Kunnen we eindelijk beginnen het broeikas effect af te remmen?

Dit plaatje vind ik het meest sprekend. Het geeft de explosieve stijging van broeikas gassen aan. En het is ook meteen een duidelijk signaal dat we nu snel moeten overstappen op energie zonder CO2 uitstoot. En dat kan ook best, met veel windmolens.
De politiek en alfa journalisten hebben het allemaal over aanpassen aan het klimaat, dat moet ook, maar is niet urgent, wel urgent is overschakelen op duurzame, CO2 vrije bronnen. Die explosieve stijging in deze grafieken moeten we dempen. Duurzaam…

Daarom is het commentaar van de zaterdagse volkskrant van een onbegrijpelijke onbenulligheid. Het volkskrant commentaar is al grotendeels overgeschreven van geoloog Kroonenberg , geen klimaatwetenschapper, en is daarmee net zo irrelevant voor het klimaat als kroonenberg. De man schat de tijdschalen een factor 100 verkeerd in, voor het klimaatprobleem. Zijn klimaat is 20.000 jaar constant en gaat dan weer richting ijstijd. Het broeikas effect is een kwestie van 200 jaar, zie de explosieve grafiek.
kroonenbergs klimaat is de langzame verandering onderin deze grafieken, het echte klimaatprobleem is de explosieve stijging die hier zichtbaar is.

Het volkskrant commentaar is ook onbenullig omdat ze in hun overschrijven van Kroonenberg ook nog de nuttige opmerkingen van zijn standpunten missen. Hij vindt overschakelen op duurzame stroom wel degelijk nuttig omdat we daardoor onafhankelijker worden van steeds duurder wordende fossiele energie.

Overschakelen op duurzame bronnen is ook nodig omdat daardoor de explosieve stijging kan worden gedempt. En daarmee kan wellicht ook de klimaatverandering gedempt worden. Dat kan ik helaas nog niet zo duidelijk in de IPCC verhalen vinden.

Onze bus rijd op een afgrond af, dat is met dit IPCC rapport onbestwistbaar.
Maar nu moet er nog geremd gaan worden. We kunnen ook langs de afgrond gaan rijden,
Als het maar op duurzaam opgewekte stroom is.

Onze stroomvoorziening is met 6000 windmolens binnen 10 jaar duurzaam geregeld.
Het energieverbruik voor de auto is een moeilijker probleem.
Daarom zullen onze auto’s een stuk lichter moeten worden, dan gebruiken ze minder energie en kunnen ze elektrisch worden. Ook goed voor de volkskgezondheid.

Iedere Nederlander kan zijn bijdrage leveren aan het reduceren van het klimaat probleem, door een stukje te claimen in een windmolen bij hem/haar in de buurt.
Bijvoorbeeld een gezinequivalent, de hoeveelheid opwekte windstroom die het gezin in een jaar verbruikt. Dan geef je op een wiki aan welke windmolen dat is. Als voldoende mensen hun stukje geclaimd hebben, kan de bouw beginnen.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Kunnen we eindelijk beginnen het broeikas effect af te remmen?

 1. bert zegt:

  Avatar van bert
  De kennis is er, de mogelijkheden zijn er, nu de wil nog …

 2. Peter Hoopman zegt:

  Avatar van Peter Hoopman
  Dab zullen we als eerste de bureaucratie aan banden dienen te leggen, in tomen, terug naar zijn juiste proporties.

  Dan zal er weer ruimte kunnen komen om duidelijk prioriteiten te stellen, welke vandaag telkens weer verdrongen worden door de bureaucratische overlevingsdrang. Welke vandaag door de wet beter beschermd worden dan mensenrechten, milieu en democratie.
  Reactie is geredigeerd

 3. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Vandaar dat ik ook voorstel een windenergie wet aan te nemen. Daarin is bepaald dat elke regio windenergie moet gaan opwekken.
  Op zijn minst zo lang totdat er alternatieve duurzame en schone bronnen zijn.

  Elke regio mag zelf bepalen waar ze die windmolens neerzetten, als ze maar ca 8 km verwijderd blijven van windmolens over de (provincie) grens of vloeiend aansluiten op een rij in een andere provincie.
  Zie bijvoorbeeld in Gelderland-Overijssel.
  De guldenlijn http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki/index.php/Bronckhorst gaat bij Deventer vloeiend over in de guldenlijn http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki/index.php/Okkenbroek

  Overigens was de vorige regering al bezig de RO procedures in te korten, toch zal er altijd een minimum aan noodzakelijkebureacratie in acht genomen moeten worden, we leven hier nog niet in een chinese dictatuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *