Is er straks nog wel voldoende te eten?

Vandaag hield Prem Bindraban (WUR) een verhaal op de TUE, over de beperkingen van de landbouw bij de teelt van biomassa voor onze toekomstige energie voorziening. Zijn goed onderbouwde conclusie, “vergeet biomassa voor energie, de landbouw kan net genoeg produceren voor voedsel.”
Als het om energie gaat, gebruik dan zonnecellen, die benutten de zon beter dan planten.
Daarnaast zijn de huidge landbouw praktijken niet duurzaam, in ca 100 jaar dreigt er een tekort aan fosfaat, een meststof die ook hard nodig is voor voedselproduktie

Hij vergeleek in zijn verhaal, zonnecellen met biomassa, vwb de efficiency waarmee ze zon-instraling benutten.

– Zonnecellen: 10 tot 35% rendement
– Biomassa uit planten 0.5 tot 1.5% rendement
Dus zonnecellen doen het zo’n factor 20 beter dan planten.

Zonnecellen lijken veel duurder dan het als boer telen van gewassen voor biomassa, maar zonnecellen blijven het een jaar of 20 doen, zonder veel onderhoud. Alleen af en toe schoonspoelen is voldoende.

Biomassa lijkt simpel, maar is een stuk ingewikkelder. Natuurlijk, Prem Bindraban is landbouwkundige, dus van zijn werkterrein weet hij alle sterke en zwakke punten.
Hij vertelde dat er op dit moment al hard en slim gewerkt moet worden om voldoende voedsel te telen. Op veel plaatsen wordt nog niet optimaal landbouw bedreven, maar als dat wel zou gebeuren,is voor ca 10 miljard mensen voldoende voedsel te telen. Dat is het maximum haalbare volgens de wageningse wetenschapper. Hem lijkt het veel verstandiger om landbouw produkten voor voedsel te benutten.

Biomassa voor energie concurreert natuurlijk met voedsel. En er zijn nu al behoorlijke knelpunten, vooral water en fosfaat. Planten hebben vooral soorten voedingstoffen nodig, nitraat en fosfaat. Het kan zo uit de lucht gehaald worden, het 2de wordt nu nog als grondstof gedolven en raakt in ca 100 jaar op. Als we met het huidige tempo doorgaan.

En zonder voedingsstoffen en water groeit het niet echt hard, dan wordt die 0.5% niet gehaald.
Verder verbruikt de huidige landbouw heel erg veel water, ca 70% van het wereld zoetwaterverbruik is voor landbouw.
Je kunt het waterverbruik van voedselproduktie uitdrukken in 1000den liters per kg droge stof. 1 kg graan heeft een paar duizend liter water gekost.
Een pak suiker ook, een liter bioethanol ook tegelijk 1000 liter water…
Dus met uw karretje boodschappen, zeult u ook enkele tankwagens vol water de winkel uit. Oftewel de voordeur van een supermarkt is eigenlijk een woeste stroom water.
Gelukkig wordt het water wel duurzaam gebruikt. Voor fosfaat is dat nog lang niet zo.

Wie verdient er aan?
Daarnaast heeft biomassa nog een nadeel. Als we kijken hoe nu suikerriet, soja, palmolie, koffie en bananen, in (arme) tropische landen geteeld wordt, dan blijkt dat de lokale boeren daar vrijwel niets aan verdienen, de winst wordt in het westerse deel van de keten gemaakt. Voor biomassa bedoeld voor energie, is dat geen goed perspectief.

Pure landbouw of synergie met technische systemen?
Maar hij blijft landbouwkundige, op mijn vraag of algen niet een betere keus was omdat die een stuk efficiënter zijn dan grotere planten, was zijn reactie dat dar ook het probleem is om voldoende voedingsstoffen bij de algen te krijgen, omdat (in zijn landbouwwereld) de zee maar weinig fosfaat bevat en dus dat algen in de landbouwkundige praktijk maar langzaam zullen groeien. Klopt allemaal.

Ik heb daar een wat technologischer visie op:
Je kunt algen ook kweken in een soort bioreactor waar je een gesloten voedingsstoffen cyclus hebt, en alleen de koolwaterstoffen er uit laat komen.
Zo’n benadering zou hij eens op dezelfde manier moeten doorrekenen als zijn puur landbouwkundige benadering. Die overigens behoorlijk ontnuchterend was, gegeven mijn vorige blog over Shell dat juist moet kiezen voor biomassa. Ze moeten bij Shell dus nog wat technologischer denken dan ze nu wellicht al doen.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Is er straks nog wel voldoende te eten?

 1. Blauw Oog zegt:

  Avatar van Blauw Oog
  Afgezien van de biomassakwestie: ik zit net Wereldgeschiedenis te studeren en daarin leer ik dat er nu al genoeg eten op de wereld is voor al die 6 mrd+ mensen, maar dat er toch nog hongersnoden zijn omdat de verdeling gewoon niet klopt.

 2. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Klopt, maar dit is het verhaal van een landbouwkundige. Zijn vak is het er voor te zorgen dat er voldoende kan groeien.
  Dat de betrokkenen er vervolgens politiek en machtsspelletjes mee gaan spelen, daar kan hij als wetenschapper niet zo veel aan doen

 3. tandwielfabriek zegt:

  Avatar van tandwielfabriek
  Met interesse gelezen. Ik weet in ieder geval dat ik meer moet dan spaarlampen kopen en met greenwheels rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *