IPCC: alle kansen voor beter klimaat liggen open, maar pak ze wel!

Het IPCC had zijn echte rapport over het afremmen van het broeikas probleem allang klaar, maar om de acceptatie bij regeringen te verbeteren, mochten politici en ambtenaren mee schrijven aan de politieke samenvatting. Dat is de “Summary for Policymakers

Wetenschappelijk staat al lang vast dat het klimaat probleem gereduceerd kan worden door te investeren in duurzame energie. Maar door de interactie met bestuurders uit de hele wereld, komt er wat publiciteit en door de aandacht van de politici, krijgen de IPCC rapporten meer gewicht, bij het publiek en politici.

Ik vind deze uitgave niet zo overzichtelijk. Duidelijk is wel dat er vele technieken en gebieden zijn die moeten gaan bijdragen aan het afremmen van het broeikas effect. Voor iedereen is er wat te doen, en ligt er een opgave.

Enkele opvallende statements uit de Summary for Policymakers:
(pagina 13)

– Energie
Omschakelen van steenkool naar iets anders. Naar duurzame bronnen. Dus geen 5 nieuwe kolencentrales die in de komende 40 jaar afgeschreven moeten worden.
Wel als ze als biomassa vergasser worden opgezet. dan kan het ook nog helpen om er een CO2 opslag installatie in mogelijk te maken, later.
Dus geen steenkool, maar biomassa en evt de CO2 van die biomassa opslaan, dan helpen we dubbel mee aan het afremmenvan het broeikas probleem.

– Transport
Naar elektrisch aangedreven voertuigen, de nieuwe stadsauto
De politiek moet hier het voortouw nemen, bedrijven zijn onvoldoende veranderingsgezind gebleken.

– Gebouwen en wonen
We weten hoe energie zuinig gebouwd moet worden, ga dat nu ook doen. veel extra hoeft dat niet te kosten, want het betaalt zich terug. In de energierekening, maar ook in de verkoop prijs als gebouwen zonder verwarming gewoon zijn geworden.
dus alles wat vanaf nu nieuw gebouwd wordt, moet zo veel mogelijk als nul-energie gebouw ontworpen worden.

– Industrie
Zuiniger met energie, overal, vooral in de eigen processen. De industrie moet ook letten op andere broeikasgassen dan CO2

– Iedereen
Gedragsverandring zal veel gaan bijdragen aan energiebesparing en duurzame keuzes. Daarbij is er meer te winnen bij consumenten dan bedrijven.
Alleen al energiebesparing, levert veel winst op.

– Winst
Beleid voor investeringen in energiebesparing en duurzame energie is vaak winstgevend.
Bovendien is de lagere uitstoot van verbranding goed voor de gezondheid in het algemeen.

Dus geen ouderwetse kolencentrales, maar duurzame bronnen gaan gebruiken.
Bovendien werken we dubbel aan de afremming van het btoeikas effect als we ipv steenkool, biomassa vergassen in onze centrales, en de CO2 dan ook nog opslaan.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

4 Reacties op IPCC: alle kansen voor beter klimaat liggen open, maar pak ze wel!

 1. rikus zegt:

  Avatar van rikus
  Jow allemaal positieve. Het is vreselijk belangrijk dat iedereen daar over nadenkt. Er worden veel mogelijkheden aangedragen. De 0 optie voor nieuwe woningen is een heel realistische gedachte en ik denk dat het daar ook naar toe moet. Overigens wat zou het heerlijk zijn niet elke maand die vervelend energiekosten ten moeten betalen.
  Toch denk ik dat er veel doemdenker’s zijn over dit onderwerp. Ik denk dat we op elk gebied de komende 50 jaar een enorme ontwikkeling gaan doormaken. Die vele malen groter zal zijn als die van de afgelopen 50 jaar. Stel je eens voor wat er allemaal kan staan te gebeuren! Denk je werkelijk dat er op korte termijn geen oplossing wordt gevonden voor de uitstoot? Ik denk zelfs dat binnen nu en http://www.volkskrantblog.nl/pub/mm/2006/11/1164385247.05213.jpg dit het geval zal zijn! Maar goed ik hoop het nog mee te maken.

 2. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Inderdaad
  – Koop duurzame stroom
  – en laat die fossiele leveranciers Essent, Nuon, RWE, Eon en Electrabel zitten met hun klimaat opstokende kolenstroom.

 3. rikus zegt:

  Avatar van rikus
  Maar de nuon en al die gasen hebben hele bergen groene stroom in de aanbieding, of zou dat fake zijn denk je? Ik denk erover een klein wind molentje te plaatsen en hier en daar een zonne paneeltje, moet vast lukken. Wel ilegaal natuurlijk, anders heeft het geen zin, want de overheid zal ook daar wel een taks voor maken denk je niet?. Heb ook al een gesubsidieerd roet filter op mijn dikke diesel laten plaatsen, maar dat blijkt blijkbaar niet te helpen, dus weggegooid geld blijkbaar.

 4. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Een eigen zonnestroom installatie en een eigen windmolen hoeft toch niet illegaal?
  Gewoon kopen en aansluiten, en je meter loopt langzamer.
  Pas als hij meer dan 3000kWhr per jaar ACHTERUIT is gelopen, heb je echt een probleem.

  Bij af en toe een beetje achteruit lopen, als hij dat al doet, krijg je hooguit extra bezoek van de meteropnemer. Dan willen ze weten of je niet frauduleus stroom aftapt.

  Pas als je op jaarbasis meer teruglevert dan verbruikt, dan moet je dat vooraf met het energiebedrijf afspreken, denk ik.
  Maar dan heb je vast ook geinvesteerd in een flinke installatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *