Gaat Shell een biomassa bedrijf worden?

Biomassa is een van de energiebronnen van de toekomst. En Shell staat voor de keuze of ze dat serieus gaan aanpakken. Op dit moment verdient het bedrijf zijn geld met 3 fossiele activiteiten, olie oppompen, olie raffineren en brandstof verkopen. In het blad Shell Venster filosofeert Chief Technical Officer Jan van der Eijk over de vraag of het slim is met biomassa een vierde activiteit te ontwikkelen.

Hij vraagt zich daarbij af of Shell daar de juiste kennis voor in huis heeft en of ze op het juiste moment voldoende geld kunnen investeren om echt een grote speler in biomassa te worden.
Nastuurlijk doen ze al wat aan biomassa, maar dat is spielerei. Een fabriek van 500M in Duitsland die biodiesel gaat maken en een fabriek in de VS die ethanol gaat maken een investering van 100M, maar meer is nodig.
Deze fabrieken verwerken lokaal beschikbaar landbouw afval.
Het lijken grote investeringen, maar als Shell van biomassa zijn 4de activiteit wil maken, gaat het miljarden investeren. Ze hebben nu 20 miljard per jaar beschikbaar… dat gaat nu vooral in nieuwe mogelijke olievelden

Daarbij gaat er nog iets veranderen. Nu spoort het olie op, boort een gat en gaat pompen.
Bij biomassa moeten ze met heel veel boeren gaan samenwerken. Dat is een heel ander soort activiteit. Kunnen ze dat wel?

Daarnaast is het de vraag of de raffinage kennis van Shell voldoende concurrerend is.
Ze hebben hiervoor o.a het Fischer Tropps proces. Dat werk goed, maar er zijn signalen dat met nieuwe katalysatoren een ander proces veel energie efficienter is te dan wat Shell nu kan.
De vraag voor Shell is dus of ze de die miljarden in de bestaande techniek moeten stoppen, of dat ze nog even verder moeten zoeken naar een energiezuiniger techniek, wellicht dat ze dat moeten kopen.

Ik denk dat biomassa voor Shell een goede richting is, eentje waarmee ze ons respect kunnen terugverdienen. En waarmee ze veel goeds kunnen doen voor People, Planet èn Profit. Want in tegenstelling tot olie, kan biomassa overal, dus van heel veel onderling concurrende landen gekocht worden. Met de kennis in Wageningen kan ons land dan een betekenisvolle bijdrage leveren.

Onze overheid zou daarom de elektriciteitsbedrijven dringend moeten vragen om geen ouderwetse kolencentrale te bouwen, maar samen met Shell biomassa vergasser centrales.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

4 Reacties op Gaat Shell een biomassa bedrijf worden?

 1. eva zegt:

  Avatar van eva
  Lijkt niet gek
  maar met een bedrijf als dit
  blijf ik achterdochtig.
  Het belangrijkste is toch
  het geld dat ze ermee kunnen verdienen.
  maar als het aangename met het nuttige
  kan worden verenigd,
  bie ben ik dan.
  Dus zal ik maar fiatteren
  ;)))))

 2. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Bij Shell moet alles in het groot, kennelijk.
  Ze doen al voor meer dan 500 miljoen in een echte (commercieel verantwoorde?) biodiesel fabriek.

  Veel innovatie komt van kleinere bedrijven die het gewoon doen, weliswaar in een niche markt.

  Het probleem is, dat het een kapitaalsintensiefe industrie is.
  Voor installaties die veel klanten kunnen bedienen met bio-diesel en bio-ethanol, moet een bedrijf gewoon een grote en dure installatie bouwen.

  En waarschijnlijk zal ook wel gelden: “Hoe groter, hoe kosteneffectiever”

 3. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Een voorbeeld dat het van de kleine kant benandert is http://www.nanosolar.com/technology.htm, die hebben een nieuwe manier gevonden om goedkope zonnecellen te maken.
  Dat is een produkt waarmee wel in kleine hoeveelheden geld is te verdienen.
  Ze beloven zonnecellen die een factor 5 tot 10 goedkoper zijn, in 2008. En ze hebben daarvoor een investering gekregen van 120 miljoen.
  Reactie is geredigeerd

 4. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Nog een teken van de belangstelling voor biomassa.
  Op de http://www.alumnus.utwente.nl/nieuwsenactiviteiten/archief/2005/november/051110_01.doc/ om schoon waterstof gas uit biomassa te halen, in een wervelbed reactor.
  Shell heeft daar patent op genomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *