie. En natuurlijk ook goed voor het milieu.. Daar zou Shell wat van kunnen leren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *